23948sdkhjf

Danske fødevarevirksomheder vokser – i udlandet

Danske fødevarevirksomheder skaber job i udlandet, mens deres udenlandske kollegaer tøver med at investere i os.
Ikke nok med, at danske fødevarevirksomheder er gode til at eksportere til udlandet. De lægger også produktion ud og skaber job på eksportmarkederne. Siden 2007 er fødevarevirksomhedernes investeringer i udlandet vokset med 128 milliarder kroner, viser en analyse fra Dansk Industri.

- Det er vigtigt, at virksomhederne investerer massivt i udlandet. Og det er vigtigt, at vi er på vækstmarkederne, siger branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer.

Men de udenlandske fødevarevirksomheder investerer langt fra i samme omfang i Danmark. I 2013 beløb de udgående investeringer fra fødevareindustrien sig til 170 milliarder kroner, mens de indgående investeringer var på seks mlliarder, viser analysen. Forskellen – eller investeringsgabet - mellem de indgående og udgående investeringer er steget gennem de seneste fem år, og det huer ikke Ole Linnet Juul:

- Det bekymrer mig, at udenlandske virksomheder ikke også investerer i den danske fødevareindustri. De udenlandske investeringer i Danmark er under afvikling. Det betyder, at arbejdspladserne bliver skabt i udlandet i stedet for herhjemme. Det er en udvikling, vi skal have vendt, siger han.

Det stigende investeringsgab gælder ikke kun fødevareindustrien. Men denne udgør hovedparten af investeringerne i udlandet på industriområdet. Fødevareindustrien står for næsten 60 procent af industrivirksomhedernes investeringer i udlandet, viser analysen.

- Vi skal gøre os selv lækre
Ole Linnet Juul peger på flere ting, som kan vende udviklingen:

- Vi skal blandt andet øge vores tilgang af råvarer og øge produktionen af mælk, svin, korn og så videre. Og vi skal gøre det ved at bruge ny teknologi, som ikke belaster miljøet. Vi skal også prioritere vores forskning i fødevarer, så vi både får et højt niveau i fødevarerne herhjemme og samtidig gør os attraktive for udlændinge, der vil investere i vores fødevareproduktion. Udenlandske virksomheder og forskere skal finde det attraktivt at forske og udvikle i Danmark, nævner han.

Branchedirektøren mener også, at samarbejdet med myndighederne om blandt andet fødevaresikkerhed kan blive bedre, og at det kan få en gavnlig effekt på investeringerne.

-Danske myndigheder skal simpelthen være de mest konkurrencedygtige i Europa til hurtige forvaltningsafgørelser og en effektiv fødevarekontrol – blandt andet med øget brug af ny teknologi, siger han.

Små lyspunkter
Men selv om det, ifølge branchedirektøren, er dyrt at drive virksomhed i Danmark, og selv om de udenlandske virksomheder på linje med de danske virksomheder har blik for de tiltrækkende vækstrater i Asien, så er der dog også argumenter for at slå sig ned i vores del af verden.

- Vi har en stærk fødevareklynge, som er suppleret med en god, velkvalificeret arbejdskraft, fleksible arbejdstidsregler og nogle stærke forskningskompetencer, siger Ole Linnet Juul og peger på, at hele fødevareindustriens indpakning i ren luft, vand og et godt miljø også kan være med til at tiltrække udenlandske investorer.

Den samlede eksport af danske fødevarevirksomheder nåede op på 156 milliarder kroner i 2013. Det er en fjerdedel af den danske vareeksport på 630 milliarder i 2013. I de første tre kvartaler af 2014 har fødevarevirksomhederne eksporteret for 114 milliader kroner mod 118 milliarder i den tilsvarende periode i 2013. Det betyder, at der er udsigt til et mindre fald i eksporten for hele 2014 efter en række år med fremgang.

Tilbagegangen bliver ifølge den nye analyse blandt andet forklaret med russiske importrestriktioner og faldende priser på pelsskind.



Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094