Lolland-Falster rykker fra roer til quinoa

| Af Laurids Hovgaard | Tip redaktionen om en historie

Vil trække fødevarefirmaer til med god landbrugsjord og innovativ produktudvikling

Fed landbrugsjord, en stor klynge af fødevarevirksomheder og en central placering i Europa. Det er nogle af de argumenter, som skal trække flere fødevarevirksomheder til Lolland-Falster.

- Fødevare- og landbrugsklyngen beskæftiger omkring 25 procent af arbejdsstyrken på Lolland og Falster, så fødevareproduktionen har en rigtig stor indflydelse på regionen. Det er især planteavl, roer, frø og lignende som er i fokus, mens den animalske produktion ikke fylder så meget, siger Steffen Lund, forretningschef for Landbrug & Fødevarer hos Business Lolland-Falster.

Roer, roer og atter roer. Det er nok det, de fleste tænker på, når talen falder på fødevarer fra Lolland og Falster. Selvom Nordic Sugar på Sydhavsøerne årligt producerer omkring 475.000 ton sukker på roer, så er de begyndt at se efter andre indtægtskilder på Lolland og Falster.

For til efteråret forsvinder EU’s kvoteordning for sukker. Det kommer til at koste 140 millioner kroner i tabte indtægter til Lolland-Falster. Derfor er jagten gået ind på nye råvarer der kan dyrkes og forarbejdes i regionen.

Udfordringen er, hvordan både landmænd og fødevareindustrien kan omstille produktionen til andre afgrøder med en højere afregning, uden at skulle investere i en ny maskinpark.

Cornflakes med quinoa
Her er valget faldet på planten quinoa fra Andesbjergene i Sydamerika. Plantens frø har et højt proteinindhold - og en høj kilopris - og bruges blandt andet i salater eller som erstatning for ris.

- Sidste år testede vi med fem hektar og i dag udvides produktionen af quinoa til 25 hektar på Lolland. Målet er at skabe en bæredygtig produktion, hvor maskiner og udstyr som tidligere er brugt til roeproduktion kan anvendes, og indtil videre går det godt. Quinoa-frøene kan sælges direkte til forbrugerne eller indgå i forarbejdede fødevarer som eksempelvis quinoa-flakes, fortæller Steffen Lund.

Hos Nakskov Mill Foods, der fremstiller morgenmadsprodukter, og blandt andet importerer quinoa fra Peru, har man hjulpet til med den lollandske quinoa.

- Vi har hjulpet med pakning, både i store sække og til detail i små pakker. Vi satser selv på økologi, og da den lollandske quinoa indtil videre ikke er økologisk, kommer det ikke til at indgå i vores egne produkter lige foreløbigt, men vi vil gerne give en hjælpende hånd, siger Dan Jensen, administrerende direktør i Nakskov Mill Foods.

Infrastrukturen bliver bedre
Fødevareproduktion kræver i dag højt specialiseret arbejdskraft. Det giver udfordringer, når byskiltene siger Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster, og ikke København, Roskilde eller Lyngby.

- Mange virksomheder hernede oplever, at når de finder den rigtige kandidat, så tøver de på grund af ægtefællen. Vi ligger mellem København, Berlin og Hamborg, så vi synes egentlig selv, at Lolland-Falster er ret centralt placeret i Nordeuropa, siger Steffen Lund.

Elektrificering af jernbanenettet vil få transporttiden mellem København og Nykøbing ned på 55 minutter.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fiskefabrik skal have ny direktør

Henrik Mikkelsen er fortid hos Sæby Fiske-Industri

Danish Crown og Tulip vil under samme tag

Trump - nu også som vingummi

Indisk minister deltager i fødevaretopmøde i København

Fødevareminister kræver redegørelse om forurenede æg

Københavnsk madfestival ruller sig ud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Dansk Supermarked i storoffensiv

To store fødevare-spillere i nyt samarbejde

Fooducer og FødevareDanmark går sammen om at give fødevarevirksomheder flere fordele

Forbrugernes hjerter banker for velfærdsgrise

Klumme: Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Tangproducenter slår sig sammen

Sønderjyder klar med verdens første svanemærkede burgerpapir

Kyllingeslagteri skærer ned på økologien

Ny topchef hos Arctic Group

Flere penge i kartoffelmel

Odense Street Food klar til at åbne

Arla tilbagekalder 37.800 bøtter skyr

Pænt Carlsberg-overskud trods skuffende salg i Østeuropa

Mere øko i institutioner: Forkæmperne ruster nu op til kommunalvalg i hele Danmark

Peter Larsen Kaffe satte miljø-aftryk på Smukfest

Smæk for millioner: Kraftig stigning i sliksnyd

Danske fødevarer rykker længere ud i verden

Lagkagehuset henter direktør hos biograf-gigant

Endnu en Bülow på vej som fødevareproducent

20 ton forurenede æg fra udlandet solgt i Danmark

Street food-festival rammer København

Tænk siger: Mærker på mælk forvirrer forbrugerne

Erhvervsmedie skriver: Svinenedturen kan have ramt bunden

Efter folketingsnæse: Løkke fjerner fiskeriet fra minister

Kantineseminar: Sådan laver man mad til mange

Bilka og Føtex trækker risotto tilbage

Naturli Foods tilbagekalder Økologisk Smørbar

1

Ny øldåse skal forny svenske øldåser

Æggeskandale kan føre til aflivning af millioner af høns

Coop åbner butik med snacks

Se alle Medlemmernes egne nyheder

55 udstillere venter på Dansk Rengøringsmesse 2017

Design dit eget elkabinet hos Spelsberg på hi-messen i Herning

Ekstra gevinst ved direkte salg af virksomhedens erhvervskøretøjer

Hvordan er elprisen egentlig sammensat?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Universallim med mange anvendelser.

R&D styrker afdelingen i Aalborg

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

75 IT-folk søger nye kolleger

Ny Line Vac med gevind fra Exair

Sådan går du i gang med automation

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Vi giver dig svar på de 3 sikkerhedsudfordringer, der møder industrien

Lær at bruge Inventors Tube and Piping modul - deltag på kursus d. 18. & 19...

Se alle de økonomisk fordele ved central vakuum

25 speakere på plads - og mange flere på vej

Efterårets messer er allerede i gang – er du?

Send til en kollega

0.192