Fødevareproduktion: Der viser sig ting, som ikke er så gode
Ny bog og tre seminarer sætter fokus på etik
perspektiv.
Og i forbindelse med udgivelsen kan alle interesserede torsdag og fredag deltage i tre seminarer om emnet.
- Industrialiseringen og globaliseringen af fødevareproduktionen har skabt et kolossalt gab mellem maden og forbrugerne. Der hviler et uvidenhedens slør over det, som vi spiser, og stadig flere forbrugere kræver som modreaktion at få noget at vide om, hvordan maden er produceret.
- I den afdækning viser der sig ting, som ikke er så gode, som man havde kunnet håbe på, fortæller Christian Coff, som er redaktør af og medforfatter til den nye bog.
- Hvem skal betale?
Han fremhæver, at det er store, komplekse problemstillinger, der viser sig, når man for eksempel ser på forholdet mellem
økonomi og etiske hensyn i fødevareproduktionen:
- I det økonomiske spil om billige fødevarer bliver det svært at tage hensyn til dyrevelfærden, miljøet, arbejdsforhold og klima. Det er generelt set et vanskeligt emne, for hvem skal betale og hvem skal tage ansvaret? Producenterne? Forbrugerne? Supermarkederne? Kokkene? Politikerne? Det handler om fordelingen af ressourcer i samfundet,men også om vores natursyn, for eksempel om, hvilke hensyn til dyrene vi bør tage, og om jordens bæredygtighed, siger Christian Coff.
Han er uddannet agronom, ph.d. i filosofi og lektor ved Professionshøjskolen Metropol.
17 forskerbidrag
I alt 17 danske forskere har bidraget til bogen med kapitler om en lang række emner, der rejser vidt forskellige etiske spørgsmål om blandt andet sundhed, krop, religion, fødevaresikkerhed, nye teknologier i fødevareproduktion og vores forhold til husdyr og natur.
I forbindelse med udgivelsen holdes som nævnt tre seminarer, hvor bogens forfattere perspektiverer deres bidrag til bogen. Seminarerne - to torsdag og ét fredag i denne uge - bliver alle holdt i København.
Programmerne kan ses her:
Seminarer - fødevareetik