23948sdkhjf

Øko-boom i nabolande skal udnyttes

I næste uge drager danske, økologiske virksomheder til Nordic Organic Food Fair i Malmø for at udnytte den stigende interesse for økologi i nabolandene.
Både i Sverige og Norge vokser salget af økologiske fødevarer markant i øjeblikket. Nye halvårsrapporter fra EcoWeb i Sverige og Landbruksdirektoratet i Norge viser, at øko-salget er vokset med hele 30 procent det første halvår af 2014 i begge lande. Det vil 12 danske, økologiske virksomheder udnytte, når de I næste uge deltager i et eksportfremstød arrangeret af Økologisk Landsforening på messen Nordic Organic Food Fair i Malmø.

- Den massive vækst i øko-salget i Sverige og Norge rummer et stort potentiale for den danske eksport af økologiske fødevarer. Så det er det helt rigtige tidspunkt for især mindre, økologiske virksomheder at deltage i en messe som Nordic Organic Food Fair, der netop er koncentreret om de nordiske lande, siger Helene Birk, export manager i Økologisk Landsforening.

Sverige er stort eksportmarked for danske økologer
Eksporten til Norge udgør i dag en beskeden del af den samlede økologiske eksport fra Danmark, mens Sverige derimod udgør 17 procent og således er den andenstørste aftager af dansk økologi - kun overgået af Tyskland.

- Sverige oplever et reelt økoboom lige nu. Økologiske varer fra Danmark kan være med til løfte det svenske øko-marked til næste niveau. Danmark er jo verdenskendt for økologi, og i Sverige har vi meget høje tanker om dansk innovation og forædling i den økologiske branche, siger Cecilia Ryegård, redaktør på EcoWeb, som overvåger det svenske marked for økologiske fødevarer.

Ifølge Cecilia Ryegård skyldes det voksende salg af økologi i Sverige bl.a. et stort fokus på fund af sprøjtegiftrester i ikke-økologisk frugt og grønt, en øget sundhedsbevidsthed og en voksende interesse for miljø- og dyrevelfærd blandt svenskerne.

Kigger mod Danmark for inspiration
Den økologiske andel af det samlede fødevaresalg i Sverige er i dag 4,3 procent. I Danmark er øko-andelen otte procent - hvilket er det højeste i verden. Og svenskerne kigger derfor mod Danmark for inspiration, forklarer export manager i Økologisk Landsforening, Helene Birk.

- Vi har afholdt møde med flere svenske dagligvarekæder, som er tydeligt interesseret i vores viden om de økologiske forbrugere, vores erfaringer med at øge økologiandelen i Danmark og i dansk økologi generelt. Flere danske øko-producenter er kommet ind på det svenske marked, og jeg forventer, at mange flere i den kommende tid vil få plads på hylderne i svenske butikker eller komme ind i den svenske foodservice sektor – som kantiner, restauranter og caféer, vurderer Helene Birk.

Messen Nordic Organic Food Fair løber af stablen d. 26.-27. oktober i Malmø. Det er blot andet år, messen afholdes.

De danske økologiske virksomheder er Biogan, Nordic Chufa, Smily Rainbow, Tvedemose Champignon/ Enoki I/S, Tea2you, Herrens Mark, Them Andelsmejeri, Økoladen ApS, Solhjulet, Skee Ismejeri, Organic Denmark og Organic Nature.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095