Nu tager sur-sød sodavandsrevolution fart hos Læsk

Modige iværksættere har satset det hele på fermenteret læskedrik

- Scenen for sodavand var gået totalt i stå, der skulle ske noget nyt. Og det skulle være med andre smage end sukker.

Hos den sjællandske iværksættervirksomhed Læsk er stifter og indehaver Line Hoff ikke i tvivl om, at hun har fat i noget stort. Sammen med amerikaneren Eric Sponseller, som ejer den anden halvdel af virksomheden, etablerede hun Læsk i begyndelsen af 2016, og siden da er det gået stærkt for makkerparret, der har stjerneiværksætteren Claus Meyer med på sidelinjen..

Line Hoff og Eric Sponseller begyndte med at lave to Læsk-varianter af kombucha, fermenteret te, i en tidligere restaurant på Vesterbro i København. For nylig er de flyttet til en gammel bryggeribygning i Hørsholm, og i slutningen af marts fik de så tappet de første flasker af en nyhed med navnet Swizzle. Dels en æblecider med ahornsirup og ingefær, dels en pærecider med honning og solbær - og så med cirka tre procent eddike i begge varianter.

- Ja, det lyder ikke umiddelbart til, at en læskedrik med eddike smager godt. Men det gør den altså. Vi prøver at redefinere sodavand/læskedrikke, så det ikke nødvendigvis er noget helt vildt sødt stads. Og med eddiken har vi en smagsgiver, som er med til at skabe balance mellem surt og sødt, og som giver en kompleks smag, siger Line Hoff til Food Supply.

Sagde jobbet op
Hun har kvittet et fast job som arkitekt for at satse fuldt ud på Læsk. Og hun har lokket Eric Sponseller, der er uddannet tysklærer, fra USA til Danmark for at hjælpe sig.

- Jeg mødte Eric i 2009 i New York, hvor vi smagte på sådan nogle fermenterede drikke. Senere flyttede han til Capetown i Sydafrika og begyndte at lave kombucha dernede. Selv begyndte jeg at brygge det hjemme i mit køkken, og det smagte bedre end det, jeg havde smagt i New York. Jeg lå søvnløs om natten og var sikker på, at jeg skulle leve af det - og så sagde jeg til Eric, at "hvis du flytter til Danmark og laver læskedrik, så siger jeg mit job op", husker Line Hoff.

Som sagt så gjort.

De første flasker i makkerparrets nye virksomhed blev fremstillet og håndtappet i den tidligere vietnamesiske restaurant Namnam på Vesterbro i begyndelsen af 2016. Dér nåede de op på at fremstille cirka 2.000 flasker kombucha om måneden - flasker, som hovedsageligt blev solgt til små restauranter of cafeer på Vesterbro.

Voksen-husleje
- Efter et års tid på Vesterbro begyndte vi at kigge på mulighederne for at brygge noget mere, og så hørte vi om lokaler hos det gamle Usserød Bryggeri ved Hørsholm. Vi flyttede derop i juni sidste år - og betaler en rigtig voksen-husleje.

- Vi turde at flytte, fordi Irma have kontaktet os og taget vores kombucha på prøve i otte butikker. De vendte hurtigt tilbage og sagde "vi er ret sikre på, at det bliver et hit", og de ville have kombucha'en ud i alle deres butikker. Det var en stor kunde at få, og det bekræftede os i, at vi har det rigtige produkt, fortæller Line Hoff.

I de gamle bryggerilokaler brygger hun og Eric Sponseller nu mere kombucha end nogensinde før. De er oppe på 4.000 flasker pr. måned, men udstyrets kapacitet rækker til meget mere, og ifølge Line Hoff varer det ikke længe, før der er skruet yderligere op for kambucha-knappen.

Dertil kommer så de nye Swizzle-læskedrikke. Dem får Læsk fremstillet hos Ørbæk bryggeri på Østfyn, hvor Line Hoff og Eric Sponseller lejer plads og udstyr til formålet. Det sker ikke mindst, fordi Ørbæk Bryggeri kan tilsætte kulsyre.

I kombucha-produkterne er det ikke nødvendigt at tilsætte kulsyre - dér kommer boblerne fra den naturlige gæringsproces.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

OK Snacks solgte mere end nogensinde før

Ny popcornhal med til at sætte skub i omsætningen

Hotdogbrød med fuldkorn og metalstykker

1

Arla skal spare tre milliarder kroner

Markant fald i danske øls alkoholstyrke

Bryggerierne satser på nydelse frem for beruselse - mere drikkevenlige øl vinder frem

Anbefalinger sætter nyt fokus på måltider

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Coop vil lukke 47 Fakta-butikker

Kommer ned under 360 butikker på landsplan

Rod i allergener: Pølse-produkter kaldes tilbage

Ny kampagne: Fødevarestyrelsen slår ned på personlig hygiejne

Royal donation til FødevareBanken

Hvor kommer kødet fra?

Kunderne burde presse producenterne til bedre mærkning af kødets oprindelse, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Bornholmerne må vente på Mikkeller

Åbning af Mikkeller-restaurant udskudt et år.

Nestlé tjener på flexitar-bølgen

1

Gør klar: Finnerne kommer med Michellin-pizza og champagne

26-årig københavner forvandler nordjysk vand til øl

Lagkagehuset tilbagekalder rugbrød

Efter konkurs: Chokoladefabrik gør come back

Ny samarbejdsaftale med verdens største mælkeproducent

Salg af gen-materiale og produktionsudstyr til fødevare skal være med til at udvikle Indiens mælkeproduktion.

Danske forbrugere har skåret deres madspild 14.000 tons ned

Sidste år gik otte procent mindre mad til spilde i danske husstande end i 2011, viser tal fra Miljøstyrelsen

Gram Equipment fyrer topledelsen

Ny fabrik laver søstjerner om til økologisk protein

Den 16. april blev spaden sat i jorden til Danmarks - og verdens første søstjernefabrik i fuldskala

Lille luksus: Din rejemad er blevet dyrere

KFC kommer til Vejle

Færch Plast flirter med amerikansk gigant

Har sendt milliardbud over Atlanten.

Bryghus sender 15.300 flasker til Canada

Chr. Hansen klapper i hænderne

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Jimmy Maymann skal digitalisere Foss

1

Dansk madkæde vil ud i Europa

Kunder amok i romkugler: Over 25.000 kugler solgt

Sløj sommer ramte Hjem-Is på bundlinjen

Valsemøllen har kaldt rugmel retur

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Aioli trukket tilbage: Risiko for listeria

Mysli kan indeholde glasskår og trækkes tilbage

Micro Matic-ejer død

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny medarbejder søges!

Sinamics-drev erstatter Micromaster

Kursus i værktøjsmodulet FMEA

IMA dairy food BENHIL

Accraply - Shrink Sleeve

Det kører der-ud-af

Dansk Maskin Teknik Udvikler ny overførselsbane.

Besøg Lafet på Hannovermessen 2018

GDPR - EU har ændret reglerne, vi stiller skarpt på Anonymisering af personoplysninger

Grillvejr

Hygiejnediplom til håndværkere, der arbejder i fødevareindustrien

Vidste du, at det er kæde og sjækler fra Fyns Kran Udstyr A/S, der...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Skal den gamle kost skiftes ud?

Idrætshal køber nyt køle- og fryserum.

FRECON styrker bestyrelsen

Korrosion - Hvad rører der sig egentlig på området?

Stor sprøjtedyse forstøver i 360º

Skal du søge midler via InnoBooster?

Konfigurer dit APEX gear nemt og hurtigt, og få det leveret inden for 2-3 uger

Siemens lytter og leverer

Mejeri automatiserer ostepakkeriet

NYHED: MSC-certificeret hellefisk fra Vestgrønland

Kampagnepris på isoleret container

Mød Anton Weijsenfeld – ny konsulent hos IPW Systems

Send til en kollega

0.206