23948sdkhjf

Ingrediens fra Arla skal kickstarte etiopisk yoghurt

Men importtold og emballageudfordringer er bump på vejen.

Ca. 67 pct. af voksenbefolkningen i Etiopien er blevet fejlernæret som børn og lider af ”stunting”. Det samme gælder for 40 pct. af landets nuværende børn. Stunting er en betegnelse for de følger, det giver, når et barn ikke får god nok ernæring i de første 1000 dage af deres liv. Det kan være hæmmet mentaludvikling, hæmmet vækst og underudviklet immunsystem, og de samlede følger af stunting koster hvert år Etiopien 16,5 pct. af landets BNP.

En del af den udfordring kan en ingrediens fra Arla Food Ingredients være med til at overkomme. Ingrediensen er lavet af valle, er fyldt med laktose og mineraler og udviklet specifikt til etiopiske mejeriers yoghurtproduktion.

Ingrediensen er derfor blevet en vigtig komponent i et projektsamarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, GAIN og DI, der ved fælles hjælp vil forsøge at give etiopiske mejerier adgang til at købe ingrediensen og give dem mulighed for at lave en beriget yoghurt.

- Vi vil gerne være med til at udvikle innovative løsninger, der bidrager til at bekæmpe fejlernæring og skabe bæredygtig udvikling i nogle af verdens fattigste lande. Helt konkret vil projektet medføre øget indtjening og bedre levevilkår for mindst 400 bønder, som producerer mælk til det lokale mejeri. Produktet vil desuden være det første på markedet, som både er ernæringsrigt og billigt for at nå den målgruppe, der har mest brug for ernæring, siger Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælp.

Bump på vejen

Men før det kommer så vidt er der et par hindringer, der skal overkommes. Den største er, at Etiopien har pålagt bestemte ingredienser en samlet importtold på over 60 pct., hvilket gør importen så dyr for mejerierne, at deres produkter vil blive for dyre for slutbrugerne, hvis de bruger ingrediensen.

Læs også: Sten ryddet af vejen for Arla-udvidelse

- Derfor samarbejder vi med vores søsterorganisation i Etiopien for at få ændret importreglerne, så mejerierne kan købe ingrediensen med lavere, eller helt uden, told. Hvis ikke det lykkes, er det meget dyrt for de lokale mejerier at få adgang til produktet, siger konsulent Karen Panum Thisted, DI.

Derudover er der udfordringer omkring emballage til slutproduktet, som mejerierne skal have adgang til.

- Emballagen klassificeres pt. som et såkaldt luksusprodukt, hvilket medfører forhøjet importtold. Det gør det meget svært for mejerierne at få slutprisen på det samlede yoghurtprodukt ned på et rimeligt leje. Derfor arbejder vi også sammen med vores etiopiske søsterorganisation om at få nedbragt denne barriere. Og det vil også være til gavn for hele industrien, siger Karen Panum Thisted.

Del af arbejdet med verdensmål

I Arla Foods Ingredients er samarbejdet en del af virksomhedens mission om ”at udvikle ingredienser der kan gøre en positiv forskel i menneskers liv”.

Læs også: 75.000 grønne mælkekasser har fundet vej tilbage til Arla

- Vi er inspireret af FNs verdensmål og specielt målet om at sikre alle adgang til fødevarer. Vi har kompetencer i vores virksomhed, der kan bidrage til at nå dette mål, og det kan samtidigt give os vigtig viden om nye markeder for ”affordable foods”, som vi ønsker at opdyrke, siger Henrik Andersen, CEO, Arla Food Ingredients.

Han mener, samarbejdet er et godt eksempel på, hvad det vil sige at drive bæredygtig forretning.

- Det skaber værdi for alle involverede parter, og det er vejen frem, når målet er at sikre en langsigtet forbedring af sundheden og levestandarden for mennesker i et udviklingsland. Det er stærkt motiverende at opleve, hvordan vores ekspertise kan gøre en forskel for Etiopiens mange underernærede børn, og samtidig er det en god forretning for os at støtte udviklingen af Etiopiens mejeri værdikæde og de producenter, som vil blive vores kunder i fremtiden, siger Henrik Andersen.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Mere om: Arla
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Antallet af slagtninger styrtdykker

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Nyhedsbrev

15.115 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Online Avis Arkiv

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Venner er hoppet med på ginvognen

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Messe byder på topkokkedyst

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

Se alle Medlemmernes egne nyheder

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Webinar: Værktøj til let og effektiv konfigurering af dit automationsprojekt

Fra CAD-data til digital tvilling

Drønlækre kemikalieskabe fra DENIOS

Effektiv palleomsnøring og en sundere arbejdsstilling

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Hvad er det egentligt, vi laver?

Robot-træf 2019

Kom nu ´Mulle... Du vil jo gerne være med i hulen ikk' Mulle?

Ønsker De service uden bindende kontrakter?

Process Engineering A/S er for andet år i træk blevet Great Place to Work®-...

Besøg hos medlemsvirksomhed AluSteel A/S

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

Send til en kollega

0.351