23948sdkhjf

Hjemmebygget 3D-printer er første skridt på vejen mod 3D-printede måltider

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

En nyere generation af printere skal gøre Teknologisk Institut i stand til at printe andet end bare gulerodsmos

- Skal vi smage?

Mia Fiilsøe Falkeborg finder et par skeer frem. Lige ved siden af har Teknologisk Instituts første 3D-printer til fødevarer printet en nydelig, om end lettere grov stjerne af gulerodsmos.



Printeren hedder Bob, han er navngivet efter Bob the Builder, og printeren kom til Aarhus i februar sidste år som led i et projekt, der skal afdække potentialet i at 3D-printe specialdesignede fødevarer til eksempelvis kræftpatienter.

Og her er den hjemmebyggede printer første skridt på vejen. Den ligner og opfører sig langt hen ad vejen som en traditionel 3D-printer - men printer altså gulerodsmos i stedet for plastpolymer.

Denne eftermiddag er printeren lidt over 13 minutter om at printe ét styk gul stjerne indeholdende gulerodsmos, salt og gelatine. Men håbet er, at man med tiden vil være i stand til at printe flere forskellige fødevarer i et langt højere tempo end i dag.

- Man skal jo starte et sted
Men man skal jo starte et sted, og i Teknologisk Instituts tilfælde er det sted printeren Bob, som man har købt hjem som en byg-selv-printer.

- Selvom det er en super-simpel printer, har den gjort, at vi kunne komme i gang med at prøve nogle ideer af. For selvfølgelig skal vi blive klogere på, hvad vi kan bruge den til af mere vigtige ting end at printe gulerodsstjerner, siger Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist hos Teknologisk Institut, mens Bob printer lag på lag af gulerodsmos på et stykke pergamentpapir.

- Den her printer er ikke egnet til at printe hospitalsmad. Men man skal jo starte et sted.

Kan du forstå, hvis nogen ryster lidt på hovedet ad ideen om at 3D-printe fødevarer?

- Ja. Og rigtig mange af dem, der ryster på hovedet er dem, der spørger: hvorfor ikke bare spise en gulerod? Hvorfor koge, mose den og vente 13 minutter på at den bliver printet? Men der er nogle mennesker, der måske ikke kan spise gulerødder, men som på grund af deres heldbredstilstand helst skal spise gulerødder eller andre grøntsager, siger Mia Fiilsøe Falkeborg.

Og hvordan smager den 3D-printede gulerodsmos så?

Jo, den smager såmænd lidt som denne skribents farmors dampede karotter.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn

Udvidelse: Tican jævner 22 huse med jorden

Ny fødevarevideo om innovation

Mammen tæt på nyheder i Klovborg

Carlsberg samarbejder i undersøgelse af ølkartel

Nyhedsbrev

Varm sommer skæppede godt i Harboes kasse

Online Avis Arkiv

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Fik du læst: Nu vil Hanegal til udlandet

Ost: Arla køber stort op i Mellemøsten

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

Økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

1

Fødevarevirksomheder sætter turbo på emballagerevolutionen

Fremtidens løsninger bliver i høj grad med genanvendte eller nedbrydelige materialer

Tican og SB Pork fusionerer

De to slagterier tjener igen penge efter svære tider

1

Ny aftale med Japan øger dansk eksport for milliarder

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

DI har fundet midlertidig direktør

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Frysetørret kylling

Dampledning - Kondensat ledning

EffiMat ønsker glædelig jul og godt nytår

Vil du være helt skarp på fremtidens firmware?

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Fibox inspektions-vinduer til montering på alle typer materialer

Robotmarked i vækst kræver dygtige partnere

PanPac ønsker glædelig jul og godt nytår

Eksportnetværk for fødevarevirksomheder

Nyt lift-katalog fra CP

Vault Workshop

Hvilke Siemens softwareversioner benyttes der i dag?

14. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

KTR BoWex Buetandskobling

Glædelig jul og godt nytår

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Den lige vej til nye medarbejdere ... hvordan?

Bureau Veritas Certification overrækker et akkrediteret ISO14001:2015 certifikat

KL Automatik ansætter endnu en specialist i EPLAN

Når luftfugtigheden er lav, vil der opstå problemer med statisk elektricite...

Glædelig jul fra JEROS A/S

Autodesk Inventor Videregående, workshop

Carsten Petersen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON i Glostrup

Send til en kollega

0.202