23948sdkhjf

Forskere til angreb på Fairtrade-mærket

Afrikanske landbrugsarbejdere får ikke bedre vilkår af Fairtrade-produktion, konkluderer britiske forskere bag omfattende rapport.
Kaffe, chokolader og bananer er bare et udsnit af de cirka tusind varer, som danskerne køber med Fairtrade-mærker.

Men selv om mærkningsordningen lover, at landbrugsarbejdere i u-lande får højere løn og bedre arbejdsvilkår, end de ellers ville have fået, så holder løfterne sandsynligvis ikke, viser ny britisk forskning.

Det skriver Dagbladet Information.

Et forskerhold fra University of London har igennem fire år undersøgt, om afrikanske landbrugsarbejdere har bedre arbejdsforhold på Fairtrade-vilkår end landbrugsarbejdere på almindelige vilkår, og forskningen kunne ikke finde bevis for, at Fairtrade-arbejderne havde fordele. Tværtimod.

- I gennemsnit var lønnen lavere og arbejdsforholdene dårligere for de fattige afrikanske landarbejdere i områder med Fairtrade end i områder uden, siger Christopher Cramer, en af forskerne bag rapporten, til Dagbladet Information.

Kritiserer forskningen
Steen Vallentin, forsker ved Copenhagen Business School er ikke overrasket og påpeger, at det ikke er første gang, at der er sat spørgsmålstegn ved ordningen.

Organisationen Fairtrade International har derimod reageret kritisk mod rapporten og kritiserer forskningsmetoderne og resultaterne, og hos organisationens danske gren mener marketingschef Kristian Jessen, at man kan stole på ordningen.

- Der har, så vidt jeg ved, kun været tre sager inden for de seneste seks-syv år, og vi har over 1,3 mio. bønder og plantagearbejdere i organisationen, siger han til Dagbladet Information.

I 2013 blev der i Danmark omsat Fairtrade-produkter for cirka 600 mio. kroner. En stigning på 13 procent i forhold til 2012 og cirka en femdobling i forhold til for 10 år siden.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094