23948sdkhjf

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Forestil dig en Michelin-restaurant, som takket være en 3D-printer i køkkenet har mulighed for at frembringe desserter i spektakulære geometrier. Eksempelvis en model af brudeparret på toppen af bryllupskagen.

Eller måske bare en ikke så fjern fremtid, hvor man som privatperson kan komme hjem fra job og på få minutter 3D-printe en portion frisk pasta, som indeholder lige præcis de næringsstoffer, ens krop har brug for den pågældende dag.



- Vi tænker, det er fremtiden. At chefkokken står og designer restaurantens retter på en computer. Og så kan man producere retten på præcis samme måde igen og igen, lyder det fra Jeremie Pierre Gay, administrerende direktør i 3D-printvirksomheden Create it RealL.

- Men det ultimative er nok, at man i hvert hjem har en 3D-printer, man kan downloade opskrifter til og så printe dem bagefter, fortsætter han.

Flere printere på markedet 
Jo, mulighederne er for så vidt mange, når det kommer til at 3D-printe fødevarer. For ligesom man kan 3D-printe plast, metal og andre organiske materialer, kan man også printe fødevarer.

Mørbradbøffen eller salaten må man selv frembringe på traditionel vis, men grøntsagsmos, pasta, chokolade og slik er blandt de fødevarer, som kan printes i dag.

Og kommercielle 3D-printere til fødevarer findes allerede på markedet i form af maskiner fra producenter som Inkjet, 3D Systems og ByFlow. Create it Real, som er en af projektpartnerne i et fireårigt dansk projekt, der har til formål at udvikle specialdesignet mad til hospitalspatienter, har da også en ambition om at udvikle en kommerciel 3D-printer, når projektet slutter i 2021.

- Vi arbejder i forvejen med teknologier, der ligger tæt på fødevarer, for eksempel organprintning eller 3D-printet medicin, som har mange af de samme maskinkomponenter, forklarer Jeremie Pierre Gay.

Skal kunne komme i opvaskemaskinen 
NASA har i flere år arbejdet med 3D-printede måltider til rummissioner, og universiteter i både USA og Europa forsker i området.

Når 3D-printede fødevarer også er et forskningsområde, hænger det sammen med, at teknologien blandt andet giver mulighed for at inkorporere mere alternative proteinkilder som alger og insekter i ens hverdagsmåltider.

Der ligger dog stadig noget udviklingsarbejde, før en 3D-printer til fødevarer bliver allemandseje på restauranter og hospitaler, lyder det fra Jeremie Pierre Gay. Der er både nogle tekniske barrierer og nogle helt lavpraktiske udfordringer.

- Det er jo vigtigt, at 3D-printerens komponenter kan tåle at komme i opvaskemaskinen, siger den franske 3D-print-specialist og uddyber:

- Teknologien er klar, og komponenterne eksisterer. Det er mere et spørgsmål om at sætte dem sammen til et samlet system og gøre det brugbart og anvendeligt. Og så skal vi naturligvis også finde ud af, hvordan man håndterer de forskellige råvarer.

Kun få år væk 
Den amerikanske forsker Hod Lipson, som forsker i 3D-print og fødevarer på Columbia University, vurderer, at 3D-printere til fødevarer vil blive normalen inden for de næste ti år.

Spørger man Jeremie Pierre Gay, tror han dog ikke, der går særlig lang tid, før de første 3D-printere holder deres indtog på restauranterne.

- Om et år eller to vil vi begynde at se det på restauranter. Altså forudsat at man får udviklet et design, så printeren kan komme i opvaskemaskinen, siger Jeremie Pierre Gay.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sådan overlever fødevarebranchen med bæredygtighed

Man er nødt til at tro på det, fastslog en stribe fødevarefolk

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Stigende råvarepriser gør ondt på fiskefabrik

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Fagfolk deler viden ud om sunde fødevarer

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Nyhedsbrev

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Cateringbranchen opruster med ny forening

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

PRO-CONSULT skaffer direkte erstatning for udgået Ring luftblæseren

Spar på vandet

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Reparation og Service af transmissioner, pumper og procesudstyr

Hvad kan vi gøre for dig ?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Sølvpakken - Messeudstyr

40 udstillere på Automationsdag'19

Siemens: Motorgear med reluktansmotor, bedre end IE4

Controlflex Kobling

Ostevender anlæg med TriVision overvågning

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Send til en kollega

0.167