23948sdkhjf

Klumme: Spiser du mad? - et blik på den voksende fødevarefanatisme

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Der er noget i gære i blandt de danske forbrugere. Stadig flere melder sig under de fødevarekritiske faner efter at fx raw food-begrebet og bøger som “Kernesund familie” har gjort deres indtog. Det handler om sundhed. De fleste vil gerne være sundere. Men bevæger vi os efterhånden på grænsen til fødevarefanatisme i jagten på ultimativ sundhed?

Klumme af Birthe Linddal Jeppesen, sociolog og fremtidsforsker hos Recommended

Mennesker bør ikke dige hele livet, så kun babyer bør drikke mælk. Tun er en truet fiskeart, så vælg den fra i din sushi. Hvede feder og er usundt, så undgå det for himlens skyld. Og hvor godt smager din burger egentligt, hvis du tænker på koens velvære?

I magasinet “Vi forældre” kunne man i foråret læse om fire, i følge magasinet, meget forskellige familiers tilgang til mad. Ved nærmere eftersyn viste artiklen sig dog langt fra at handle om fire meget forskellige familiers tilgang til mad, men måske snarere om fire meget ens Københavnske småbørnsfamiliers halvfanatiske forhold til mad. Familierne havde alle særligt fokus på at undgå det “forbudte” hvede på samme måde, som de helst undgik slik, mælk, sukker og kød i forsøget på at leve sundere og gøre det absolut bedste for deres børn. De fire familier er dog langt fra repræsentative for den danske befolkning.

Men ikke desto mindre vidner artiklen i sammenhold med en lang række andre fænomener i tiden om, at noget er i gærde. Noget er under forandring i de danske forbrugeres holdning til sundheden og maden de putter i munden.

Er tiden løbet fra de klassiske kostråd?
Størstedelen af den danske befolkning spiser stadig hvede, og drikker med glæde og sundhed for øje mælk hver eneste dag. Nøjagtigt, som der stadig sælges masser af Kindermælkesnitter, pulverbearnaisesauce og saftvand så orange, at det utvivlsomt har kysset med et farvestof.

I årtier har vi fulgt de klassiske kostråd, men med stadig mere viden på feltet, og en fundamental anden livsstil, er det ikke længere sikkert, at vi skal og bør spise, som vi tidligere har gjort?

Derfor vælger stadig flere mennesker traditionelle fødevareprodukter fra og nye ingredienser kommer ind. Nøjagtig som flere vælger økologien og de uforarbejdede råvarer til, alt mens forabejdede industrielle produkter med lang holdbarhed vælges fra.

Læs også: Klumme: God mad til kræsne unger

Mandelmælk, kokosolie, rå fisk, spelt og Goji bær er blot få eksempler på "nye" fødevarer, som er ved at gøre deres indtog i den daglige diæt.

Sundhedsfanatikere uden grænser
Den traditionelle kost i vores del af verden er altså under forandring i sundhedens og miljøets tjeneste.

Nye diæter vinder frem, ofte med løftet om den absolutte sandhed og vejen til et sundt liv. For år tilbage var det kampen mod fedtet, der var i fokus. Så blev den afløst af kampen mod kulhydraterne. Men nu ser man i stigende grad en bred vifte af diætmuligheder, forbud og anbefalinger, der konkurrerer indbyrdes og influerer på den moderne kundes individuelle livsstil og valg af fødevarer.

En af tidens hotteste madtrends er raw food, hvor intet mad tilberedes over 42 grader. En anden trend er kommet med udgivelsen af bogen “Kernesund familie”, der har solgt mere end 130.000 eksemplarer. Kernesund familie har fået en god del af danskerne til at bandlyse mælk, hvede og sukker og i stedet skrue op for indtaget af frugt, nødder og grøntsager – på trods af, at Sundhedsstyrelsen har advaret imod bogen.

I februar udkom Jonathan Safrans bog “Om at spise dyr”, der stiller skarpt på etikken omkring slagtedyr. Nogle spår, at bogen vil blive biblen for en massebevægelse mod kødproduktion, som i forvejen udfordres af det faktum, at 18% af verdens samlede CO2 udslip kommer fra kødproduktionen.

Individuelle diæter for et sundere liv
Listen over hotte diæter, gode råd og bandlyste produkter i tiden, er altså lang og der er utvivlsomt noget sandhed at hente i nogle af dem - selvom det videnskabelige grundlag variere voldsomt. Det er diæter der skal gøre os sundere. Sundhed ligger som et implicit krav i tiden.

Derfor vil der I løbet af de næste par år komme et endnu større fokus på mad og måden den fremstilles på. Et fokus der forhåbentligt vil betyde, at vores fødevareproduktion og –vaner bliver både bedre og sundere. Men lad os samtidig håbe, at der engang imellem fortsat vil blive plads til både bøffer, varm chokolade og fødselsdagsboller af ren hvedemel med smør, som vi kender dem fra det traditionelle fødselsdagsbord.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Chokoladeproducent beder forbrugerne om penge til ny fabrik

Burgerkædes medstifter siger stop

Ingrediensfabrik stadig lagt ned efter brand

Co-Ro klar med sit topmoderne innovationscenter

Ugens grin: Den forvirrede lastbilchauffør

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Nyhedsbrev

15.120 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Lagkagehusets direktør stopper

Online Avis Arkiv

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Coop tilbagekalder hamburgerryg

World Food Summit under en bæredygtig hat

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Food Festival får food-konkurrence

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Antallet af slagtninger styrtdykker

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Det travle køkken…

Kan man gøre en krankrog innovativ?

Kabelforskruninger

Rustfrit snekkegear med rustfri motor IP69K washdown

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Konfigurer dine kapslinger og prisforespørgsler online hos Fibox

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Byggepladsindretning med containere og pavilloner

Har du behov for kompensering i konstruktionen?

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

Magnetventiler med "kick og drop-elektronik"

Dorner samler SmartFlex og FlexMove til én platform kaldet FlexMove

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Efteruddannelses kursus i hygiejnisk design på DTU i Lyngby

Fremtiden er cirkulær! - Udvikling af fremtidens fødevareemballage i dag

Skandinaviens største online-udvalg af bælge

Nyt simuleringsværktøj til modelbaseret maskineudvikling

ROTEX elastisk klo-kobling fra KTR

Viklemaskine til chokolade RASCH RKS 2 forhandles af Salicath ApS

Glæd dig til at opleve de nyeste gadgets og prototyper

Process Engineering støtter ”Danmark planter træer”

Bliv klogere på laboratoriespecialernes fremtid i den danske sundhedssektor

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

Send til en kollega

0.187