Hjemmebygget 3D-printer er første skridt på vejen mod 3D-printede måltider

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

En nyere generation af printere skal gøre Teknologisk Institut i stand til at printe andet end bare gulerodsmos

- Skal vi smage?

Mia Fiilsøe Falkeborg finder et par skeer frem. Lige ved siden af har Teknologisk Instituts første 3D-printer til fødevarer printet en nydelig, om end lettere grov stjerne af gulerodsmos.



Printeren hedder Bob, han er navngivet efter Bob the Builder, og printeren kom til Aarhus i februar sidste år som led i et projekt, der skal afdække potentialet i at 3D-printe specialdesignede fødevarer til eksempelvis kræftpatienter.

Og her er den hjemmebyggede printer første skridt på vejen. Den ligner og opfører sig langt hen ad vejen som en traditionel 3D-printer - men printer altså gulerodsmos i stedet for plastpolymer.

Denne eftermiddag er printeren lidt over 13 minutter om at printe ét styk gul stjerne indeholdende gulerodsmos, salt og gelatine. Men håbet er, at man med tiden vil være i stand til at printe flere forskellige fødevarer i et langt højere tempo end i dag.

- Man skal jo starte et sted
Men man skal jo starte et sted, og i Teknologisk Instituts tilfælde er det sted printeren Bob, som man har købt hjem som en byg-selv-printer.

- Selvom det er en super-simpel printer, har den gjort, at vi kunne komme i gang med at prøve nogle ideer af. For selvfølgelig skal vi blive klogere på, hvad vi kan bruge den til af mere vigtige ting end at printe gulerodsstjerner, siger Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist hos Teknologisk Institut, mens Bob printer lag på lag af gulerodsmos på et stykke pergamentpapir.

- Den her printer er ikke egnet til at printe hospitalsmad. Men man skal jo starte et sted.

Kan du forstå, hvis nogen ryster lidt på hovedet ad ideen om at 3D-printe fødevarer?

- Ja. Og rigtig mange af dem, der ryster på hovedet er dem, der spørger: hvorfor ikke bare spise en gulerod? Hvorfor koge, mose den og vente 13 minutter på at den bliver printet? Men der er nogle mennesker, der måske ikke kan spise gulerødder, men som på grund af deres heldbredstilstand helst skal spise gulerødder eller andre grøntsager, siger Mia Fiilsøe Falkeborg.

Og hvordan smager den 3D-printede gulerodsmos så?

Jo, den smager såmænd lidt som denne skribents farmors dampede karotter.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Jysk slikfirma bygger nyt for 40 millioner

Candynavia i gang med at få meget mere plads

Salling Group på vej med flere convenience-butikker

Foodservicebranchen vokser videre

Ung kvinde vinder Danmarks største talentpris for kokke

Tørke giver lavere udbytte for sukkerfabrik

Nu er der lanceret 1.000 nye øl i år

Nyhedsbrev

Caspers bornholmske flymad er et hit

Online Avis Arkiv

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Heinz er på vej med Mayochup

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Foodservicebranchen vokser videre

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sidste chance for at blive TÜV certificeret maskinsikkerhedsekspert (CMSE®)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Genbrug af tekstilrester

Sprøjtestøbning i hærdeplast & do’s and don’ts, når man agerer på det litauiske marked

Gratis seminar om smart og effektiv datahåndtering hos IDA d. 2/10

Carl Stahl A/S leverer hydraulisk værktøj til AH Industries

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

electronica 2018 - RS Components fokuserer på innovation og inspiration

Lejer til stål- og metalindustrien

Mirit Glas kan levere buet glas i en meget høj kvalitet

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Ny generation af oliefrie kompressorer

Ny økonomichef i Carsten Holm A/S

ABB introducerer ny hurtig, præcis og omkostningseffektiv SCARA robot

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Mød PanPac på FachPack 2018

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftk...

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

Send til en kollega

0.252