23948sdkhjf

Revolutionerende opfindelse til luftrensning

Ny dansk opfindelse kan spare milliarder af kr. til aircondition og samtidig skære kraftigt ned på det energiforbrug, der skal til for at få ventilationen til at køre.
Opfindelsen CleanAir, der for nyligt blev patenteret af en kemiker på Københavns Universitet, bliver i denne uge for første gang præsenteret for verdensoffentligheden.

Det sker på konferencen 'World Climate Solutions' i Bella Center 29. og 30. september.

CleanAir-metoden
Den revolutionerende opfindelse fra Københavns Universitet – CleanAir-metoden - bygger på atmosfærens naturlige selvrensende egenskaber.

Og fordi metoden renser den indendørs luft i huse og andre bygninger, kan man genbruge luften i stedet for at trække luft ind udefra, som først skal varmes, køles eller affugtes, før den kan friske op på indeklimaet.

Kan spare milliarder
Ca. 1/6 af verdens energiforbrug bruges til opvarmning, nedkøling og affugtning af bygninger. Opfindelsen betyder, at man kan spare milliarder af kroner til aircondition på verdensplan og samtidig skære kraftigt ned på det energiforbrug, der skal til for at få ventilationen til at køre.

Det er kemikeren Matthew Johnson , som arbejder på Københavns Universitet, der står bag den banebrydende opfindelse:

- Når indendørsluft føles brugt, er det ikke, fordi den er blevet iltfattig. Luften skal normalt skiftes ud, fordi den er blevet fyldt med skadelige stoffer. Men CleanAir fjerner både partikler, virus, ozon, bakterier, organiske opløsningsmidler og kulbrinte. Ja selv cigaretrøg fjerner den patenterede opfindelse uden problemer fra indendørsluften, siger Matthew Johnson om sin opfindelse.

Flygtige organiske stoffer
Matthew Johnson er netop nu i færd med at udforske mulighederne for at rense forurenet luft fra industrielle luftforurenere. Industrier såsom trykkerier, overfladebehandling og polymér-produktion udleder store mængder af såkaldte flygtige organiske stoffer – de såkaldte voc’er.

Det er stoffer, som er stærkt sundhedsskadelige. Foreløbige beregninger viser, at CleanAir burde kunne klare opgaven med et betydeligt mindre energiforbrug end eksisterende metoder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079