Forbrugertilliden rokker sig ikke ud af stedet

De danske forbrugere har mere end svært ved at slippe pessimismen.
Danmarks Statistik har offentliggjort sin månedlige forbrugertillidsindikator for juli til at være minus 15,7.
Det er stort set uændret i forhold til juni, hvor den hed minus 15,1.
En negativ forbrugertillidsindikator er generelt et udtryk for et negativt syn på danskernes egen økonomi og dansk økonomi i det hele taget.
Forbrugertilliden har været negativ siden slutningen af 2021 og har været jævnt faldende det seneste år.
- Forbrugertilliden hænger fast i det samme vintermørke niveau, som vi har oplevet hele foråret. Selv om mange danskere tilbringer juli måned på en strand eller i et sommerhus, er de økonomiske bekymringer ikke blevet efterladt derhjemme.
- Og formentlig har de seneste amerikanske meldinger om told på europæiske varer været med til at puste lidt mere til usikkerheden hos forbrugerne, siger Asger Bjerg, der er chefkonsulent i Dansk Industri.
Han mener også, at stigende fødevarepriser kan være medvirkende til følelsen af, at budgetterne bliver strammere, fordi man bliver konfronteret med dem, hver gang man er i supermarkedet.
Juli måneds tal viser, at mange af de adspurgte hen over den seneste måned ser lidt mere positivt på deres egen og på Danmarks økonomi lige nu, men også at de forventer, at begge dele bliver dårligere om et år.
Forbrugertillidsindikatoren beregnes ud fra en spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 1000 danskere, hvor der spørges til synet på privatøkonomien, Danmarks økonomi og lysten til at købe nye ting.
Idéen med forbrugertilliden er at forsøge at få et fingerpeg om, hvordan privatforbruget vil udvikle sig.
Det har dog vist sig, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem forbrugertillid og forbrugernes ageren efterfølgende.
/ritzau/