23948sdkhjf

Nyt projekt skal reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion

AgroTech A/S, Arla Foods amba, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Dansk Kvæg arbejder sammen i et nyt innovationsprojekt, der skal kortlægge udledningen af drivhusgasser fra mark til mejeri, så produktionen kan blive mere klimavenlig.
I dag står fødevareproduktionen for en betydelig del af den samlede CO2-udledning, og blandt andet mælkeproduktionen udleder hvert år store mængder drivhusgasser. Det skal et nyt innovationsprojekt nu ændre på, så der kan sættes ind på de områder, der belaster miljøet mest.

- En del af CO2-udledningen stammer fra fødevareproduktionen, og derfor skal vi finde produktionsformer, der kan nedsætte udledningen bedst muligt, siger innovationschef Bjarne Langdahl Riis fra AgroTech A/S.

Det nye projekt er godkendt under Innovationsloven (under Fødevareministeriet). Det løber frem til 2011 og er delt op i tre indsatsområder: 1. Teoretisk grundlag for at gennemføre en vurdering af drivhusgasudledningerne på livscyklusvurdering på malkekvægsbedrifter, 2. Registrering på tidstypiske bedrifter og 3. Data samles ind fra mejerierne, og dataene fra punkt 2 og mejeridriften kobles sammen, hvorefter metoder til en livscyklusvurdering af mejeriprodukter i hele kæden – og de forskellige systemer benchmarkes op mod hinanden.

Denne fremgangsmetode sikrer, at det ikke kun er hos mælkeproducenterne, at projektet får effekt. Hele vejen fra mark til mejeri er der fokus på produktionsformerne, og hele den måde at opsamle og beregne på er ny – også internationalt set.

- Det er helt nyt, at man kobler informationerne fra specifikke kvægbrug med informationerne fra mejerisiden. Og jeg er ikke i tvivl om, at projektet her vil skabe modeller og idéer, som kan danne grundlaget for en international platform af viden om CO2 i mælkeværdikæden, mener Bjarne Langdahl Riis og fortsætter:

- Projektet vil give bud på løsninger på mange af de komplekse problemstillinger, der er i mælkeproduktionen i dag. Det skal skaffe viden, som på sigt skal hjælpe både mælkeproducenterne og mejerierne til at gøre mælkeproduktionen mere CO2-neutral. Og det er den rigtige vej at gå.

Kilde: AgroTech A/S

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156