23948sdkhjf

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Forestil dig en Michelin-restaurant, som takket være en 3D-printer i køkkenet har mulighed for at frembringe desserter i spektakulære geometrier. Eksempelvis en model af brudeparret på toppen af bryllupskagen.

Eller måske bare en ikke så fjern fremtid, hvor man som privatperson kan komme hjem fra job og på få minutter 3D-printe en portion frisk pasta, som indeholder lige præcis de næringsstoffer, ens krop har brug for den pågældende dag.



- Vi tænker, det er fremtiden. At chefkokken står og designer restaurantens retter på en computer. Og så kan man producere retten på præcis samme måde igen og igen, lyder det fra Jeremie Pierre Gay, administrerende direktør i 3D-printvirksomheden Create it RealL.

- Men det ultimative er nok, at man i hvert hjem har en 3D-printer, man kan downloade opskrifter til og så printe dem bagefter, fortsætter han.

Flere printere på markedet 
Jo, mulighederne er for så vidt mange, når det kommer til at 3D-printe fødevarer. For ligesom man kan 3D-printe plast, metal og andre organiske materialer, kan man også printe fødevarer.

Mørbradbøffen eller salaten må man selv frembringe på traditionel vis, men grøntsagsmos, pasta, chokolade og slik er blandt de fødevarer, som kan printes i dag.

Og kommercielle 3D-printere til fødevarer findes allerede på markedet i form af maskiner fra producenter som Inkjet, 3D Systems og ByFlow. Create it Real, som er en af projektpartnerne i et fireårigt dansk projekt, der har til formål at udvikle specialdesignet mad til hospitalspatienter, har da også en ambition om at udvikle en kommerciel 3D-printer, når projektet slutter i 2021.

- Vi arbejder i forvejen med teknologier, der ligger tæt på fødevarer, for eksempel organprintning eller 3D-printet medicin, som har mange af de samme maskinkomponenter, forklarer Jeremie Pierre Gay.

Skal kunne komme i opvaskemaskinen 
NASA har i flere år arbejdet med 3D-printede måltider til rummissioner, og universiteter i både USA og Europa forsker i området.

Når 3D-printede fødevarer også er et forskningsområde, hænger det sammen med, at teknologien blandt andet giver mulighed for at inkorporere mere alternative proteinkilder som alger og insekter i ens hverdagsmåltider.

Der ligger dog stadig noget udviklingsarbejde, før en 3D-printer til fødevarer bliver allemandseje på restauranter og hospitaler, lyder det fra Jeremie Pierre Gay. Der er både nogle tekniske barrierer og nogle helt lavpraktiske udfordringer.

- Det er jo vigtigt, at 3D-printerens komponenter kan tåle at komme i opvaskemaskinen, siger den franske 3D-print-specialist og uddyber:

- Teknologien er klar, og komponenterne eksisterer. Det er mere et spørgsmål om at sætte dem sammen til et samlet system og gøre det brugbart og anvendeligt. Og så skal vi naturligvis også finde ud af, hvordan man håndterer de forskellige råvarer.

Kun få år væk 
Den amerikanske forsker Hod Lipson, som forsker i 3D-print og fødevarer på Columbia University, vurderer, at 3D-printere til fødevarer vil blive normalen inden for de næste ti år.

Spørger man Jeremie Pierre Gay, tror han dog ikke, der går særlig lang tid, før de første 3D-printere holder deres indtog på restauranterne.

- Om et år eller to vil vi begynde at se det på restauranter. Altså forudsat at man får udviklet et design, så printeren kan komme i opvaskemaskinen, siger Jeremie Pierre Gay.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

DI har fundet midlertidig direktør

Nyhedsbrev

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Forbyttede gaver

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Nye målinger gør Kelsen klogere på dej

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Cocktail-leverandør er seksdoblet på få år

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Nyt magasin skal booste dansk gastronomi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Du kan stadig nå at være med i Lenzes online julekalender og vinde præmier

Ny standard giver inspiration til lov om tatovering

Ny isolations overvågningsenhed til ladestandere

Danmarks første offentlige hospital får pulterrum på tørreloftet

Du høster som du sår, også på LinkedIn

Autodesk Inventor Presentation, workshop

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

11. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

Forebyggende vedligeholdelse, optimal anvendelse af ressourcer

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Det bedste tilbud på lagerindretning er baseret på tillid

Sales Manager Sweden

HF udvider vores Sales Support/Purchase

Søger du en ekspert i EPLAN Electric P8?

Lær at arbejde med punktskyer i Inventor og AutoCAD.

Kæmper du med statisk elektricitet?

Så kaster vi los med butterflyventilen GEMÜ 480 Victoria

Tyverisikret cykelparkering

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

10. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

ROTEX elastisk klo-kobling

AF Packaging Solutions

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath...

Send til en kollega

0.258