Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Forestil dig en Michelin-restaurant, som takket være en 3D-printer i køkkenet har mulighed for at frembringe desserter i spektakulære geometrier. Eksempelvis en model af brudeparret på toppen af bryllupskagen.

Eller måske bare en ikke så fjern fremtid, hvor man som privatperson kan komme hjem fra job og på få minutter 3D-printe en portion frisk pasta, som indeholder lige præcis de næringsstoffer, ens krop har brug for den pågældende dag.

- Vi tænker, det er fremtiden. At chefkokken står og designer restaurantens retter på en computer. Og så kan man producere retten på præcis samme måde igen og igen, lyder det fra Jeremie Pierre Gay, administrerende direktør i 3D-printvirksomheden Create it RealL.

- Men det ultimative er nok, at man i hvert hjem har en 3D-printer, man kan downloade opskrifter til og så printe dem bagefter, fortsætter han.

Flere printere på markedet 
Jo, mulighederne er for så vidt mange, når det kommer til at 3D-printe fødevarer. For ligesom man kan 3D-printe plast, metal og andre organiske materialer, kan man også printe fødevarer.

Mørbradbøffen eller salaten må man selv frembringe på traditionel vis, men grøntsagsmos, pasta, chokolade og slik er blandt de fødevarer, som kan printes i dag.

Og kommercielle 3D-printere til fødevarer findes allerede på markedet i form af maskiner fra producenter som Inkjet, 3D Systems og ByFlow. Create it Real, som er en af projektpartnerne i et fireårigt dansk projekt, der har til formål at udvikle specialdesignet mad til hospitalspatienter, har da også en ambition om at udvikle en kommerciel 3D-printer, når projektet slutter i 2021.

- Vi arbejder i forvejen med teknologier, der ligger tæt på fødevarer, for eksempel organprintning eller 3D-printet medicin, som har mange af de samme maskinkomponenter, forklarer Jeremie Pierre Gay.

Skal kunne komme i opvaskemaskinen 
NASA har i flere år arbejdet med 3D-printede måltider til rummissioner, og universiteter i både USA og Europa forsker i området.

Når 3D-printede fødevarer også er et forskningsområde, hænger det sammen med, at teknologien blandt andet giver mulighed for at inkorporere mere alternative proteinkilder som alger og insekter i ens hverdagsmåltider.

Der ligger dog stadig noget udviklingsarbejde, før en 3D-printer til fødevarer bliver allemandseje på restauranter og hospitaler, lyder det fra Jeremie Pierre Gay. Der er både nogle tekniske barrierer og nogle helt lavpraktiske udfordringer.

- Det er jo vigtigt, at 3D-printerens komponenter kan tåle at komme i opvaskemaskinen, siger den franske 3D-print-specialist og uddyber:

- Teknologien er klar, og komponenterne eksisterer. Det er mere et spørgsmål om at sætte dem sammen til et samlet system og gøre det brugbart og anvendeligt. Og så skal vi naturligvis også finde ud af, hvordan man håndterer de forskellige råvarer.

Kun få år væk 
Den amerikanske forsker Hod Lipson, som forsker i 3D-print og fødevarer på Columbia University, vurderer, at 3D-printere til fødevarer vil blive normalen inden for de næste ti år.

Spørger man Jeremie Pierre Gay, tror han dog ikke, der går særlig lang tid, før de første 3D-printere holder deres indtog på restauranterne.

- Om et år eller to vil vi begynde at se det på restauranter. Altså forudsat at man får udviklet et design, så printeren kan komme i opvaskemaskinen, siger Jeremie Pierre Gay.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Nyhedsbrev

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Send til en kollega

0.213