23948sdkhjf

Lolland-Falster rykker fra roer til quinoa

Vil trække fødevarefirmaer til med god landbrugsjord og innovativ produktudvikling

Fed landbrugsjord, en stor klynge af fødevarevirksomheder og en central placering i Europa. Det er nogle af de argumenter, som skal trække flere fødevarevirksomheder til Lolland-Falster.

- Fødevare- og landbrugsklyngen beskæftiger omkring 25 procent af arbejdsstyrken på Lolland og Falster, så fødevareproduktionen har en rigtig stor indflydelse på regionen. Det er især planteavl, roer, frø og lignende som er i fokus, mens den animalske produktion ikke fylder så meget, siger Steffen Lund, forretningschef for Landbrug & Fødevarer hos Business Lolland-Falster.

Roer, roer og atter roer. Det er nok det, de fleste tænker på, når talen falder på fødevarer fra Lolland og Falster. Selvom Nordic Sugar på Sydhavsøerne årligt producerer omkring 475.000 ton sukker på roer, så er de begyndt at se efter andre indtægtskilder på Lolland og Falster.

For til efteråret forsvinder EU’s kvoteordning for sukker. Det kommer til at koste 140 millioner kroner i tabte indtægter til Lolland-Falster. Derfor er jagten gået ind på nye råvarer der kan dyrkes og forarbejdes i regionen.

Udfordringen er, hvordan både landmænd og fødevareindustrien kan omstille produktionen til andre afgrøder med en højere afregning, uden at skulle investere i en ny maskinpark.

Cornflakes med quinoa
Her er valget faldet på planten quinoa fra Andesbjergene i Sydamerika. Plantens frø har et højt proteinindhold - og en høj kilopris - og bruges blandt andet i salater eller som erstatning for ris.

- Sidste år testede vi med fem hektar og i dag udvides produktionen af quinoa til 25 hektar på Lolland. Målet er at skabe en bæredygtig produktion, hvor maskiner og udstyr som tidligere er brugt til roeproduktion kan anvendes, og indtil videre går det godt. Quinoa-frøene kan sælges direkte til forbrugerne eller indgå i forarbejdede fødevarer som eksempelvis quinoa-flakes, fortæller Steffen Lund.

Hos Nakskov Mill Foods, der fremstiller morgenmadsprodukter, og blandt andet importerer quinoa fra Peru, har man hjulpet til med den lollandske quinoa.

- Vi har hjulpet med pakning, både i store sække og til detail i små pakker. Vi satser selv på økologi, og da den lollandske quinoa indtil videre ikke er økologisk, kommer det ikke til at indgå i vores egne produkter lige foreløbigt, men vi vil gerne give en hjælpende hånd, siger Dan Jensen, administrerende direktør i Nakskov Mill Foods.

Infrastrukturen bliver bedre
Fødevareproduktion kræver i dag højt specialiseret arbejdskraft. Det giver udfordringer, når byskiltene siger Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster, og ikke København, Roskilde eller Lyngby.

- Mange virksomheder hernede oplever, at når de finder den rigtige kandidat, så tøver de på grund af ægtefællen. Vi ligger mellem København, Berlin og Hamborg, så vi synes egentlig selv, at Lolland-Falster er ret centralt placeret i Nordeuropa, siger Steffen Lund.

Elektrificering af jernbanenettet vil få transporttiden mellem København og Nykøbing ned på 55 minutter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078