Vores kød kan blive meget mere sikkert, end det er i dag. Tre forskningsprojekter, som er ved at blive afsluttet, anviser nye veje til at minimere forekomsten af sygdomsfremkaldende bakterier i det kød, vi køber i supermarkedet.
Men er producenterne villige til at foretage de nødvendige investeringer? Vil detailhandelen stille krav om øget fødevaresikkerhed i lyset af de nye muligheder? Vil forbrugerne efterspørge det sikre kød – og vil de betale for det? Hvad kan og bør myndighederne gøre?
Disse spørgsmål vil blive stillet på mødet på baggrund af en præsentation af opsigtsvækkende resultater, for eksempel:
- det er muligt at gøre dansk svinekød langt mere sikkert, hvis man på slagteriet anvender damp eller varmt vand til at begrænse antallet af sygdomsfremkaldende bakterier
- det er muligt at minimere forekomsten af campylopacter i dansk kyllingekød, hvis de intensive kyllingestalde sikres med fluenet
- svinekød fra alternative produktionssystemer (friland og økologisk) - på trods af mistanke om det modsatte - er ret sikker t med hensyn til forekomst af salmonella
På mødet fremlægges resultater udviklet i samarbejde mellem natur- og samfundsvidenskabelige forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og DTU Fødevareinstituttet i de tre projekter DECONT, CAMPY og QUALYSAFE, som er finansieret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri / FødevareErhverv.
Der lægges op til en diskussion med repræsentanter for primærproducenter og slagterier, detailhandel, danske og internationale myndigheder og forbrugere om, i hvilket omfang og på hvilken måde resultater fra de tre projekter kan føres ud i livet.
De vigtigste resultater fra projekterne vil blive samlet i en dansksproget bog, som vil være gratis tilgængelig på mødet.
Torsdag den 12. november 2009, kl. 9 - 17
StedFestauditoriet (Auditorium 1-01), Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg C
TilmeldingSend en e-mail til
ffsmoede@food.dtu.dk
. Sidste frist er 30. oktober 2009.
ArrangørMødet arrangeres i samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet og Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.