23948sdkhjf

3D-print vandt på materialeegenskaber

Fræsning vandt på pris, men 3D-print vandt på materialeegenskaber og hurtige designændringer

Op til 20 laks i minuttet får automatisk skåret hovedet og halen af i Marels nye såkaldte deheader-maskine.

Maskinen er med til at sikre, at man udnytter fisken optimalt, og en af de interessante features ved maskinen er, at Marel er endt med at anvende 3D-printede gribere i titanium til at holde om laksekroppen, mens knivene gør deres arbejde.

- Griberen er kritisk i forhold til, hvordan hovedet bedst skæres af. Emnerne var svære at fræse ud og få lavet prototyper på, og derfor begyndte vi at kigge i retning af 3D-print, forklarer Peter Thisted Svoldgaard, mekanisk designer i Marels laksedivision i Støvring.

Titanium knækker bare af 
Faktisk forløb udviklingsarbejdet med griberen så godt, at Peter Thisted Svoldgaard og hans kolleger endte med også at kigge i 3D-prints retning, da griberen skulle sættes i produktion.

Traditionel bearbejdning i form af fræsning vandt på pris, men til gengæld var der visse fordele ved at 3D-printe griberen i titanium frem for at fræse i rustfrit stål.

- Umiddelbart ville det være lidt billigere at fræse emnerne, men så skulle det være i rustfrit stål, fordi titanium er for dyrt at fræse i. Og hvis rustfrit stål overbelastes, bukker det, hvorimod titanium i stedet knækker, hvor sidstnævnte er en fordel i vores maskine, forklarer Peter Thisted Svoldgaard og tilføjer:

- Så det er faktisk mere på grund af materialeegenskaberne, at vi har holdt fast i 3D-print. Men det er altid et kompromis.

Mangler på overfladekvalitet 
Derfor er Marel endt med at få 3D-printet en række titaniumgribere hos Teknologisk Institut i løbet af 2017. Mange af dem er endt i Marels færdige, kommercielle maskiner.

Og det bliver ikke nødvendigvis sidste gang, at Marels laksedivision vælger 3D-print frem for traditionel bearbejdning.

- Jeg tror, 3D-print er kommet for at blive. Vi laver mange små stykserier, så der ville det helt sikkert være andre emner, vi kan bruge det til. Det er også noget, Marel kigger på strategisk, siger Peter Thisted Svoldgaard, som dog tilføjer, at 3D-print stadig halter efter, når det kommer til overfladekvalitet.

- Hvis teknologien for alvor skal slå igennem, skal overfladekvaliteten forbedres, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109