23948sdkhjf

Carlsbergs patent på byg åbner for etisk debat

- Dyr og planter er ikke opfindelser, påpeger kritikere

Carlsberg og Heineken har ikke bare taget patent på deres øl og selve bryggeprocessen bag, men har også patent på den bygsort, de bruger til ølproduktion.

De to bryggerier fik godkendt patenterne af Det Europæiske Patentkontor (EPO) i slutningen af 2016, og det har nu fået 29 europæiske organisationer til at indlede en tværnational kampagne. I forhold til patentlovgivningen er den pågældende bygsort slet ikke en opfindelse, man burde kunne tage patent på, mener de. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Bygsorten og dens egenskaber er opstået ud fra biologisk tilfældige mutationer, og patentlovgivningen i Europa er i forhold til biologisk materiale kun indrettet på at tillade patenter på planter, der er udviklet via genmodificering, hvilket ikke er tilfældet her. Det er derfor ikke en opfindelse – det er helt normal naturlig forædling, mere end det er en teknisk proces, siger Christoph Then fra det fælleseuropæiske initiativ No Patents on Seeds (Ingen Patent på Såsæd).

Han ser også etiske problemer i, at virksomheder som Carlsberg kan opnå patenter på planter og dyr.

- Fra et etisk synspunkt er det helt forkert, at Det Europæiske Patentkontor udsteder patenter på planter og dyr. Mennesker er ikke opfindere bag livets biologi, og dyr og planter er ikke opfindelser, siger Christoph Then.

Også patenter på tomater og broccoli
En af de 29 europæiske organisationer bag kampagnen er den danske miljøorganisation Noah.

- Det, der primært interesserer os, er, at de har taget patent på selve byggen og de egenskaber, de har fremavlet, hvilket betyder, at hvis jeg senere laver en tilsvarende byg med en anden forædlingsmetode, eller hvis den opstår i naturen af sig selv, har Carlsberg rent faktisk patent på det, som jeg eller naturen har lavet, siger Erling Frederiksen fra Noah til Kristeligt Dagblad.

Carlsberg har ikke villet udtale sig om sagen til avisen, men henviser til et brev, som Carlsberg og Heineken tidligere har sendt til organisationerne bag den kritiske kampagne:

- Den byg, som er udviklet af Carlsberg Laboratorium og Heineken Supply Chain, er patentbar på grund af den teknik, der bruges i processen. Der er ikke tale om patenter på opdagelsen af en bestemt type byg, og mængden af den type byg, der lige nu hører under patentet, er for lille til at få nogen indflydelse på EU’s marked for byg. Snarere giver byggen os mulighed for at fjerne dårlige smage og bruge mere energieffektive bryggeteknikker, står der i brevet.

Foreningen No Patents on Seeds oplyser, at der findes omkring 180 patenter på konventionel forædling. Foruden Carlsbergs patent på byg handler det særligt om patenter på grøntsager som tomater og broccoli. Tallet er stigende, vurderer foreningen, men den stigning håber de 29 organisationer bag kampagnen at sætte en stopper for.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/carlsbergs-patent-paa-byg-aabner-europaeisk-debat-om-ejerskab-af-naturen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078