23948sdkhjf

Høje lønninger gavner dansk fødevareindustri

Sædvanligvis betragtes de høje danske lønninger som en konkurrencemæssig akilleshæl for dansk fødevareindustri. Men et nyt forskningsprojekt viser, at de vanskelige lønvilkår snarere er en fordel.
Klaus Grunert er professor og centerleder for fødevarecentret MAPP ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Sammen med forskere fra Center for Corporate Performance - også ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet - har han sammenlignet effekten af fødevaresektorens lønvilkår i Danmark, Tyskland, Frankrig, England og Holland. Dette er gjort i et stort projekt organiseret af Russell Sage Foundation, som er en amerikansk fond til fremme af forskning i arbejds og sociale forhold.

- Min konklusion er, at de høje lønninger er en fordel for de danske fødevarevirksomheder, fordi det tvinger dem til at udnytte den dyre arbejdskraft bedst muligt. Bl.a. ved at automatisere produktionen og ved at lave produkter, som folk er villige til at betale flere penge for. De ting har vi været rigtig dygtige til i Danmark, siger Klaus Grunert og peger på, at både fødevaresektoren og det offentlige i en lang årrække har prioriteret at støtte netop forskning inden for effektivisering og innovation.

- Det har gjort, at vi f.eks. i dag er førende på automatisering af hele produktionslinjer inden for kødforarbejdning, og at vi har en meget stærk eksportkultur i fødevaresektoren, fordi virksomhederne gennem mange år har udviklet kompetencer til at fremstille og eksportere produkter til lønsomme markeder, siger han.

Pres på Europa
Generelt står fødevaresektoren i hele Europa over for store udfordringer de kommende år. Dels forsøger de store detailkæder konstant at presse indkøbspriserne ned, dels vokser konkurrencen fra fødevareproducenter i bl.a. Brasilien og lande i Central- og Østeuropa, hvor lønningerne er meget lave.

Projektet fra Center for Corporate Performance viser, at der er stor forskel på, hvordan fødevaresektoren i hhv. Danmark, Tyskland, Frankrig, England og Holland reagerer på det stigende pres udefra.

I England og Tyskland, der har de laveste lønniveauer ud af de fem lande i undersøgelsen, forsøger virksomhederne typisk at reducere omkostningerne ved at presse lønnen yderligere eller outsource produktionen. Derimod er der mindre pres på lønningerne og mindre outsourcing i Frankrig, hvor der er tradition for at forbrugerne gerne betaler ekstra for gode, lokale produkter, samt i Holland og Danmark, der begge har en høj grad af automatisering og en stærk eksportkultur.

- Hvis man tænker mest på omkostninger og på at presse lønnen, vil man på lang sigt tabe til konkurrenterne fra lande, hvor lønningerne er endnu lavere, siger Klaus Grunert afsluttende.

Kilde: Handelshøjskolen Aarhus Universitet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093