23948sdkhjf

Økologiens muligheder og barrierer

80 centrale aktører i det økologiske marked deltager i et nyudviklet scenariespil, der skal medvirke til at fastholde væksten i det danske økologiske marked på lang sigt.
Økologiske fødevarer bliver mere og mere efterspurgte af danske forbrugere. For at følge med efterspørgslen er producenterne nødt til at producere flere varer og det skal ske uden troværdigheden og identiteten af produkterne sættes over styr, hvis forbrugerne skal blive ved med at købe produkterne.

Fremtidens økologi
Økologiske landmænd, indkøbere af økologiske varer til supermarkedskæderne og andre aktører på det økologiske marked står derfor i disse år overfor en række valg, som har afgørende betydning for, hvordan den økologiske sektor kommer til at udvikle sig i fremtiden.

For at fremtidssikre den danske økologiske sektor har Fødevareministeriet bedt Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (FØJO) analysere muligheder og barrierer for fortsat markedsbaseret vækst i den økologiske produktion og forarbejdning. Dette gøres i form af en ”vidensyntese”, der sammenstiller viden fra alle dele af den økologiske sektor.

Scenariespil for år 2020
I indsamlingen af bidrag til vidensyntesen, tages nu mere utraditionelle midler i brug. Omkring 80 centrale personer fra den økologiske produktion og markedskæde samles den 2. april og præsenteres for forskellige scenarier for, hvordan den økologiske sektor kan tænkes at se ud i år 2020. På den baggrund bliver deltagerne bedt om at gennemføre et scenariespil - en interaktiv proces, hvor kolleger og konkurrenter på markedet skal vise, hvordan de vil forholde sig og agere under forskellige markedsomstændigheder i fremtiden. Konceptet for scenariespillet er udviklet af det europæiske forskningscenter i Sevilla og afprøves nu for første gang i Danmark.

Centerleder i FØJO, Niels Halberg, glæder sig over, at det er lykkedes at samle 80 af de centrale markedsaktører til at deltage i scenariespillet, og derved bidrage til at belyse fremtidens økologiske sektor.

- Scenariespillet giver aktørerne mulighed for at diskutere deres indbyrdes handlemønstre i et voksende økologisk marked,” fortæller centerleder Niels Halberg. ”Det er vores forventning, at vi på den måde kan hjælpe branchen til at forudse muligheder og faldgruber for økologiens fremtid. For eksempel hvilke forudsætninger, der er nødvendige for, at den økologiske sektor kan opnå den ønskede vækst. Og, omvendt, hvilke forhold, der kunne begrænse økologiens udvikling – eller måske ligefrem fremkalde et kollaps af markedet.

Resultatet af scenariespillet vil indgå som en del af den vidensyntese om økologiens muligheder og barrierer, som FØJO skal præsentere for fødevareministeren i juni 2008.

Kilde: Fødevareministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079