23948sdkhjf

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Forestil dig en Michelin-restaurant, som takket være en 3D-printer i køkkenet har mulighed for at frembringe desserter i spektakulære geometrier. Eksempelvis en model af brudeparret på toppen af bryllupskagen.

Eller måske bare en ikke så fjern fremtid, hvor man som privatperson kan komme hjem fra job og på få minutter 3D-printe en portion frisk pasta, som indeholder lige præcis de næringsstoffer, ens krop har brug for den pågældende dag.

- Vi tænker, det er fremtiden. At chefkokken står og designer restaurantens retter på en computer. Og så kan man producere retten på præcis samme måde igen og igen, lyder det fra Jeremie Pierre Gay, administrerende direktør i 3D-printvirksomheden Create it RealL.

- Men det ultimative er nok, at man i hvert hjem har en 3D-printer, man kan downloade opskrifter til og så printe dem bagefter, fortsætter han.

Flere printere på markedet 
Jo, mulighederne er for så vidt mange, når det kommer til at 3D-printe fødevarer. For ligesom man kan 3D-printe plast, metal og andre organiske materialer, kan man også printe fødevarer.

Mørbradbøffen eller salaten må man selv frembringe på traditionel vis, men grøntsagsmos, pasta, chokolade og slik er blandt de fødevarer, som kan printes i dag.

Og kommercielle 3D-printere til fødevarer findes allerede på markedet i form af maskiner fra producenter som Inkjet, 3D Systems og ByFlow. Create it Real, som er en af projektpartnerne i et fireårigt dansk projekt, der har til formål at udvikle specialdesignet mad til hospitalspatienter, har da også en ambition om at udvikle en kommerciel 3D-printer, når projektet slutter i 2021.

- Vi arbejder i forvejen med teknologier, der ligger tæt på fødevarer, for eksempel organprintning eller 3D-printet medicin, som har mange af de samme maskinkomponenter, forklarer Jeremie Pierre Gay.

Skal kunne komme i opvaskemaskinen 
NASA har i flere år arbejdet med 3D-printede måltider til rummissioner, og universiteter i både USA og Europa forsker i området.

Når 3D-printede fødevarer også er et forskningsområde, hænger det sammen med, at teknologien blandt andet giver mulighed for at inkorporere mere alternative proteinkilder som alger og insekter i ens hverdagsmåltider.

Der ligger dog stadig noget udviklingsarbejde, før en 3D-printer til fødevarer bliver allemandseje på restauranter og hospitaler, lyder det fra Jeremie Pierre Gay. Der er både nogle tekniske barrierer og nogle helt lavpraktiske udfordringer.

- Det er jo vigtigt, at 3D-printerens komponenter kan tåle at komme i opvaskemaskinen, siger den franske 3D-print-specialist og uddyber:

- Teknologien er klar, og komponenterne eksisterer. Det er mere et spørgsmål om at sætte dem sammen til et samlet system og gøre det brugbart og anvendeligt. Og så skal vi naturligvis også finde ud af, hvordan man håndterer de forskellige råvarer.

Kun få år væk 
Den amerikanske forsker Hod Lipson, som forsker i 3D-print og fødevarer på Columbia University, vurderer, at 3D-printere til fødevarer vil blive normalen inden for de næste ti år.

Spørger man Jeremie Pierre Gay, tror han dog ikke, der går særlig lang tid, før de første 3D-printere holder deres indtog på restauranterne.

- Om et år eller to vil vi begynde at se det på restauranter. Altså forudsat at man får udviklet et design, så printeren kan komme i opvaskemaskinen, siger Jeremie Pierre Gay.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078