23948sdkhjf

Prispresset på fødevarer kan være på vej ned

Færre virksomheder i detailhandlen end hidtil forventer at hæve priserne de kommende måneder, viser nye tal

Fødevarepriserne er steget med omkring 30 procent de seneste år, men der er udsigt til, at prisstigningerne bliver mere afdæmpede den kommende tid.

Det viser tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometre for erhvervene for juli måned, der er offentliggjort fredag.

Her er et stort antal virksomheder blandt andet blevet spurgt, om de forventer at hæve priserne de kommende tre måneder.

Indenfor detailhandel med fødevarer er det kun 11 procent, der svarer ja til det spørgsmål. Seks procent forventer ligefrem at sænke priserne.

For bare to måneder siden hed de tilsvarende tal 27 procent og nul procent.

Det viser ifølge cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank, at der er udsigt til en mere moderat prisudvikling.

- Det er en verden til forskel fra det, som danskerne tidligere har oplevet. For to måneder siden var det oppe på hver fjerde, som forventede at hæve priserne, mens det tilbage i 2022 var helt oppe på otte ud af ti, skriver han i en kommentar.

Fremgang i erhvervstillid

Konjunkturbarometret laves hver måned på baggrund af en stikprøveundersøgelse blandt 6000 danske virksomheder, hvoraf de 1400 driver detailhandel.

De skal svare på deres forventninger til blandt andet omsætning, beskæftigelse og prisudvikling.

Svarene omsættes til en samlet erhvervstillidsindikator, der giver et fingerpeg om erhvervslivets generelle forventninger til den kommende tid.

Er indikatoren over 100, er der generelt en positiv forventning til udviklingen, og er den under 100, forholder det sig omvendt.

Danmarks Statistik har opgjort den samlede erhvervstillidsindikator for juli til at være 104,8. Det er en fremgang fra 103,2 i juni.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078