23948sdkhjf

Hjemmebygget 3D-printer er første skridt på vejen mod 3D-printede måltider

En nyere generation af printere skal gøre Teknologisk Institut i stand til at printe andet end bare gulerodsmos

- Skal vi smage?

Mia Fiilsøe Falkeborg finder et par skeer frem. Lige ved siden af har Teknologisk Instituts første 3D-printer til fødevarer printet en nydelig, om end lettere grov stjerne af gulerodsmos.

Printeren hedder Bob, han er navngivet efter Bob the Builder, og printeren kom til Aarhus i februar sidste år som led i et projekt, der skal afdække potentialet i at 3D-printe specialdesignede fødevarer til eksempelvis kræftpatienter.

Og her er den hjemmebyggede printer første skridt på vejen. Den ligner og opfører sig langt hen ad vejen som en traditionel 3D-printer - men printer altså gulerodsmos i stedet for plastpolymer.

Denne eftermiddag er printeren lidt over 13 minutter om at printe ét styk gul stjerne indeholdende gulerodsmos, salt og gelatine. Men håbet er, at man med tiden vil være i stand til at printe flere forskellige fødevarer i et langt højere tempo end i dag.

- Man skal jo starte et sted
Men man skal jo starte et sted, og i Teknologisk Instituts tilfælde er det sted printeren Bob, som man har købt hjem som en byg-selv-printer.

- Selvom det er en super-simpel printer, har den gjort, at vi kunne komme i gang med at prøve nogle ideer af. For selvfølgelig skal vi blive klogere på, hvad vi kan bruge den til af mere vigtige ting end at printe gulerodsstjerner, siger Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist hos Teknologisk Institut, mens Bob printer lag på lag af gulerodsmos på et stykke pergamentpapir.

- Den her printer er ikke egnet til at printe hospitalsmad. Men man skal jo starte et sted.

Kan du forstå, hvis nogen ryster lidt på hovedet ad ideen om at 3D-printe fødevarer?

- Ja. Og rigtig mange af dem, der ryster på hovedet er dem, der spørger: hvorfor ikke bare spise en gulerod? Hvorfor koge, mose den og vente 13 minutter på at den bliver printet? Men der er nogle mennesker, der måske ikke kan spise gulerødder, men som på grund af deres heldbredstilstand helst skal spise gulerødder eller andre grøntsager, siger Mia Fiilsøe Falkeborg.

Og hvordan smager den 3D-printede gulerodsmos så?

Jo, den smager såmænd lidt som denne skribents farmors dampede karotter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094