23948sdkhjf

Flere lækre rødbeder til forbrugerne

Forskere er ved at undersøge rødbedernes egnethed til forskellige former for tilberedning. Det overordnede mål er at få danskerne til at spise endnu flere rodfrugter.
Gule, røde, kogte eller rå – hvad smager bedst?

Nu er forskerne ved at kortlægge, hvilke sorter af rødbeder, der er bedst egnede til at blive spist i henholdsvis kogt, stegt eller rå tilstand.

Jord og kogt kartoffel
- Vores formål med projektet er i bund og grund at få folk til at spise flere rodfrugter, siger ph.d.-studerende Vibe Bach fra Institut for Fødevarekvalitet ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, der lige nu arbejder med rødbede-delen af rodfrugtprojektet.

I det farverige forsøg indgår fem forskellige rødbedesorter. Tre af sorterne er røde, én af sorterne er gul og én af sorterne er hvid med røde striber.

Den gule og den stribede rødbede havde i store træk flere uheldige gastronomiske egenskaber end de røde. De var bitre, når de blev bedømt rå. En del af bitterheden forsvandt dog i den gule rødbede, når den blev kogt, mens den stribede stadig var bitter I alle de kogte rødbeder opstod nye smagsoplevelser, nemlig smagen af jord og kogt kartoffel.

Palet af rødbeder
Et hold af kokke og ansatte i fødevarebranchen er også involveret i forsøget. De har tilberedt sorterne, smagt på dem rå, kogt og bagt og vurderet sorternes egnethed i de forskellige tilberedninger. Målet er at tilbyde forbrugerne en hel palet af rødbeder, som hver især egner sig bedst til et bestemt formål.

Forskningsprojektet udføres i samarbejde med Institut for Havebrugsproduktion ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Maaltidskonsulenterne, Kongenshus Kro & Hotel, Tange Frilandsgartneri, SeedCom, Fooddesign, Kold College, Frugtformidlingen, University College Lillebælt og Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup, og er støttet af Fødevareministeriet.

Læs mere om projektet .

Undersøgelserne indgår som en del af et større forskningsprojekt .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078