Pengene skal hentes i pakkeriet

Hurtigere omstilling, øget fødevaresikkerhed og mindre spild af ressourcer gør pakkeriet til en central del i fødevareindustrien

Der var fuldt tryk på pakke- og proceslinjerne på den nylige Interpack-messe i Düsseldorf. Med over 2.800 udstillere spredt ud over 262.000 kvadratmeter i 19 haller har messen aldrig været større i sin 55-årige historie.

Det skyldes blandt andet, at mængden af pakkede fødevarer globalt er vokset med omkring to procent om året de sidste år, så i 2015 blev der pakket 750 millioner ton fødevarer. En stigende middelklasse i især Asien og til dels Sydamerika kan mærkes på Interpack. I de enorme messe-haller skal man ikke gå mange meter, før man møder kinesere og indere, der interesseret undersøger de mange pakke- og proceslinjer, som udstilles.

- Vi får flere og flere kunder i blandt andet Indien, hvor kravene til fødevaresikkerhed og hygiejne er stigende, siger Evita Rosendahl, administrerende direktør i Jeros, der fremstiller rengøringsmaskiner til fødevareindustrien.

Hun fortæller, at selv om lønomkostningerne fortsat er meget lave i lande som Indien og Kina, så kan de danskproducerede maskiner være med i konkurrencen.

- Maskinerne kan foretage en mere ensartet rengøring, og dermed en bedre hygiejne, siger hun.

Samtidig forandrer forbrugernes krav til emballage og pakkede fødevarer sig. Det gør pakkedelen mere central i fødevareproduktionen, fortæller Dan Jensen, administrerende direktør i Nakskov Mill Foods, der fremstiller morgenmadsprodukter.

- Forbrugerne efterspørger mindre enheder, blandt andet for at undgå madspild. Det giver mere emballage og betyder, at værditilvæksten i stigende grad sker i pakkeriet, siger Dan Jensen.

Krav til hurtig omstilling
Mindre enheder og markant flere varianter af fødevareprodukter øger kravene til hurtig omstilling, færre maskinstop og en reduktion i spild af både fødevarer og emballagematerialer. De nye krav til fødevareproducenter får mange til at investere i nye pakkeriløsninger, blandt andet på Interpack.

Men det er ikke altid nok at investere i ny teknologi og udstyr. Det oplever de hos Danish Meat Research Institute (DMRI), der som GTS-institut hjælper fødevarevirksomheder med at optimere deres produktion, blandt andet i pakkeriet.

- Alt for mange får ikke udnyttet det fulde potentiale i pakkeriet, og der kan være rigtigt mange penge at hente. Vi analyserer alt, lige fra om materialevalget er det rigtige til hvordan kapaciteten bedst udnyttes. Vi kan typisk optimere pakkeriet med op til fem procent, og med en værditilvækst på op til 30 procent i pakkeriet, kan det gøre en stor forskel for mange virksomheder siger Uffe Thrane, direktør for forretningsudvikling i Danish Meat Research Institute.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fiskefabrik skal have ny direktør

Henrik Mikkelsen er fortid hos Sæby Fiske-Industri

Trump - nu også som vingummi

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

To store fødevare-spillere i nyt samarbejde

Fooducer og FødevareDanmark går sammen om at give fødevarevirksomheder flere fordele

Dansk Supermarked i storoffensiv

Københavnsk madfestival ruller sig ud

Tangproducenter slår sig sammen

Forbrugernes hjerter banker for velfærdsgrise

Klumme: Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Sønderjyder klar med verdens første svanemærkede burgerpapir

Ny topchef hos Arctic Group

Kyllingeslagteri skærer ned på økologien

Flere penge i kartoffelmel

Odense Street Food klar til at åbne

Arla tilbagekalder 37.800 bøtter skyr

Pænt Carlsberg-overskud trods skuffende salg i Østeuropa

Mere øko i institutioner: Forkæmperne ruster nu op til kommunalvalg i hele Danmark

Smæk for millioner: Kraftig stigning i sliksnyd

Peter Larsen Kaffe satte miljø-aftryk på Smukfest

Danske fødevarer rykker længere ud i verden

Endnu en Bülow på vej som fødevareproducent

Dansk whisky-destilleri gearer op

Lagkagehuset henter direktør hos biograf-gigant

Danskerne bruger milliarder på wellness-food

20 ton forurenede æg fra udlandet solgt i Danmark

Street food-festival rammer København

Tænk siger: Mærker på mælk forvirrer forbrugerne

Erhvervsmedie skriver: Svinenedturen kan have ramt bunden

Efter folketingsnæse: Løkke fjerner fiskeriet fra minister

Kantineseminar: Sådan laver man mad til mange

Bilka og Føtex trækker risotto tilbage

Naturli Foods tilbagekalder Økologisk Smørbar

1

Ny øldåse skal forny svenske øldåser

Æggeskandale kan føre til aflivning af millioner af høns

Coop åbner butik med snacks

Fødevareproducenter boomer på Bornholm

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hvordan er elprisen egentlig sammensat?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Universal lim med mange anvendelser.

R&D styrker afdelingen i Aalborg

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

75 IT-folk søger nye kolleger

Ny Line Vac med gevind fra Exair

Sådan går du i gang med automation

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Vi giver dig svar på de 3 sikkerhedsudfordringer, der møder industrien

Lær at bruge Inventors Tube and Piping modul - deltag på kursus d. 18. & 19. sep. i Horsens

Se alle de økonomisk fordele ved central vakuum

25 speakere på plads - og mange flere på vej

Efterårets messer er allerede i gang – er du?

Tidligere fængsel omdannet til hotel. Fri(sk) luft tilføres via tekstilkana...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny Rust Converter Fra WEICON

Send til en kollega

0.188