23948sdkhjf

Novo-ejer donerer en halv milliard til Willerslevs nye DNA-projekt: Vil skabe klimarobuste fødevarer

Et nyt forskningsprogram med Eske Willerslev i front vil bruge gammel DNA til at skabe klimarobuste fødevarer

Novo Nordisk Fonden åbner pengeposen for et nyt forskningsprojekt med den danske DNA-forsker Eske Willerslev i spidsen.

Projektet har som formål at skabe mere robuste afgrøder i en tid, hvor klimaforandringer sætter den globale fødevareproduktion under pres.

Og nu får forskningsprogrammet op til 585 millioner kroner over syv år fra Novo Nordisk Fonden. De 85 millioner kroner er finansieret af fonden Wellcome Trust.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse natten til onsdag.

I projektet, som går under navnet Aegis, vil forskere fra hele verden gennem jordprøver se på, hvordan naturen tidligere har tilpasset sig klimaforandringer.

Det skal give viden om, hvordan både mutationer i de enkelte arter og sammensætninger af forskellige arter i et økosystem kan bidrage til at gøre afgrøder mere robuste over for klimaforandringer.

- Jorden har været udsat for mange klimaforandringer gennem tiden, og den har tilpasset sig. Ved at hive DNA ud gammel jord kan vi finde de her tilpasninger, som gjorde planterne mere levedygtige, siger Eske Willerslev.

Eske Willerslev er professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet og professor ved University of Cambridge.

Han forklarer, at man i jordprøver kan se DNA, der er op til to millioner år gammelt.

Forskningsprogrammet skal vise, at det kan lade sig gøre at tilpasse landbrugsafgrøder til et specifikt klima ved at ændre sammensætningen af eksempelvis mikroorganismer og svampe i økosystemet eller ændre afgrødens DNA.

Kort sagt handler det om at designe afgrøder til fremtidens klimaforhold, forklarer Eske Willerslev.

- Mit håb er, at vi kan skræddersy både landbrugsplanter men også økosystemerne omkring planterne til mange forskellige klimaforhold. Både til steder, hvor det bliver meget vådt, meget tørt, eller hvis man vil dyrke afgrøder længere nordpå, siger Eske Willerslev.

Ifølge DNA-forskeren betyder bevillingen fra Novo Nordisk Fonden, at projektet kan gå hurtigere, fordi der kan gøres flere ting parallelt, i stedet for at der skal søges nye penge mellem forskellige faser.

- Det er afgørende for, at vi kan sætte fart på projektet. Det er en problemstilling, som vi allerede står i, og som forventeligt vil skabe hungersnød inden for de næste 10-15 år, siger han.

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond, som ejer omkring 28 procent af aktierne i Novo Nordisk. Fonden sidder på cirka 77 procent af stemmerne.

Fonden støtter desuden videnskabelige, humanitære og sociale formål for at fremme menneskers sundhed og planetens bæredygtighed.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078