23948sdkhjf

Mælk fra Jerseykøer giver bedre ost

Der er forskel på hvor egnet mælken fra forskellige køer er til osteproduktion. Egenskaben kan være arvelig og det kan i sidste ende forbedre produktiviteten på mejerierne.
Undersøgelser fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, viser, at nogle køers mælk er bedre til at lave ost med end andre.

Undersøgelserne viser også, at egenskaben kan være arvelig. Det betyder, at der via avlsarbejdet er potentiale for at udvælge de køer, der er bedst egnede til osteproduktion. Det kan forbedre produktiviteten på mejerierne.

Jersey har bedst ostningsevne
På Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet udtog og analyserede forskerne mælk fra 892 køer fordelt på 42 besætninger. Cirka halvdelen af køer var Jersey og halvdelen SDM. Analyserne af mælken viste, at der er tydelig forskelle mellem individuelle køer og mellem racer.

- Alle jerseykøerne leverede mælk, der kunne stivne, mens der blandt SDM-køerne var op imod 2,0 procent af mælkeprøverne, der slet ikke stivnede, siger seniorforsker Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarekvalitet ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Selvom det kun er en mindre del af køerne, der producerer mælk med meget ringe eller slet ingen ostningsevne, er det ikke heldigt for osteproduktionen, da blanding af god og dårlig mælk giver halvdårlig mælk til ost.

Stort potentiale for egenskaben
Blandt de køer, der leverede mælk, der stivnede, var der også forskel på, hvor hurtigt og hvor godt det stivnede.

Forskerne fandt også en sammenhæng mellem ostningsevne og mælkens sammensætning.

- Med den store variation i ostningsevne er der stort potentiale for at bruge egenskaben i avlsarbejdet, siger Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarekvalitet ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Projektet, der er en del af ”Det dansk-svenske milk genomics initiativ” udføres i samarbejde med Arla Foods, Viking Genetics, Lunds Tekniske Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala og Svensk Mjölk og støttes af Det Strategiske Forskningsråd samt Dansk Kvæg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109