23948sdkhjf

Fiskeskind skal være den nye trendy snack

Nyt projekt vil forvandle fiskeskind fra dyrefoder til sunde snacks til mennesker

Fiskeskind er i dag et biprodukt fra fiskeindustrien. Et nyt projekt skal reducere spild ved at omdanne fiskeskind til højværdiingredienser som fiskegelatine, ingredienser i hudplejeprodukter og sunde snacks som fiskechips.

Projektet samler en lang række industripartnere samt Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som videnspartnere.

- Når der i dag ikke er produktion af fiskegelatine eller fiskechips i Danmark, skal der tilføres ny viden til virksomhederne i forhold til nye processeringstrin. Vi har længe haft fokus på udnyttelsen af sidestrømme sammen med den danske fiskeri- og fødevareindustri. Vi ser frem til at gøre denne erfaring gældende også i dette fiskeskindsprojekt og bidrage til realiseringen af det forretningsmæssige potentiale – så er spildprodukt kan blive til et højværdiprodukt, siger seniorkonsulent Karin Loft Eybye, Teknologisk Institut.

I danske havne landes der årligt store mængder fisk, hvoraf en del ender som lavværdi restprodukter til foder. Fiskeskind har et stort potentiale som højværdiprodukt i form af gelatine og fiskeskindschips. Der er i dag ingen produktion af fiskegelatine eller fiskeskindschips i Danmark. Det skal dette projekt gøre op med. I projektet tages der fat på koldtvandsfisk som torsk og mørksej, hvor restprodukterne typisk udgør op til 40 %.

Helt nye markedsmuligheder i fiskegelatine
Markedet for fiskegelatine er i dag begrænset, men forventes at stige i de kommende år grundet kulturelle og livsstilsbegrundede ønsker hos forbrugere.

Det er derfor vigtigt, at Danmark kommer med på vognen nu, påpeger seniorprojektleder Marco Frederiksen fra Eurofish International Organisation.

Han har store forventninger til projektets muligheder for både fiskerierhvervet samt ingrediens- og fødevarevirksomheder:

- Med dette projekt udvikles en helt ny og bæredygtig værdikæde i Danmark. Vi har i forvejen en global styrkeposition indenfor fødevareingredienser. Det er naturligt som fiskerination at udbygge denne position med fiskegelatine. Forhåbentligt kan fiskeriet med en ny applikation også få en lidt bedre pris for råvarene, siger Marco Frederiksen.

Fra viden til nye kvalitetsprodukter
Danish Fish Protein er én af virksomhedspartnerne i projektet. De arbejder allerede i dag med fiskeskind som en råvare men ser store muligheder i en yderligere produktdifferentiering via karakteriseing af fiskegelatine til forskellige applikationer. 

- Vi har en strategi om at udvikle vidensbaserede produkter af høj kvalitet. Via dette projekt forventer vi at få udviklet en proces og råvarer til 1-2 applikationer. DTU byder ind med den forskningsmæssige baggrund om karakteriseringen, mens Teknologisk Institut bidrager med applikationsudviklingen. På den måde forventer jeg, at der skabes stor, konkret værdi i projektet, udtaler Greta Jakobsen, Direktør ved Danish Fish Protein.

Udvinding og tests
Udover fødevarer forventer Danish Fish Protein et potentiale indenfor mikroindkapsling og hudplejeprodukter.

I projektet muliggøres dette ved at udvinde fiskegelatine fra fiskeskindene og afprøve prototypernes funktionelle egenskaber til mikroindkapsling af olie samt i udvalgte hudplejeserier med de deltagende virksomheder. I forhold til fiskechips foretages der test og pilotproduktion og forskellige smagsvariationer vil blive testet med forbrugere. På baggrund af disse afprøvninger kan virksomhederne starte en egentlig produktion med minimeret risiko og investering.

Teknologisk Institut er i den sammenhæng bragt ind i projektet for at bidrage med kompetencer inden for udvikling af produktionsmetoder af ingredienser, faciliteter til test og kvalitetsvurdering af prototyper eksempelsvis med forbrugerpaneler, samt dybdegående kendskab til fysisk og kemisk karakterisering.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Venø Seafood vil udvide for otte millioner

Ugens grin:

Carlsberg giver nyt kenyansk bryggeri lov til at brygge

Agent køber sig ind hos fiskeproducent

Danforel med ny direktør og mere kapital

Direktør efter voldsom arbejdsulykke: Ingen fejl i Ticans sikkerhed

Nyhedsbrev

15.294 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Harboes-formand varsler ny spareplan

Harboes ramt på bundlinjen af ledelsesændringer

Verdens sundeste kornsort skal hjælpe folk med overvægt og diabetes

Direktør og bestyrelsesformand forlader Harboes

Dansk kølegigant præsterer bedste regnskab i koncernens historie

Diskret saftevandsgigant startede i et udhus i Vanløse

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Bøde: Karse skal behandles som en fødevare

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt kinesiske beløbskokke

De vil gerne ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Falengreen køber sig til mere convenience

Opkøbet af Q Foods skal styrke Falengreens position på det vigtige convenience-marked

Video: Sådan kan sensorer forbedre en fødevareproduktion

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Sprøjter sig til holdbarhed: Californisk plantebelægning skal testes i Danmark

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

1

Brygmester med ny teknologi: I princippet kan jeg sidde derhjemme og sætte det hele i gang

Dansk fødevareeksport på rekordkurs

103 millioner skal bane vejen til fremtidens fødevareforskning

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Allerede nu sætter 2019 konkursrekord

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Illegale ansatte: Ny finanslov fordobler bødestraffen

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Lukket anlæg recirkulerer 98 procent af vandet

Svineavlere går imod Danish Crowns klimaindsats

Ægtepar fik millioner for sodavandssucces

1

Coop inviterer små mad-producenter til gratis seminar

Danish Crown Foods har nu ny direktør i Danmark

Trods konkurs: Slagtehus fortsætter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

ZF Danmark er en del af ZF Group

Ny generation af oliefrie kompressorer

Nu kan du bestille online i vores eShop

Lækker din pumpe? Eller ophober den snavs?

Juletilbud hos KH-Technic ApS!

Julegave til dig selv?

Emner udføres

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Reducer vibrationer i pakkemaskiner!

SBO Pumpebejds MV Werften

Præisoleret alupex rør med afgrening fra Nordic Pipe ApS

TM Robot Asyril Applikation

Båndsave fra Tyske Freund.

VIDEO: Se hvordan man spoler over 3 kilometer stålwire!

PRO-CONSULT yder også mekanisk service

DiaLabXpo vil bringe dansk Life Science ind i fremtiden

Summit fører Magnesense Differens tryktransmitter

Fremtiden er magisk og automatisk

Copenhagen Pump tilbyder Lutz membranpumper

Lisco Analytical har det rigtige udstyr til måling af lednin

Kontinuerlig online vandanalyse

Vedligeholdelsesfrie og energibesparende løftemagneter

Smart Automation ønsker glædelig jul og godt nytår

Kom til Åbent hus hos jpbc 17. januar

Send til en kollega

0.216