23948sdkhjf

Nu skal campylobacter have smæk

Fødevareministeren går til kamp mod træls tarmbakterie
En ny handlingsplan fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal sætte campylobacterbakterien under pres og reducere antallet af smittede forbrugere med fem procent om året. Det betyder, at der i 2021 vil være 800 færre personer, der bliver syge af campylobacter i forhold til i år, konstaterer Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

I alt er der over de næste fire år afsat 10 millioner kroner til arbejdet. Nu skal en arbejdsgruppe bestående af forskere, fjerkræbranche og myndigheder udforske smittevejene.

Én af opgaverne bliver at undersøge mulighederne for at reducere forekomsten i udegående kyllingeflokke. Det skal ligeledes afdækkes, om også oksekød og jordbær kan være smittekilder, sådan som foreløbige resultater tyder på.

- I Danmark har vi formået at samle myndigheder, erhverv og forskere og sammen fået has på en genstridig bakterie som salmonella i både danske æg og dansk kyllingekød, så vi er forpligtede til at kaste de samme gode kræfter ind i kampen mod campylobacter. Også selvom smittevejene er langt mere komplekse, og løsningerne ikke ligger lige for. Jeg gør mig ingen illusioner om, at en bakterie som campylobacter, der findes i naturen, fuldstændig kan fjernes fra dansk fjerkræproduktion, men vi kan reducere antallet af smittede, siger Esben Lunde Larsen.

Bakterien, der blandt andet giver høj feber og diarré, findes især i kyllingekød. Sidste år registrerede myndighederne godt 4.000 forbrugere, som alle var smittet med den uønskede bakterie.

Omkring en tredjedel af de patienter, som myndighederne registrerer hvert år, har hentet bakterien på en udlandsrejse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078