23948sdkhjf

Danske kyllinger er salmonella-fri

Danmark ligger helt i top i nye tal om salmonella og campylobacter i slagtekyllinger: henholdsvis nummer et og nummer fem i Europa.
EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har undersøgt de europæiske slagtekyllinger for salmonella og campylobacter.

Og især de danske salmonella-tal er rigtig flotte: Danmark deler en førsteplads med Estland, Finland og Luxemborg.

- Danmark er nu salmonella-fri, når det gælder slagtekyllinger, og det er vi meget stolte af. Resultaterne viser, at det gode samarbejde om salmonella- og campylobacter-handlingsplanerne, som vi har haft med myndighederne og ministeren gennem flere år, har båret frugt. Og det giver medvind til et fortsat godt samarbejde, siger Thorkil Ambrosen, som er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Særstatus i EU
Danmark søger i øjeblikket om at opnå EU-særstatus for salmonella i kyllinger.

- At danske kyllinger er salmonella-fri må også gøre det oplagt for EU at give Danmark særstatus for salmonella i kyllinger. Vi regner med, at fødevareministeren fortsat vil kæmpe for denne særstatus – og at hans arbejde nu bliver nemmere, siger Thorkil Ambrosen.

Campylobacter-indsatsen er på rette vej
Også når det gælder campylobacter i slagtekyllinger ligger Danmark flot, nemlig på en femteplads med en forekomst på 31,4 pct. af alle EU-lande. Danmark overgås dog bl.a. af Sverige, oplyser Landbrug & Fødevarer.

- Selv om vi ligger flot i Europa, er der plads til forbedringer i forhold til campylobacter-indsatsen. Sammen med myndighederne arbejder vi på højtryk for at mindske campylobacter i kyllinger, og i campylobacter-handlingsplanen fra 2008 har vi stor fokus på at få ny viden på området samt ny teknologi; bl.a. kigger vi på insektværn, der kan holde fluer ude af staldene, siger Thorkil Ambrosen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093