23948sdkhjf

CAM-kørsel og SIMIT-simuleringssoftware skaber nye effektiviseringsgevinster

Hos Lantmännen Unibake tænker de grønt og har fokus på, at eksisterende produktionsmaskiner genbruges og opgraderes, når de renoverer og energieffektiviserer. Det er lykkedes i samarbejde med CesTek og Siemens, hvor de har opnået mere end 10 % højere effektivitet, reduceret spild samt opnået mindre slitage på vigtige produktionsmaskiner.

I bageriet i Hatting stod man over for udfordringer med en produktionsmaskine, hvor meget af teknologien var forældet, hvilket medførte mere spild og få muligheder for effektiviseringer. Den gamle maskine kunne ikke køre hurtigere og fejlfinding var vanskeligt pga. en gammel PC-styring. Det er også helt afgørende, at produktionsmaskinen holdes i gang, når der er bagværk på linjen.

”Vi har med levende produkter at gøre, så hvis fx båndet stopper en time med et brød med gær i, vil det hæve for meget til at kunne køre gennem de øvrige maskiner i produktionen. Det kan hurtigt løbe op i både uforudsete udgifter til råvarer og et spild i CO2-regnskabet, når en batch skal smides ud,” siger PTA-manager Martin Nedergaard hos Lantmännen Unibake.

Øgede produktionen med mere end 10 %

Det nye greb med at styre maskinens bevægelser blev sikret ved hjælp af CAM-kørsel. På den måde kunne man bevare den stærke mekanik i den gamle maskine, og optimere maskinen ved at installere avanceret teknologi.

”Den tidligere løsning gjorde, at maskinen kørte i hakkende bevægelser. Nu kører den i glidende bevægelser. Samtidig placeres sneglene meget præcist, hvilket er meget vigtigt i forhold til pakningen længere fremme på båndet,” siger programmør og partner i CesTek Brian Villekjær.

”Vi har øget både hastighed og produktion med mere end 10 %, og opstartstiden er kraftigt reduceret, fordi en stor del af parametrene og indstillingerne i den gamle maskine er gjort overflødige,” siger fabrikschef Jørgen Rahbek hos Lantmännen Unibake.

”Med den nye maskine er der også langt mindre vedligeholdelse. Dels fordi teknologien er bedre og dermed mindre belastende for mekanikken, og dels fordi der er præcise fejlkoder, som angiver, hvor der er problemer,” siger Martin Nedergaard

Simulering sikrede hurtig implementering og problemfri drift

”For at alle havde ro i maven omkring det nye koncept, hvor 75 % af parametrene blev fjernet i opsætningen, og der var høje krav til en kort indkøringstid, valgte vi at gennemføre en test i Siemens simuleringsværktøjet SIMIT. Her blev det nye setup testet og afprøvet digitalt, så vi var godt rustet til implementering i den virkelige verden,” siger salgsspecialist Jakob Nordtorp hos Siemens og fortsætter:

”Med værktøjet kunne vi simulere de forskellige processer, se hvor godt vi afleverede sneglene i præcise rækker for at undgå produktionsstop og unødvendigt spild.”

Maskinen havde den planlagte opstart, har nu været i drift i et år uden problemer, og investeringen er tjent hjem på et år.

Læs mere på www.siemens.dk/lantmannen og www.siemens.dk/simulering

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062