23948sdkhjf

Fangstforbud mod tun er undervejs

EU-kommissionen vil indføre fangstforbud mod den blåfinnede tun, som er udrydningstruet.
Den blåfinnede tun er udryddelsestruet, mener EU-Kommissionen.

Derfor foreslår politikerne et totalforbud mod kommerciel fangst og international handel med den truede tunfisk, som lever i Atlanterhavet og Middelhavet.

Det skriver JydskeVestkysten.

Både internt i EU og fra Japan er der dog modstand mod et fangstforbud af sushifavoritten.

Vil handle nu
- Vi har pligt til at beskytte vores naturrigdom. Siden der er stor risiko for, at den blåfinnede tun snart vil forsvinde for evigt, har vi ikke andet valg end at handle nu og foreslå et forbud, siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik.

Kommissionen vil søge opbakning fra alle 27 medlemslande til at fremlægge forslaget på den internationale Cites-konference om handel med truede dyr og planter, som finder sted i næste måned.

Men flere EU-lande ved Middelhavet har store økonomiske interesser i tunfangsten. Ikke mindst fordi værdien af fisken er steget i takt med, at der er færre og færre fisk.

Flere lande afviser forbud
Den største fangstnation af dem alle, Frankrig, har på forhånd lagt op til, at man kun vil acceptere et fangstforbud af kortere varighed, og Spanien, Grækenland og Cypern har tidligere afvist al snak om totalforbud.

EU-Kommissionen mener dog, at man har imødekommet de skeptiske lande ved at foreslå, at forbuddet først skal træde i kraft om tidligst et år, så landene får tid til at omlægge fiskeriet.

- Vi er godt klar over omkostningerne på kort sigt, men jeg er sikker på, at vi kan garantere en levedygtig fremtid for vores fiskere, siger fiskerkommissær Maria Damanaki.

I sushiens hjemland, Japan, har man på forhånd gjort klart, at man siger "klart nej" til et handelsforbud for tun, og at man sandsynligvis ikke vil overholde det, hvis det skulle blive indført.

Ifølge internationale eksperter er bestanden af den blåfinnede tun faldet med 80 procent i løbet af de seneste årtier, og miljøorganisationer har i flere år presset på for at få sat en stopper for fangsten, skriver JydskeVestkysten.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063