23948sdkhjf

Modernisering af kødkontrollen på vej

En gruppe af eksperter fra myndighederne, Københavns Universitet og kødbranchen foreslår, at den nuværende kødkontrol på svineslagterierne moderniseres, så der ikke længere skal kontrolleres for sygdomme, som ikke er et problem i dag.
Kødkontrollen på svineslagterierne bør moderniseres. Kort fortalt undersøges der i dag for ting, som ikke længere er et problem. Faktisk kan måden, som kontrollen skal udføres på, være med til at forværre fødevaresikkerheden. Derfor har myndigheder, branche og forskere nu i fællesskab lavet et forslag til en modernisering af kødkontrollen.

Udryddede sygdomme
Formålet med kødkontrol er at sørge for, at det kød, vi spiser, er sikkert og appetitligt. For omkring 100 år siden blev mange mennesker syge af kvægtuberkulose og brucellose. Kødkontrollen blev derfor udformet, så man kunne finde og bortskaffe slagtekroppe fra dyr, der led af disse sygdomme. Kødkontrollen er med andre ord bygget op ud fra de farer, der var for 100 år siden. Siden da er både kvægtuberkulose og brucellose udryddet, og i stedet er det andre sygdomme, der fylder i sygdomsstatistikken. Især Salmonella og Campylobacter.

Kødkontrollen bør naturligvis koncentrere sig om de risici, der er til stede i dag. Det er der nu åbnet mulighed for i EU-lovgivningen, under forudsætning af at der bl.a. gennemføres en risikovurdering.

Ingen risiko
En sådan risikovurdering er nu gennemført i samarbejde mellem eksperter fra Københavns Universitet (det tidligere KVL), Fødevarestyrelsen og Danish Meat Association (DMA). På baggrund heraf konkluderer eksperterne, at der ikke er risiko for ringere fødevaresikkerhed ved at undlade at gennemskære kæbelymfeknuder og åbne hjerter ved kødkontrollen. Snarere tværtimod, da man faktisk mindsker muligheden for spredning af bakterier som Salmonella og Yersinia ved at lade være at skære disse steder.

Risikovurderingen, som er den grundlæggende forudsætning for at kunne modernisere kødkontrollen, er sendt til høring i USA, for at få de amerikanske myndigheders godkendelse. Denne godkendelse er en forudsætning for, at ændringerne af kontrollen får accept på eksportmarkederne udenfor EU.

Kilde: Danish Meat Association

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109