23948sdkhjf

Nyt millionprojekt skal gøre fødevarer mere sikre

Og det skal gavne både sundheden og den danske eksport
En række store, danske fødevarevirksomheder forener nu kræfterne i et nyt projekt kaldet Top Safe. Det skal gøre danske fødevarer endnu mere sikre og dermed endnu mere attraktive på eksportmarkederne.

Top Safe handler om biokonserverende løsninger, og det bakkes op af både virksomheder og forskningsinstitutioner, som har lagt kræfterne sammen i et stort forskningsprojekt.

- Fidusen er at fjerne sygdomsfremkaldende bakterier i ferske fødevarer ved aktivt at bruge mikroorganismer, som er bakteriernes naturlige fjender. Populært sagt findes der både gode og dårligere bakterier. Hvis vi kan bruge de gode mikroorganismer til at få bugt med de dårlige som campylobacter og salmonella, vil det yderligere cementere Danmarks førende position, når det handler om produktion og salg af fødevarer af høj kvalitet, forklarer Anne Elsser-Gravesen, som er direktør i virksomheden ISI Food Protection, en af deltagerne i projektet.

Derudover deltager også virksomheder som Arla Foods, Danish Crown og Danpo, sammen med forskningsinstitutioner som Københavns Universitet og landbrugets videnscenter SEGES.

Naturlige processer

Projektet har netop modtaget 11,3 millioner kroner fra Natur- og Erhvervsstyrelsens GUDP-program, og Anne Elsser-Gravesen håber, at de penge kan udnyttes til både at forbedre fødevaresikkerheden og mindske madspild.

- Generelt er danske fødevarer meget sikre, men da det kan være både ubehageligt og farligt at blive ramt af en fødevareforgiftning, er det bestemt værd at bruge ressourcer på at gøre danske fødevarer endnu mere sikre. Samtidig kan projektet være med til at reducere madspild, fordi bekæmpelse af bakterier kan være med til at sikre, at fødevarer ikke skal tilbagetrækkes på grund af indhold af farlige bakterier og derfor ender som affald i stedet for mad, siger Anne Elsser-Gravesen.

Hun understreger, at selv om brugen af mikroorganismer til at bekæmpe bakterier kan lyde fremmed for mange mennesker, er det en metode, som har været brugt til fremstilling af fødevarer i århundreder.

- Det er grundlæggende naturlige processer, som blandt andet bruges i fremstillingen af ost, salami og yoghurt. Men fordi de bakterier, vi gerne vil bekæmpe, hele tiden udvikler sig, er der behov for, at vi også udvikler de mikroorganismer, der bruges til at bekæmpe bakterierne, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Hun håber, at danske fødevarevirksomheder vil være i stand til at tage den nye teknologi i brug i løbet af de kommende tre år.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078