23948sdkhjf

Ny forskning: Flere danskere kan få behandling efter blodprop i hjernen

Ny forskning viser, at flere patienter, der har fået en blodprop i hjernen, kan få gavn af blodfortyndende behandling – såkaldt trombolyse. Medicinen har effekt op til fire en halv time efter patienter er ramt, men det må ikke blive en sovepude, advarer førende ekspert.
Læger har kun 3 timer til at behandle patienter, der har fået en blodprop i hjernen. Et nyt studie, der netop er blevet offentliggjort viser, at blodpropsmedicin gør gavn helt op til 4½ time. Det betyder, at også de danskere, der af forskellige grunde ankommer for sent på sygehuset, måske fordi de bor langt fra et af landets 8 behandlingssteder, kan nå at få hjælp, hvis de får en blodprop i hjernen.

Selvom patienterne har fået et længere tidsinterval til at opnå behandling, betyder det ikke, at lægerne må bruge længere tid til at sætte behandlingen i gang. Det gælder stadig, at jo tidligere behandlingen kan gives, des bedre virkning, forklarer Grethe Andersen, Overlæge dr.med., Apopleksiafsnittet, Aarhus Universitetshospital.

- Det er naturligvis glædeligt, at mange flere patienter kan få gavn af behandlingen. Dog er faren, at nogen måske tror, at man nu kan tage en blodprop i hjernen mere afslappet. Intet kunne være mere forkert. Fra det øjeblik patienten får symptomer på en blodprop i hjernen tæller hvert minut. Og ved ankomsten til hospitalet er der ikke tid til forsinkelser, udtaler Grethe Andersen.

Tidlig behandling er alfa omega
Studiet var designet specifikt til at se på, om behandlingen kunne nedsætte handicap efter en blodprop, hvis den blev givet ud over de allerede godkendte 3 timer. Der deltog 821 patienter fra europæsiske19 lande, heraf flere fra 4 danske center.

Studiet viste, at sandsynligheden for et gunstigt udfald af behandlingen steg med 34 % hos patienter, som blev behandlet med medicin i tiden fra 3 til 4½ time. Dette resultat er vigtigt, da det viser, at behandling giver patienten bedre chancer for helt eller næsten helt at undgå invaliditet efter en blodprop i hjernen.

Hos HjerneSagen, der er patientforening for de apopleksiramte (apopleksi = blodprop i hjernen), er man også glad for resultaterne. Samtidig mener man, at der er behov for en oplysningskampagne, så befolkningen ved hvilke symptomer, man får i forbindelse med en blodprop i hjernen.

- Vi skal bestræbe os til det yderste på at undgå, at dyrebar tid spildes. Tidlig behandling er fortsat hjørnestenen i behandling af blodprop i hjernen. Derfor er det alfa omega, at danskerne er opmærksomme på symptomerne, så de kan komme i behandling så hurtigt som muligt. Denne viden er vigtig, for tiden tæller nemlig fra det øjeblik, de første symptomer melder sig, siger direktør Lise Beha Erichsen, HjerneSagen.

Den omtalte medicin hedder Actilyse® og markedsføres af medicinalvirksomheden Boehringer Ingelheim.

Kilde: Boehringer Ingelheim

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096