23948sdkhjf

Scanner skal opdage fordærvede fødevarer

Forskere fra Syddansk Universitet har udviklet en scanner, der hurtigt kan opdage bakterier i fødevarer.
I dag er ferske fødevarer ofte ude hos forbrugerne, når en bakterieinfektion opdages, men det mener forskere på Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet at have fundet løsningen på.

Ifølge universitetets blad ”Ny Viden” har forskerne nemlig udviklet en scanner, der kan analysere celler og alarmere producenterne, hvis de fx indeholder salmonella, E.coli eller listeria.

– Det virker ved, at væsker flyder gennem porte, hvor der sidder nogle chip, som teknologien er komprimeret ned i. Laserlys lyser ned på den løbende væske, og de uønskede bakterier, som systemet er indstillet til at finde, lyser op i mængden, forklarer adjunkt James Hoyland fra Mads Clausen Instituttet.

Scanneren kan kun analysere væsker, men ifølge forskerne er det ikke det store problem i praksis. Ved produktion af kød kan der fx udtages prøver af kødsaft, og ved osteproduktion kan man analysere vallen.

Scanneren har med succes analyseret op til 20.000 celler i sekundet, og forskerne leder nu efter en fødevarevirksomhed, der vil være med til at teste systemet i praksis.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11