23948sdkhjf

Nordjysk mad vil dominere prisuddeling

Nordjyske fødevarer vil dominere gallamiddag, når landets samlede korps af madanmeldere i september mødes i København for at kåre årets ret og uddele ”Årets Gericke” pris.
Det er nemlig første gang i prisens 11-årige levetid, at der kun er udvalgte råvarer fra én region på menuen ved kåringens store gallamiddag.

I Nordjylland ses den bedrift som den første håndgribelige frugt af en langvarig indsats for at udvikle og skabe opmærksomhed omkring regionens særlige kvaliteter og stærke kompetencer på fødevareområdet.

Nødt til at arbejde sammen
Forud for den nordjyske succes er gået et stort benarbejde udført af Spis Nord, der er et tæt samarbejde mellem centrale aktører på fødevareområdet i Nordjylland.

Spis Nord er hjørnestenen i Vækstforum Nordjyllands satsning på fødevarer og skal, i samarbejde med erhvervslivet, bidrage til fortsat udvikling af den nordjyske fødevarebranche, som både beskæftigelsesmæssigt og økonomisk fylder meget i regionen.

- Selvom vi ligger i det nogen kalder Udkantsdanmark, har vi stor gennemslagskraft, hvilket vores engagement i Årets Gericke vidner om. Men vi er samtidig en relativ lille region, og det er en illusion at tro, at vi hver især kan det hele selv. Vi er nødt til at arbejde sammen og lade os inspirere af, hvordan dygtige folk arbejder uden for regionen. Og det er Spis Nords fornemste opgave, at hjælpe virksomhederne med den udfordring, siger Hardy Jensen, der er formand for Spis Nord.

Bedre rammer for vækst
Tegnene på stigende landsdækkende opmærksomhed omkring nordjyske fødevarer modtages med tilfredshed i Vækstforum, der i flere år har haft fødevarer som et særligt fokusområde i sin strategi for den regionale erhvervsudvikling.

- Vi har længe arbejdet målrettet på at understøtte udvikling af fødevareområdet, og med den nye organisering på plads, har Nordjylland fået gode muligheder for at fortsætte udviklingen af innovative produkter og flere arbejdspladser. Nu skal både klyngen og fødevareerhvervet som helhed i gang med at indfri potentialet, siger regionsrådsformand Ulla Astman, der er formand for det nordjyske Vækstforum.

Vækstforums ambition er, at den nye fødevareklynge kan være med til at skabe endnu bedre rammer for vækst og udvikling i fødevareerhvervet i Nordjylland.

Der er i særlig grad forhåbninger om, at satsningen kan øge erhvervets innovationsevne og udviklingen af nye produktideer i mødet mellem virksomheder på tværs af brancher. Det skal styrke konkurrenceevnen både på hjemmemarkedet og på globalt plan.

Den nordjyske fødevareklynge og Visionsenheden
Det nordjyske fødevareerhverv er blevet organiseret i en klynge, der består af fire dele med hvert sit fokusområde. Tre af disse delklynger har et tværgående fokus, mens den fjerde har særligt fokus på den omfattende nordjyske fiskerisektor.

De fire delklynger er:
• Smag, design og oplevelser
• Salg, distribution og fødevareproduktion
• Sporbarhed og fødevaresikkerhed
• Fiskerisektoren

Visionsenheden skal gennem idéudvikling og visioner skabe rammer for udvikling af fødevareerhvervet i Nordjylland. Det er med andre ord en slags tænketank, der skal give input til det langsigtede strategiske og visionære arbejde med det nordjyske fødevareerhverv.

Visionsenheden fokuserer bredt på udvikling af både de små fødevareproducenter, de mellemstore og store industrielle fødevareproducenter samt institutioner med tilknytning til fødevarer. Dertil kommer en sammentænkning med relevante udviklingsinitiativer inden for bl.a. oplevelsesøkonomi og turisme.

Det nordjyske fødevareerhvervs betydning
Fødevareerhvervet har en stor betydning i Nordjylland såvel økonomisk som beskæftigelsesmæssigt. Ved den seneste samlede opgørelse i 2007 beskæftigede erhvervet 13 % af det samlede antal beskæftigede i regionen, og erhvervet stod desuden for 23 % af den samlede omsætning.

Læs mere om Årets Gericke her: www.aaretsret.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076