23948sdkhjf

Mejerierne løfter arbejdsmiljøet

Arla Foods har på blot to år medført en halvering af antallet af arbejdsulykker på koncernens danske driftssteder. I samme periode har 21 små og mellemstore danske mejerier reduceret hverdagens mange tunge løft.
Tal fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af anmeldte arbejdsulykker og skader på muskler og skelet i mejeribranchen ligger over gennemsnittet i forhold til danske arbejdspladser generelt.

På Arla Foods’ driftssteder har man ved en systematisk indsats halveret antallet af arbejdsulykker fra 37 i 2008 til 19 i 2010 målt pr. 1 mio. arbejdstimer.

Hjørring Mejeri i front
Arla Foods Hjørring Mejeri er et af de gul ost-mejerier, som har arbejdet systematisk med sikkerhed på arbejdspladsen.

- Det er vigtigt, at sikkerhedsarbejdet foregår tæt på medarbejderne og at en ansvarlig chef er involveret, fortæller mejerichef Michael Svendsen.

Mindst én gang om ugen mødes alle medarbejdere i de enkelte afdelinger til et såkaldt ’tavlemøde’ hvor man noterer små og store problemer med arbejdsmiljøet op på en tavle. Resultaterne taler for sig selv. I 2008 registrerede man 11 ulykker blandt de 110 ansatte. I 2010 var antallet af ulykker faldet til to.

Robotter og automation
21 af de små og mellemstore mejerier i Danmark har i de seneste år arbejdet sammen i et arbejdsmiljønetværk.

Her har man identificeret en række problemer med tunge løft og belastende arbejdsstillinger, som er fælles de mindre mejerier, hvor man sjældent har kapaciteten til at løfte store investeringer i robotter og anden automation.

Med konsulenthjælp fra rådgivningsvirksomheden Alectia og et økonomisk tilskud fra Forebyggelsesfonden har man fået udviklet tre nye ’værktøjer’, der enkelt og effektivt afhjælper flere af de mest udbredte fysiske belastninger af medarbejderne.

Værktøjerne er ved at blive indkørt på tre testmejerier og stilles til rådighed for alle mejerier i netværket.

Storstilet kampagne på vej
Men det stopper ikke her. I Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg er man netop gået i gang med at udrulle en storstilet indsats, der sætter fokus på en række ergonomiske udfordringer.

- 60 pct. af alle anmeldte erhvervssygdomme i mejeriindustrien handler om belastninger af muskler og skelet. Vi har nu identificeret otte forskellige jobprofiler, hvor problemerne er mest markante. I løbet af foråret sætter vi et projekt i gang, hvis mål er at give medarbejderne en grundig introduktion, vejledning og værktøjer i de rigtige ergonomiske teknikker for hvordan man bruger kroppen mest hensigtsmæssigt, fortæller chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096