23948sdkhjf

"Der bor en bager...."

Der bor ikke længere en håndværksbager på hvert gadehjørne, men der er stadig arbejde at få, lyder det fra brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark. Dog spiller geografien en rolle.
I disse dage dyster de bedste elever fra erhvervsuddannelserne i konditor- og bagerfaget. Men hvordan ser fremtiden egentlig ud, når de er færdige med deres uddannelse?

Et fag med udfordringer
Det er ingen hemmelighed, at konkurrencen for håndværksbagerne er skærpet i de senere år, blandt andet med supermarkedernes indtog på friskbrødsortimentet. Derudover spiller liberaliseringen af lukkeloven en afgørende rolle i forhold til, at mange desværre har måttet dreje nøglen, forklarer Carsten Wickmann, adm. direktør i Bager- og Konditormestre i Danmark.

- Før i tiden havde håndværksbagerne nærmest monopol på søndagene, men i dag har supermarkederne jo nærmest åbent hele tiden og det er klart en af branchens største udfordringer, siger Carsten Wickmann til Food Supply.

Omvendt er netop supermarkederne også en stigende aftager af udlærte bagere, ligesom der findes mange praktikpladser i blandt andet Føtex og Kvickly. En bagerkæde som Lagkagehuset er dog stadig en af de største aftagere, fortæller Wickmann.

Lærerpladserne er derude
Erik Jensen, der er uddannelseskonsulent i det faglige fællesudvalg for bager- og konditorbranchen i Danmark, fortæller at antallet af lærepladser er geografisk betinget. Der er ikke et entydigt billede af situationen på landsplan, lyder hans vurdering.

- På Sjælland oplever vi, at der er virksomheder, som efterspørger elever, men som ikke kan få dem, fordi der ikke er nok elever. Men vi har også eksempler på, at unge elever i Holstebro ikke kan få en læreplads, alene af den grund, at de ikke vil tage en læreplads i Herning, hvor der er lærepladser at få, nævner han.

Og den tendens bekræfter Hans-Henrik Jensen, uddannelsesdirektør, Kold College:

- Om bagerleverne på vores skole får en læreplads afhænger af deres mobilitet og det er min erfaring, at de ikke er så villige til at flytte efter det, supplerer han.

Følg drømmen!
Branchedirektøren oplever over en bred kam, at antallet af elever har tilpasset sig efterspøgslen. Hvis ikke man ender i en traditionel bagerbutik eller i et supermarked, så kan hotel- og restaurationsbranchen også være en mulighed. Dog er det typisk konditorer vi finder her.

- Vi oplever stadig, at Blomsterberg-effekten har tag i de unge. Der er rigtig mange, der gerne vil gå den vej. Problemet er bare, at der skal en konditor til for at lære én op, og det kan derfor godt være et problem at finde lærepladser. Til gengæld kan en færdiguddannet konditor i højere grad få ansættelse på eksempelvis hoteller, hvor de typisk står for det lidt finere bagværk, uddyber Carsten Wickmann.

Hvilket råd vil du give de unge mennesker med på vejen?

- Hvis man har en bagermester i maven, så skal man helt klart gå efter drømmen. Det er noget helt specielt at være bager. Du er det hele på en gang, både håndværker, servicemedarbejder og selvstændig. Der findes på landsplan rigtig mange spændende bagerforretninger, som er værd at kigge på, hvis man har lyst til at drive noget selv. For en bager er det væsentligt at ligge det rigtige sted, og så er kvaliteten også afgørende. Hvis dén falder i smag, vil forbrugerne helt sikkert også betale for det, slutter Carsten Wickmann.

Bager- og Konditormestre i Danmark lægger i øvrigt en del resssourcer i DM i Skills - både økonomiske, men også rent praktisk i forhold til afvikling af konkurrencerne.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 260 unge er med som deltagere. De kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Senest besøgte knap 30.000 mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage.

Næste DM i Skills finder sted den 23.-25. januar 2014 i Gigantium i Aalborg. I alt 44 fag er tilmeldt. 29 som konkurrencefag og 15 som demonstrationsfag.

DM i Skills giver de unge chancen for at vise deres talenter. Det er desuden med til at skærpe deres faglige niveau og vise omverdenen - heriblandt grundskoleelever - erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder.

Sideløbende med Danmarksmesterskabet afholdes der en stafet for en række 9. klasser. Holdene udtages på forhånd ude lokalt enten på deres egen skole eller på den lokale erhvervsskole. Tanken med denne konkurrence er at gøre de besøgende grundskoleelever til aktive deltagere i stedet for passive modtagere.







Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095