23948sdkhjf

Ikke godkendt til salg i EU - men danskerne er klar til at prøve

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne gerne vil prøve kultiveret kød på hylderne – og 60 procent mener, at det skal produceres i Danmark, så vi kan få de økonomiske fordele

Kultiveret kød sælges allerede på restauranter i USA og Singapore, men er endnu ikke blevet godkendt til salg i EU. Hvis fødevaremyndighederne vurderer, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, mener 62 % af danskerne, at det skal gøres tilgængeligt for salg i Danmark. Og næsten lige så mange (60 %) mener, at vi også skal producere kultiveret kød i Danmark og få de økonomiske fordele.

Det skriver Good Food Institute Europe, der er en international nonprofit organisation og tænketank, i en pressemeddelelse baseret på en undersøgelse udført af YouGov.

Ifølge undersøgelsen vil mere end halvdelen af danskerne (55 %) prøve kultiveret kød, hvis det kom til Danmark, og mere end hver fjerde (27 %) vil endda erstatte det kød, de spiser i dag, med kultiveret kød.

Hønen og ægget

En af dem, der har læst forbrugerundersøgelsen med stor interesse, er professor Jette Feveile Young, leder af Differentierede og biofunktionelle fødevarer ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og forsker i udviklingen af kultiveret kød.

- Kultiveret kød er en ny produktionsmetode, og der er et element af hønen og ægget i at skabe udvikling og udbredelse. For det er svært for forbrugerne at tage stilling til noget, man ikke har set og smagt endnu, men det er også svært at udvikle, hvis der ikke er folkelig opbakning. Derfor er det meget interessant, at de fleste forbrugere allerede nu er positive. Det kan skubbe på udviklingen, siger hun.

Hvad er kultiveret kød?

Kultiveret kød er ligesom konventionelt oksekød, svinekød, kylling og skaldyr. Forskellen ligger i metoden, hvor kultiveret kød produceres i dyrkningsfaciliteter i stedet for at opdrætte dyr. Faciliteterne kan sammenlignes med de fermenteringstanke, der bruges til at brygge øl.

Hvordan fremstilles det?

Produktion af kultiveret kød er som at dyrke planter fra stiklinger i et drivhus, der leverer varme, frugtbar jord, vand og næringsstoffer. I processen tages en lille celleprøve fra et dyr, som dyrkes i en dyrkningsfacilitet. Dette understøtter den samme proces, der sker inde i et dyr, ved at levere varme og de basale næringsstoffer, der er nødvendige for at producere kød – vand, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Resultatet er kød, der kan bruges til at lave velkendte produkter som burgere og pølser, bare produceret på en mere bæredygtig måde.

Kilde: GFI Europe

De potentielle gevinster ved kultiveret kød er ifølge Jette Feveile Young markante for både miljø og dyr.

- Vi kan jo se, at madvaner ikke ændres særligt hurtigt. Selvom der i dag er flere muligheder for at spise vegetarisk og vegansk, er kød stadig essentielt for de fleste. Kød har nogle ernæringsmæssige egenskaber som gør det fordelagtigt for den største del af befolkningen at spise kød – men mængden kan reduceres kraftigt. Kødproduktionen og specielt drøvtyggere som kvæg har størst klimabelastning, og derfor er der stort potentiale, hvis bare en del af vores kød i fremtiden bliver kultiveret i stedet for, fortæller hun.

De vigtigste tal

  • 62 % mener, at vi spiser for meget kød i Danmark.
  • 41 % ønsker at spise betydeligt/lidt mindre kød.
  • 33 % har hørt om kultiveret kød, men kun 6% ved hvad det er.
  • 62 % er enige i, at kultiveret kød bør gøres tilgængeligt for salg i Danmark, hvis det består sin vurdering fra fødevaresikkerhedstilsynet.
  • 60 % mener, at hvis kultiveret kød kommer på markedet, skal det dyrkes i Danmark, så den danske økonomi kan drage fordel af det.
  • Mere end halvdelen (55 %) ville prøve kultiveret kød, hvis det kom til Danmark.
  • Mere end hver fjerde (27 %) ville endda erstatte det kød, de spiser i dag med kultiveret kød.
  • Dataene er baseret på en onlineundersøgelse udført af YouGov Deutschland GmbH, hvor 1009 personer i Danmark deltog mellem 19. og 21. april 2024. Resultaterne blev vægtet og er repræsentative for den danske befolkning i alderen 18 år og derover.

Kilde: YouGov Deutschland 2024

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078