23948sdkhjf

NutriNord vil bruge danske planter på ny måde

Producenten af proteinpulver er gået sammen med Teknologisk Institut i et nyt forskningsprojekt.
300 tons proteinpulver har Rasmus Thorup i 2013 solgt via sin webshop www.bodylab.dk . Salget og selve produktionen, som hans firma NutriNord står for, kunne have været større, hvis tilgængeligheden af hovedingrediensen, valleprotein, var stabil. Det er den ikke, så derfor har han nu investeret i et forskningsprojekt med Teknologisk Institut, for at afgøre om proteiner i dansk raps og bælgplanter delvist kan bruges i hans produkter i stedet for valleprotein.

- 90 procent af det proteinpulver, vi sælger, er at typen valleprotein, og af kvalitetsgrunde bruger vi kun valleprotein fra EU-lande, så når det er en mangelvare, bliver vi nødt til at se os om efter alternativer. Det ville selvfølgelig være nemmere og billigere at vente på, at en udenlandsk konkurrent kommer med en løsning. Vi vælger alligevel at tage initiativet nu, fordi vi kan se så mange samfundsmæssige fordele, fortæller Rasmus Thorup, direktør i NutriNord og www.bodylab.dk .

Samfundsmæssigt potentiale
Ud over at de nye planteproteiner vil være billigere at producere, fremhæver Rasmus Thorup, at de heller ikke belaster miljøet i samme grad som produktionen af den animalske valleprotein. Desuden vil allergikere bedre kunne tåle planteproteiner, ligesom der er et samfunds-mæssigt potentiale i at dyrke proteinerne i Danmark, fremfor at skulle importere dem.

Først skal forskningen sammen med Teknologisk Institut, NutriNord og seks andre danske virksomheder dog fastslå, om planteproteinerne vil kunne udvindes så skånsomt, at de kan være et alternativ til animalske proteiner og soja.

Sikret et resultat
Forskningsprojektet begyndte for to måneder siden og slutter i 2016. I mellemtiden er også andre projekter i gang i udlandet, men det danske projekt har en særlig fordel.

Det danske projekt benytter to dansk-patenterede teknikker, som ingen andre har, til at oprense proteinerne. Desuden er det mest ærteproteiner, andre forsker i. I det danske projekt indgår både ærter, raps, lupiner og hestebønner, beskriver Teknologisk Institut i projektmaterialet.

- Vi har alt for ofte stået i situationer, hvor vi har måttet afvise nye kunder, fordi vores leverandør af valleprotein har meldt alt udsolgt. Derfor har vi forsøgt at finde et egnet supplement til valleprotein i flere år, dog uden held, fordi smagen og sammensætningen af aminosyrer ikke har været i orden. I dette projekt er der helt nye - og endda flere forskellige - muligheder, så det bruger vi gerne tid og ressourcer på, fastslår Rasmus Thorup.

Han ser positivt på mulighederne og vil i løbet af de tre år, projektet varer, arbejde for at nå frem til resultater, der er brugbare for både hans egne virksomheder, NutriNord og www.bodylab.dk samt de øvrige virksomheder, der deltager. Efter projektets afslutning vil de nye planteproteiner også være tilgængelige for alle andre virksomheder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094