23948sdkhjf

Klumme: Spiser du mad? - et blik på den voksende fødevarefanatisme

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Der er noget i gære i blandt de danske forbrugere. Stadig flere melder sig under de fødevarekritiske faner efter at fx raw food-begrebet og bøger som “Kernesund familie” har gjort deres indtog. Det handler om sundhed. De fleste vil gerne være sundere. Men bevæger vi os efterhånden på grænsen til fødevarefanatisme i jagten på ultimativ sundhed?

Klumme af Birthe Linddal Jeppesen, sociolog og fremtidsforsker hos Recommended

Mennesker bør ikke dige hele livet, så kun babyer bør drikke mælk. Tun er en truet fiskeart, så vælg den fra i din sushi. Hvede feder og er usundt, så undgå det for himlens skyld. Og hvor godt smager din burger egentligt, hvis du tænker på koens velvære?

I magasinet “Vi forældre” kunne man i foråret læse om fire, i følge magasinet, meget forskellige familiers tilgang til mad. Ved nærmere eftersyn viste artiklen sig dog langt fra at handle om fire meget forskellige familiers tilgang til mad, men måske snarere om fire meget ens Københavnske småbørnsfamiliers halvfanatiske forhold til mad. Familierne havde alle særligt fokus på at undgå det “forbudte” hvede på samme måde, som de helst undgik slik, mælk, sukker og kød i forsøget på at leve sundere og gøre det absolut bedste for deres børn. De fire familier er dog langt fra repræsentative for den danske befolkning.

Men ikke desto mindre vidner artiklen i sammenhold med en lang række andre fænomener i tiden om, at noget er i gærde. Noget er under forandring i de danske forbrugeres holdning til sundheden og maden de putter i munden.

Er tiden løbet fra de klassiske kostråd?
Størstedelen af den danske befolkning spiser stadig hvede, og drikker med glæde og sundhed for øje mælk hver eneste dag. Nøjagtigt, som der stadig sælges masser af Kindermælkesnitter, pulverbearnaisesauce og saftvand så orange, at det utvivlsomt har kysset med et farvestof.

I årtier har vi fulgt de klassiske kostråd, men med stadig mere viden på feltet, og en fundamental anden livsstil, er det ikke længere sikkert, at vi skal og bør spise, som vi tidligere har gjort?

Derfor vælger stadig flere mennesker traditionelle fødevareprodukter fra og nye ingredienser kommer ind. Nøjagtig som flere vælger økologien og de uforarbejdede råvarer til, alt mens forabejdede industrielle produkter med lang holdbarhed vælges fra.

Læs også: Klumme: God mad til kræsne unger

Mandelmælk, kokosolie, rå fisk, spelt og Goji bær er blot få eksempler på "nye" fødevarer, som er ved at gøre deres indtog i den daglige diæt.

Sundhedsfanatikere uden grænser
Den traditionelle kost i vores del af verden er altså under forandring i sundhedens og miljøets tjeneste.

Nye diæter vinder frem, ofte med løftet om den absolutte sandhed og vejen til et sundt liv. For år tilbage var det kampen mod fedtet, der var i fokus. Så blev den afløst af kampen mod kulhydraterne. Men nu ser man i stigende grad en bred vifte af diætmuligheder, forbud og anbefalinger, der konkurrerer indbyrdes og influerer på den moderne kundes individuelle livsstil og valg af fødevarer.

En af tidens hotteste madtrends er raw food, hvor intet mad tilberedes over 42 grader. En anden trend er kommet med udgivelsen af bogen “Kernesund familie”, der har solgt mere end 130.000 eksemplarer. Kernesund familie har fået en god del af danskerne til at bandlyse mælk, hvede og sukker og i stedet skrue op for indtaget af frugt, nødder og grøntsager – på trods af, at Sundhedsstyrelsen har advaret imod bogen.

I februar udkom Jonathan Safrans bog “Om at spise dyr”, der stiller skarpt på etikken omkring slagtedyr. Nogle spår, at bogen vil blive biblen for en massebevægelse mod kødproduktion, som i forvejen udfordres af det faktum, at 18% af verdens samlede CO2 udslip kommer fra kødproduktionen.

Individuelle diæter for et sundere liv
Listen over hotte diæter, gode råd og bandlyste produkter i tiden, er altså lang og der er utvivlsomt noget sandhed at hente i nogle af dem - selvom det videnskabelige grundlag variere voldsomt. Det er diæter der skal gøre os sundere. Sundhed ligger som et implicit krav i tiden.

Derfor vil der I løbet af de næste par år komme et endnu større fokus på mad og måden den fremstilles på. Et fokus der forhåbentligt vil betyde, at vores fødevareproduktion og –vaner bliver både bedre og sundere. Men lad os samtidig håbe, at der engang imellem fortsat vil blive plads til både bøffer, varm chokolade og fødselsdagsboller af ren hvedemel med smør, som vi kender dem fra det traditionelle fødselsdagsbord.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Snackkæmpe er tilfreds trods milliontab

Syltefabrik udvider marmeladelinje og skaber job på Samsø

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Trolden er på plads i nyt bryghus

Nyhedsbrev

15.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Nordex Food nåede over de 2 milliarder

Direktøren lovede ikke for meget

Frugtsnack-producent skuffet over regnskab: Vokser for langsomt

Corona har åbnet nye markeder for UV-leverandør

Ny rekord og nyt produkt: Bülows lakridser i topform

Øget priskonkurrence presser Palsgaard

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Lagkagehuset indrykker modsvar i aviser efter stormvejr

Fiskefabrik investerer millioner i nyt røgeri

Lantmännen Unibake med stærkt forbedret bundlinje

Dan Duck trækker Fødevarestyrelsen i retten - kræver "tocifret millionbeløb"

Ifølge Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør slutte 8. juli

Postevand-firma fik sit første underskud

Schulstad solgte mere, men tabte 41 millioner

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Tæt på millionen: Gråsten Fjerkræ ser corona som et bump på vejen

Is-ægtepar har udsat eksportdrømmen

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Se alle Medlemmernes egne nyheder

nsd tupH-overfladebehandling – et alternativ til rustfrit st

Styr på kølekæden?

Webinar: Emballage til fødevarer - bioplast

Får du efterset dit faldsikringsudstyr?

Hold dine olier og kemikalier kolde med kølekamre og kølerum

LEEB FLEXIBLES forhandles af Salicath ApS

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Kompakt sensor med diagnostisk system

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Siemens Simatic Drive Based Controller

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Release: Rockwell Automation Studio 5000 Logix

SILHORKO skal rense regnvand i Aarhus-bydelen NYE

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Kompakt, alsidig og stærk frekvensomformer

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Bernstein A/S leverer et flot resultat for 2019

Når standard-modellen bliver opgraderet

Webinar om Festos nye decentrale installationsnetværk

SMC International Training gør danskerne til eksperter

Ucrete CS - et nyt, enestående, UV-resistent industrigulv

Send til en kollega

0.156