Optimismen er tilbage hos Svanholm ØkoGrønt

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Nedlagte stillinger er oprettet igen efter brud med detailbranchen. Planteavleren fra Hornsherred satser alt på food service og små fællesskaber.

Svanholm ØkoGrønt i Skibby på Sjælland var en pioner inden for økologisk grøntsagsavl. Man leverede allerede til FDB-butikker i 1981, og da det var på sit højeste, omsatte man for 24 mio. kroner til dagligvarehandlen. Men efter 32 år var Svanholm slidt op af at handle med detailbranchen.

Et samarbejde med Netto, som man havde haft siden midten af 90’erne, blev i januar 2013 sagt op. Det skete efter længere tids krise i samarbejdet, hvor man hos Svanholm følte sig begrænset til kun at lave posekartofler, og da Netto ikke længere ville aftage Svanholms grønne bønner, besluttede man sig for at vende detailhandlen ryggen.

- Når man har for få muligheder hos en enkelt kunde, så er man nødt til at skifte, og Netto var ikke vejen frem. Almindelige spisekartofler er en ting, som er på vej tilbage i markedet, men det var svært for os at få plads til alle vores specialiteter, siger Poul Henrik Hedeboe, som er driftsleder hos Svanholm ØkoGrønt.

Fyringer var uundgåelige
Svanholm har fundet en ny og anderledes partner, den økologiske producent planteavler Søris fra den nærliggende by Ølstykke, som leverer til food service-grossister. Skiftet har ikke været gratis. Det kommer til at gøre ondt, før det gør godt. Omsætningen er umiddelbart faldet fra 6 mio. kroner i 2013 til det, der ligner 2,5 mio. kroner i 2014.

Til gengæld stiger salg af egenproduktion i år, som i 2013 stod for 1,5 mio. kroner. Al indkøb og pakkeri er skåret, og i dag beskæftiger Svanholm sig kun med egenproduktion.

- Man laver ikke sådan nogle forandringer, uden at det koster noget, men min vurdering er, at vi kommer ud på den anden side og klarer det udmærket, siger Poul Henrik Hedeboe, driftsleder hos Svanholm ØkoGrønt.

Læs også: Ny forskning: Økologiske kunder holder ved

Efter bruddet med Netto måtte Svanholm fyre tre medarbejdere i produktionen, men optimismen er tilbage, og siden er to nye stillinger blevet oprettet.

- Vi er meget tilfredse med første sæson, så det ser ud som om, vi er på vej mod bedre økonomi, siger Poul Henrik Hedeboe.

Ikke bare posekartofler
Han glæder sig over, at man nu kan afsætte en længere stribe af grøntsager som rødbeder, gulerødder, pastinakker, persillerødder og hokkaido.

Læs også: Hoteller og restauranter skruer markant op for økologien

Han glæder sig også over, at man med Søris får “mere profil”, som han kalder det, når Svanholms grøntsager primært fremover skal aftages i nærområdet. Med et farvel til detailhandel er det ikke kun indkøb og pakkeri, man har droppet. Man har også droppet at nå ud i alle hjørner af landet og ønsker nu at være en lokal leverandør for det nordlige Sjælland inklusiv København. Således vil Svanholm også handle med små lokale indkøbsfællesskaber.

- Vi bliver mere synlige som en lokal producent, og det er ikke vækst, som vi følger, når kigger på vores fremtid og bestemmer os for, hvad det er, vi virkelig vil, og vi vil være mere synlige i lokalområdet.

Svanholm ØkoGrønt blev startet som kollektivbrug i 1978 af cirka 40 familier. Et ejerforhold, som stadig fungerer.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Smækker med døren for Just Eat: Vi kan ikke overleve

Klassisk chokoladeproducent er i fremgang

Det lukkede Metro får stadfæstet sin bøde

Efter strejke: Lufthavnens madarbejdere får rettigheder tilbage

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Nyhedsbrev

Studerende har lavet en kødportal

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Industribageruddannelse flot fra start

Luft driller Højer Pølser

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

BC Catering fordobler lager

Andesalg satte rekord

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Roskilde får stort fødevarecenter

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RS Components har nu PSoC 6 Bluetooth LE-udviklingssæt fra Cypress

Preeflow-familien vokser med ny mikrodispenser

Morgenmøde om fødevareudvikling

Erhvervslejemål fra kr. 400/m²

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Q-System kåret til Gazelle virksomhed 2017

Digitalisering fører til øget konkurrence

Del din eksportviden med andre kollegaer fra Vandbranchen

Opnå økonomiske fordele og mere tilfredse kunder

Miniature gear fra ZF Danmark

Prisstærke plastspande til fødevarer

AxFlow fører stort set alt i Filtre, Riste og UV systemer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Gazelle virksomhed

Fuldstændig fyldninglinjer fra Trepak International AB

ALPMA osteriudstyr

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktko...

Send til en kollega

0.259