Solceller brygger grøn kaffe: Dansk gigant vil skære 42 procent af CO2-udslippet
Solen skinner på den bæredygtige omstilling i BKI Foods - i bogstavelig forstand. Solceller forsyner således Danmarks største kafferisteri med en tredjedel af det samlede strømforbrug i hovedsædet i Højbjerg ved Aarhus.
-Jeg tror, vi har sat solceller på nærmest hver eneste vandrette flade, siger marketing- og kommunikationschef Anders Fisker Olesen.
I alt dækker solcellerne 3.500 kvadratmeter på bygningerne i Højbjerg og leverer op mod 35 procent af virksomhedens samlede elforbrug. Det svarer til cirka 700.000 kilowatt-timer om året.
Det nye solcelleanlæg har været en omfattende investering for BKI på mere end 3,6 millioner kroner, og det forventes, at anlægget kan levere grøn energi til huset i op mod 25 år.
BKI Foods har sat sig det ambitiøse klimamål at reducere sin egen CO2-udledning med 42 procent inden 2030. Det kræver omfattende forbedringer i energiforbrug. Solceller alene gør det ikke. Virksomheden køber også helt bevidst strøm fra vindmøller, så den grønne produktion er godt på vej.
Dertil er BKI Foods i fuld gang med at skifte ud i sin bilpark. Bilerne går fra at være diesel- og benzindrevne til at være elbiler. BKI Foods investerer ikke i hverken nye diesel eller benzinbiler fra 1. januar 2025.
-Cirka 40 procent af alle vores biler er nu eldrevne. Eldrevne personbiler er relativt hurtige at indfase, og i takt med at diverse leasingkontrakter udløber, skifter vi fra benzin og diesel til elbiler, fortæller Anders Fisker Olesen.
Lidt vanskeligere er det med kaffeproducentens varebiler.
-Nogle af vores varebiler kører allerede på el, og det er lettere at håndtere i f.eks. hovedstadsområdet, hvor der ikke er langt mellem kunderne. Lidt anderledes er det, når strækningerne bliver længere i andre dele af Danmark. Her er vi udfordret af ladetiden. Opladningen driller, også selv om vi har ladestandere på adressen her i Aarhus, siger Anders Fisker Olesen.
Bæredygtigheden spiller også ind på selve kafferistningen, der er energikrævende med høj varme. Både opvarmning og nedkøling er vigtig for at nå de bedste resultater.
-Et nyt tiltag er, at vi ved nedkølingen ikke længere bruger nær samme mængde energi som tidligere. Vi tager ganske enkelt luften udefra og bruger den, og det er lettere på en vinterdag end på en sommerdag, fortæller Anders Fisker Olesen.
Sværere er det at ændre på, at kaffeplanter vokser omkring ækvator og derfor skal transporteres over store afstande. Det er dog ikke et element, hverken BKI Foods eller andre kaffefirmaer kan ændre på. Kaffen kommer bare langvejs fra.
-Men til gengæld kan vi gøre noget her, hvor vi selv er til stede og kan agere, og det gør vi, siger Anders Fisker Olesen.
BKI Foods er fortsat 100 procent danskejet af familien Mathiesen, der viderefører kaffetraditionen i familien som tredje generation efter grundlægger Svend Mathiesen, der startede Brasil Kaffe Import i 1960 i Aalborg. Fire år senere rykkede han til Aarhus, hvor BKI Foods nu har haft hovedsæde i 60 år. Siden starten er mængden af rå kaffebønner, der indvejes og ristes, steget støt. I 2024 blev cirka 12.000 tons rå kaffebønner forarbejdet på Danmarks største kafferisteri, der nærmer sig en omsætning på en milliard kroner.