3D-print vandt på materialeegenskaber

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Fræsning vandt på pris, men 3D-print vandt på materialeegenskaber og hurtige designændringer

Op til 20 laks i minuttet får automatisk skåret hovedet og halen af i Marels nye såkaldte deheader-maskine.

Maskinen er med til at sikre, at man udnytter fisken optimalt, og en af de interessante features ved maskinen er, at Marel er endt med at anvende 3D-printede gribere i titanium til at holde om laksekroppen, mens knivene gør deres arbejde.



- Griberen er kritisk i forhold til, hvordan hovedet bedst skæres af. Emnerne var svære at fræse ud og få lavet prototyper på, og derfor begyndte vi at kigge i retning af 3D-print, forklarer Peter Thisted Svoldgaard, mekanisk designer i Marels laksedivision i Støvring.

Titanium knækker bare af 
Faktisk forløb udviklingsarbejdet med griberen så godt, at Peter Thisted Svoldgaard og hans kolleger endte med også at kigge i 3D-prints retning, da griberen skulle sættes i produktion.

Traditionel bearbejdning i form af fræsning vandt på pris, men til gengæld var der visse fordele ved at 3D-printe griberen i titanium frem for at fræse i rustfrit stål.

- Umiddelbart ville det være lidt billigere at fræse emnerne, men så skulle det være i rustfrit stål, fordi titanium er for dyrt at fræse i. Og hvis rustfrit stål overbelastes, bukker det, hvorimod titanium i stedet knækker, hvor sidstnævnte er en fordel i vores maskine, forklarer Peter Thisted Svoldgaard og tilføjer:

- Så det er faktisk mere på grund af materialeegenskaberne, at vi har holdt fast i 3D-print. Men det er altid et kompromis.

Mangler på overfladekvalitet 
Derfor er Marel endt med at få 3D-printet en række titaniumgribere hos Teknologisk Institut i løbet af 2017. Mange af dem er endt i Marels færdige, kommercielle maskiner.

Og det bliver ikke nødvendigvis sidste gang, at Marels laksedivision vælger 3D-print frem for traditionel bearbejdning.

- Jeg tror, 3D-print er kommet for at blive. Vi laver mange små stykserier, så der ville det helt sikkert være andre emner, vi kan bruge det til. Det er også noget, Marel kigger på strategisk, siger Peter Thisted Svoldgaard, som dog tilføjer, at 3D-print stadig halter efter, når det kommer til overfladekvalitet.

- Hvis teknologien for alvor skal slå igennem, skal overfladekvaliteten forbedres, siger han.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Hungry er på pengejagt

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Nyhedsbrev

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Online Avis Arkiv

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Mere dansk mad på vej til Japan

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Sjællandsk bryghus truet af fallit

Løgismose Meyers fyrer topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Kaffekæden Riccos udskyder udlandsplaner

Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed

Vestfrost skal have ny direktør

Ugens grin: En rigtig sælger

Succesfuld chokolademager udvider med fabrik i Aarhus

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Se live demo af Powermax plasmaskæremaskine til Åbent hus den 21. - 22. sep.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dansk pilfingersikring er populær i USA

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Få viden og inspiration på verdens største WindEnergy messe!

Southco’s katalog er fyldt med lækre kvalitets produkter - Bestil det her og bliv inspireret!

Hendishop.dk mere end 3000 produkter til Restaurant, café og catering

Agromek Student Challenge 2018

Slip for besværet med flere leverandører til ventilationsløsninger - MultiAir sørger for alt

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Eftertragtet innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Har du den rigtige olie?

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Endnu en ERIKKILA SPARTAN traverskran er leveret til en kunde

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

Hør godt efter her …

Process Engineering A/S er blevet certificeret!

ZF Danmark fører NIDEC Shimpo

Seminar om effektiv og sikker datahåndtering d. 2/10 hos IDA

Westrup A/S i Slagelse har fået forvandlet lagerplads til stort modulopbygget værkførerkontor

Den intelligente rottefælde

HN Group A/S tager ansvar og uddanner lærlinge

Uhing EasyLock ® - Manicus Teknik

EUs afhængighed af russisk gas skaber bekymring

Mave & Hjerte er vejen til innovation hos Peter Larsen Kaffe

Send til en kollega

0.218