Nu tager sur-sød sodavandsrevolution fart hos Læsk

Modige iværksættere har satset det hele på fermenteret læskedrik

- Scenen for sodavand var gået totalt i stå, der skulle ske noget nyt. Og det skulle være med andre smage end sukker.

Hos den sjællandske iværksættervirksomhed Læsk er stifter og indehaver Line Hoff ikke i tvivl om, at hun har fat i noget stort. Sammen med amerikaneren Eric Sponseller, som ejer den anden halvdel af virksomheden, etablerede hun Læsk i begyndelsen af 2016, og siden da er det gået stærkt for makkerparret, der har stjerneiværksætteren Claus Meyer med på sidelinjen..

Line Hoff og Eric Sponseller begyndte med at lave to Læsk-varianter af kombucha, fermenteret te, i en tidligere restaurant på Vesterbro i København. For nylig er de flyttet til en gammel bryggeribygning i Hørsholm, og i slutningen af marts fik de så tappet de første flasker af en nyhed med navnet Swizzle. Dels en æblecider med ahornsirup og ingefær, dels en pærecider med honning og solbær - og så med cirka tre procent eddike i begge varianter.

- Ja, det lyder ikke umiddelbart til, at en læskedrik med eddike smager godt. Men det gør den altså. Vi prøver at redefinere sodavand/læskedrikke, så det ikke nødvendigvis er noget helt vildt sødt stads. Og med eddiken har vi en smagsgiver, som er med til at skabe balance mellem surt og sødt, og som giver en kompleks smag, siger Line Hoff til Food Supply.

Sagde jobbet op
Hun har kvittet et fast job som arkitekt for at satse fuldt ud på Læsk. Og hun har lokket Eric Sponseller, der er uddannet tysklærer, fra USA til Danmark for at hjælpe sig.

- Jeg mødte Eric i 2009 i New York, hvor vi smagte på sådan nogle fermenterede drikke. Senere flyttede han til Capetown i Sydafrika og begyndte at lave kombucha dernede. Selv begyndte jeg at brygge det hjemme i mit køkken, og det smagte bedre end det, jeg havde smagt i New York. Jeg lå søvnløs om natten og var sikker på, at jeg skulle leve af det - og så sagde jeg til Eric, at "hvis du flytter til Danmark og laver læskedrik, så siger jeg mit job op", husker Line Hoff.

Som sagt så gjort.

De første flasker i makkerparrets nye virksomhed blev fremstillet og håndtappet i den tidligere vietnamesiske restaurant Namnam på Vesterbro i begyndelsen af 2016. Dér nåede de op på at fremstille cirka 2.000 flasker kombucha om måneden - flasker, som hovedsageligt blev solgt til små restauranter of cafeer på Vesterbro.

Voksen-husleje
- Efter et års tid på Vesterbro begyndte vi at kigge på mulighederne for at brygge noget mere, og så hørte vi om lokaler hos det gamle Usserød Bryggeri ved Hørsholm. Vi flyttede derop i juni sidste år - og betaler en rigtig voksen-husleje.

- Vi turde at flytte, fordi Irma have kontaktet os og taget vores kombucha på prøve i otte butikker. De vendte hurtigt tilbage og sagde "vi er ret sikre på, at det bliver et hit", og de ville have kombucha'en ud i alle deres butikker. Det var en stor kunde at få, og det bekræftede os i, at vi har det rigtige produkt, fortæller Line Hoff.

I de gamle bryggerilokaler brygger hun og Eric Sponseller nu mere kombucha end nogensinde før. De er oppe på 4.000 flasker pr. måned, men udstyrets kapacitet rækker til meget mere, og ifølge Line Hoff varer det ikke længe, før der er skruet yderligere op for kambucha-knappen.

Dertil kommer så de nye Swizzle-læskedrikke. Dem får Læsk fremstillet hos Ørbæk bryggeri på Østfyn, hvor Line Hoff og Eric Sponseller lejer plads og udstyr til formålet. Det sker ikke mindst, fordi Ørbæk Bryggeri kan tilsætte kulsyre.

I kombucha-produkterne er det ikke nødvendigt at tilsætte kulsyre - dér kommer boblerne fra den naturlige gæringsproces.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nu er der lanceret 1.000 nye øl i år

Jysk slikfirma bygger nyt for 40 millioner

Candynavia i gang med at få eget mere plads

Tørke giver lavere udbytte for sukkerfabrik

Ung kvinde vinder Danmarks største talentpris for kokke

Caspers bornholmske flymad er et hit

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

Nyhedsbrev

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Online Avis Arkiv

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Heinz er på vej med Mayochup

Foodservicebranchen vokser videre

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Hungry er på pengejagt

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Genbrug af tekstilrester

Sprøjtestøbning i hærdeplast & do’s and don’ts, når man agerer på det litauiske marked

Gratis seminar om smart og effektiv datahåndtering hos IDA d. 2/10

Carl Stahl A/S leverer hydraulisk værktøj til AH Industries

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

electronica 2018 - RS Components fokuserer på innovation og inspiration

Lejer til stål- og metalindustrien

Mirit Glas kan levere buet glas i en meget høj kvalitet

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Ny generation af oliefrie kompressorer

Ny økonomichef i Carsten Holm A/S

ABB introducerer ny hurtig, præcis og omkostningseffektiv SCARA robot

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Mød PanPac på FachPack 2018

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftk...

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

En god business case kræver balance mellem tilbagebetalingstiden og risiko

Indflytningsklart beboelsesmodul med 2 rum og fælles bad/toilet

Send til en kollega

0.264