23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Danske kager og fast food er blevet sundere

Ros til dansk fødevareindustri. Indholdet af transfedtsyrer i danske madvarer er faldet markant siden 2004.

Hverken i danske kager eller i dansk fast food er der overskridelser af de danske særregler for transfedt. Det viser en undersøgelse af 95 udvalgte fødevarer som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen.

Industrielt fremstillet transfedt blev tidligere anvendt i bl.a. margarine og i fedtstoffer, der blev brugt til bagværk, fastfood og snacks. Indholdet af transfedt i disse produkter kunne udgøre op til 60 procent af det samlede fedtindhold.

Fødevarestyrelsen roser industrien

Siden Danmark indførte en regulering af indholdet af transfedt i fødevarer på det danske marked, er antallet af overskridelser faldet markant. I 2003 indeholdt ca. 25 procent af de testede fødevarer for høje niveauer af transfedt. I den aktuelle undersøgelse lå antallet af overskridelser på ca. 6 procent, og de pågældende fødevarer var alle udenlandske.

- Jeg er ikke tvivl om, at det var den rigtige beslutning at få reduceret indholdet af transfedt i de danske fødevarer. Sammenhængen mellem transfedt og hjerte/karsygdomme er veldokumenteret. Og nu dokumenterer undersøgelsen så også, at den danske fødevareindustri har rigtig godt styr på reglerne, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander.

En lang række videnskabelige studier konkluderer, at forbrugere, der spiser industrielt fremstillede transfedtsyrer, kan have en forøget risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme. Derfor indførte Danmark i 2004 som det første land i EU regler for industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Indholdet af industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer må højst udgøre 2 gram pr. 100 gram fedt i produktet.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094|instance-web03