Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Forestil dig en Michelin-restaurant, som takket være en 3D-printer i køkkenet har mulighed for at frembringe desserter i spektakulære geometrier. Eksempelvis en model af brudeparret på toppen af bryllupskagen.

Eller måske bare en ikke så fjern fremtid, hvor man som privatperson kan komme hjem fra job og på få minutter 3D-printe en portion frisk pasta, som indeholder lige præcis de næringsstoffer, ens krop har brug for den pågældende dag.



- Vi tænker, det er fremtiden. At chefkokken står og designer restaurantens retter på en computer. Og så kan man producere retten på præcis samme måde igen og igen, lyder det fra Jeremie Pierre Gay, administrerende direktør i 3D-printvirksomheden Create it RealL.

- Men det ultimative er nok, at man i hvert hjem har en 3D-printer, man kan downloade opskrifter til og så printe dem bagefter, fortsætter han.

Flere printere på markedet 
Jo, mulighederne er for så vidt mange, når det kommer til at 3D-printe fødevarer. For ligesom man kan 3D-printe plast, metal og andre organiske materialer, kan man også printe fødevarer.

Mørbradbøffen eller salaten må man selv frembringe på traditionel vis, men grøntsagsmos, pasta, chokolade og slik er blandt de fødevarer, som kan printes i dag.

Og kommercielle 3D-printere til fødevarer findes allerede på markedet i form af maskiner fra producenter som Inkjet, 3D Systems og ByFlow. Create it Real, som er en af projektpartnerne i et fireårigt dansk projekt, der har til formål at udvikle specialdesignet mad til hospitalspatienter, har da også en ambition om at udvikle en kommerciel 3D-printer, når projektet slutter i 2021.

- Vi arbejder i forvejen med teknologier, der ligger tæt på fødevarer, for eksempel organprintning eller 3D-printet medicin, som har mange af de samme maskinkomponenter, forklarer Jeremie Pierre Gay.

Skal kunne komme i opvaskemaskinen 
NASA har i flere år arbejdet med 3D-printede måltider til rummissioner, og universiteter i både USA og Europa forsker i området.

Når 3D-printede fødevarer også er et forskningsområde, hænger det sammen med, at teknologien blandt andet giver mulighed for at inkorporere mere alternative proteinkilder som alger og insekter i ens hverdagsmåltider.

Der ligger dog stadig noget udviklingsarbejde, før en 3D-printer til fødevarer bliver allemandseje på restauranter og hospitaler, lyder det fra Jeremie Pierre Gay. Der er både nogle tekniske barrierer og nogle helt lavpraktiske udfordringer.

- Det er jo vigtigt, at 3D-printerens komponenter kan tåle at komme i opvaskemaskinen, siger den franske 3D-print-specialist og uddyber:

- Teknologien er klar, og komponenterne eksisterer. Det er mere et spørgsmål om at sætte dem sammen til et samlet system og gøre det brugbart og anvendeligt. Og så skal vi naturligvis også finde ud af, hvordan man håndterer de forskellige råvarer.

Kun få år væk 
Den amerikanske forsker Hod Lipson, som forsker i 3D-print og fødevarer på Columbia University, vurderer, at 3D-printere til fødevarer vil blive normalen inden for de næste ti år.

Spørger man Jeremie Pierre Gay, tror han dog ikke, der går særlig lang tid, før de første 3D-printere holder deres indtog på restauranterne.

- Om et år eller to vil vi begynde at se det på restauranter. Altså forudsat at man får udviklet et design, så printeren kan komme i opvaskemaskinen, siger Jeremie Pierre Gay.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Hungry er på pengejagt

Online Avis Arkiv

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Mere dansk mad på vej til Japan

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Smukke solceller på Jagtens Hus ved Kalø Bugt

Derfor skal du besøge verdens største WindEnergy messe!

Alle har ret til friske frikadeller

Kursus i værktøjsmodulet PPAP

Bull Salicath ApS

RASCH forhandles af Salicath ApS

Alle Berendsen vaskerier har fået tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet

Nyheder fra CTI/TI Input MODULER

HF har pr 1. september ansat Thomas Lund

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

60.000 betjeningselementer

Dette billede er taget ugens løb, hvor vi gjorde klar til endnu en prøvebelastning med Waterbags

Dansk kødproduktion - bæredygtig, sikker og i høj kvalitet

Synlighed - Synlighed - Synlighed

RS Components lancerer History Makers-podcast

Skab tillid med klima ikon

Gå ikke glip af verdens største WindEnergy messe!

KTR BoWex Buetandskoblinger

Acton Roadshow 2018, slut for denne gang - Men vi ses måske senere på året!!

Se live demo af Powermax plasmaskæremaskine til Åbent hus den 21. - 22. sep.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dansk pilfingersikring er populær i USA

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Få viden og inspiration på verdens største WindEnergy messe!

Southco’s katalog er fyldt med lækre kvalitets produkter - Bestil det her o...

Send til en kollega

0.21