23948sdkhjf

Store forventninger til forskning i brugervenlig emballage

Et forskerteam ledet af Teknologisk Institut arbejder intenst på at udvikle en inspirerende guideline til Industrien, så forbrugerne fremover kan åbne fx medicin- og fødevareemballager uden brug af særlige hjælpemidler. Og vareproducenterne, emballageproducenterne og Gigtforeningen har store forventninger til projektet.
Parterne er enige om, at emballagerne på markedet kan blive bedre, og at der er hårdt brug for at inddrage brugerne i forskningen, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Chefkonsulent Jakob Zeuthen fra Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler (SPT) vurderer, at industrien har brug for mere præcis vejledning til at udvikle brugervenlige børnesikrede lukninger på vaske- og rengøringsprodukter med fareklassificerede kemikalier. Han påpeger samtidig, at retningslinierne i lovgivningen, som skal sikre, at faremærkede varer får de rigtige børnesikrede lukninger, ikke i tilstrækkeligt omfang sikrer, at lukningerne også bliver brugervenlige for ældre og handicappede mennesker. Vareproducenterne mangler god vejledning til at lave emballager, der både er stærke og nemme at åbne på trods af, at de skal have børnesikrede lukninger.

- Vi er klar over, at vaskepulver med børnesikrede lukninger fx i papkasser med perforering kan være noget, som specielt ældre knækker neglene på. Og vi er godt klar over, at de børnesikrede lukninger på flasker med fx skrappe rengøringsmidler, kan være vanskelige at få op. Så vi er enige med Gigtforeningen om, at mennesker med muskel- og skeletsygdomme bør kunne håndtere emballagen uden brug af særlige hjælpemidler eller hjælp fra andre, siger Jakob Zeuthen. Han understreger, at problemet med ’vanskelige’ emballager muligvis kan mindskes, hvis der skabes en tættere dialog mellem vare- og emballageproducenterne og emballageforskerne.

Elendige emballager giver smerter
Omkring 700.000 danskere lever med en sygdom i led, ryg eller muskler. Heraf har ca. 340.000 dagligt besvær og ofte smerter i leddene, når de skal åbne emballage. Blandt Gigtforeningens medlemmer har 33 % procent besvær med emballage flere gange dagligt. Derfor støtter Gigtforeningen projektet ved at skaffe testpersoner, der kan indgå i forskningsprojektet.

- Vi håber, at guidelinen vil bidrage til, at virksomhederne får den nødvendige viden om, hvordan de kan producere emballage, der lever op til brugernes behov. Men først når vi ser den tilgængelige emballage på hylderne ude i dagligvarebutikkerne, mener vi, at den egentlige succes er hjemme for dette projekt, fortæller projektkoordinator Lene Mandrup Thomsen fra Gigtforeningen.

Direktør Peter Huntley fra Emballageindustriens brancheorganisation i Danmark mener, at valget af mere håndtilgængelig emballage er en prioriteringssag for vareproducenter og detailhandelen.

- Det er selvfølgelig et spørgsmål om pris, men jeg ser meget gerne, at den kommende guideline kan bidrage til, at bedre – og samtidig omkostningseffektive – emballageløsninger bringes på markedet gennem et bredere samarbejde i forsyningskæden med emballageproducenter, vareproducenter og detailhandel. For det giver bedre og billigere emballageløsninger, idet ekspertisen hos samarbejdspartnerne udnyttes bedre, siger Peter Huntley.

- Vi ser positivt på de store forventninger til vores forskningsarbejde, siger sektionsleder Søren Rahbek Østergaard fra Teknologisk Institut og understreger, at det sikrer, at guidelinen ikke kommer til at samle støv på hylden.




Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093