23948sdkhjf

Kunstig intelligens skal finde morgendagens supergær

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Projekt til 28 millioner kroner hjælper Carlsberg med nye øltyper

Hvis man tror, at industriel ølbrygning kun er håndværk og ikke tung forskning, kan man passende besøge Carlsbergs forskningslaboratorium i Valby.

Her er laboratorier, kolber, boblende væsker og køleskabe med gærprøver. Det var her, at gæringsfysiolog og laboratorieforstander Emil Chr. Hansen i 1883 isolerede og dermed skabte den senere verdenskendte Carlsberg-gær, og det er her, at Carlsbergs ph.d’er, post-doc’er og gæreksperter udvikler morgendagens øltyper.



Det er også her i den smukke gamle bygning på Gamle Carlsberg Vej, at det danske bryggeri nu introducerer kunstig intelligens - også kendt som AI, artificial intelligence - som det nyeste værktøj i ølbrygningens store værktøjskasse.

- Vi vil gerne så hurtigt som muligt udvikle nogle nye gærtyper af høj kvalitet, som vi kan bruge til at udvide vores produktportefølje og introducere nogle nye smage til forbrugerne, opsummerer Jochen Förster, der er professor og direktør for afdelingen for gær & fermentering i Carlsberg Research Laboratory.

Gær er vigtigt for smagen 
Han er ophavsmanden til det, der nu har udviklet sig til at blive et treårigt forskningsprojekt kaldet Beer Fingerprinting Project til 28 millioner kroner.

Jochen Förster og hans kolleger er specialister i gær og mikroorganismer. Det er dem, der udvikler og tester de gærstammer, som Carlsbergs bryggere efterfølgende bruger til at brygge pilsnere, hvedeøl, pale ales og de mange andre øltyper i Carlsbergs sortiment.

Men det tager tid. Typisk går der fem til seks uger, før Carlsbergs gæreksperter ved, om en gærprøve udvikler sig, som den skal i forhold til fermentering og smagsnuancer.

- Der vil vi gerne på et tidligere stadie kunne sige, ja, det her er en god gærkandidat. Den vokser ikke kun godt og fermenterer godt, den giver også en god smag til øllet, siger Jochen Förster, der tilføjer, at gær har stor indflydelse på smagen i især pilsner- og hvedeøl.

1.000 smage hver dag 
Laboratoriet udvikler hver dag i omegnen af 1.000 forskellige smagsnuancer, som det er umuligt at smage forskel på. Det er her, at den kunstige intelligens kommer ind i billedet.

Hver gærprøve tilsættes kemiske, papirbaserede sensorer, som udvikles af iNano på Aarhus Universitet. Forskellige farvekoder angiver efterfølgende det kemiske indhold. Herefter træder den kunstige intelligens til: Hver sensors farvekode affotograferes, og datasættet lagres i skyen sammen med de hundredevis eller tusindvis af andre sensorprøver.

Via maskinlæring skal en algoritme udviklet af Microsoft herefter trænes til at kunne spotte, om gærprøven udvikler sig efter hensigten. Den kemiske analyse og den efterfølgende databehandling sker på få sekunder og dermed i et helt andet tempo og med en helt anden nøjagtighed end selv den dygtigste kemiker.

- Vi får så mange signaler, at det bliver en meget kompleks øvelse at analysere på smagene. Og det er her, at Microsoft kommer ind med deres AI-løsning, som kan finde de her mønstre, forklarer Jochen Förster.

Han tilføjer, at metoden i første omgang er tiltænkt udviklingen af nye øltyper, men at den også sagtens kunne bruges til at optimere eksisterende gærstammer.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

Skare vil udvide sin kødfabrik

Ugens grin: Rod i regnskabet

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Carlsberg-kontor ransaget

Online Avis Arkiv

Klingenberg Ost modtager pop op-pris

Uheld kostede Danforel millioner

Ørredproducenten mistede flere ton fisk

700 æsker romkugler på en måned

Øko-pris til Byens Køkken

Pizzeria afsløret med afføring, urin, snot og bussemand

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Slagteri inviterer indenfor

En automatiseret pizza, tak

To robotter har lært at slynge pizzadej

Mette Munks pengepil peger atter opad

Brødfabrikken eksporterer nu til over 25 lande

Feldt igen eneejer af juicefabrikken Seimei

Han har købt alle aktier tilbage

Vega Sea buldrer frem på laksefronten

Nordjysk laksefabrik vokser vildt

Tager kampen op mod sin gamle virksomhed

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

Naturli' Foods brager frem i England

FoodTech får en ny koncepthal

Salmonellaadvarsel mod oksekød fra Himmerlandskød

Pakker solgt i Bilka og Føtex er kaldt tilbage

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny fødevarepumpe forhindrer at pumpens mineralske olier lækkes i chokoladen

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

Ses vi på Scanpack 2018?

Aunsbjerg viser vejen med lagerrobotter

Trykluft bruges mange steder i fødevareindustrien

Siemens Scalance SC600

IMA DAIRY & FOOD Hamba-Gasti forhandles af Bull Salicath ApS

FromaXe - osteforme som er X-RAY sporbare.

ORIENT fra FICEP - en bore/savestation med fokus på effektivitet!

Boschert-Gizelis høster stor hæder og anerkendelse!

FOODTECH 2018 - Mødestedet for hele fødevarebranchen.

Mød PanPac på Foodtech 2018

ERFA-gruppe Fødevarekontaktmaterialer

Har du et operatørpanel, som er gået i sort?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Se video: Fiberlaser med FlyCut fra ADIGE - effektivt, besparende og brugervenligt!

Transair Rørsystemer

Fra verdenskongres til innovationskonkurrence: FoodTech byder på masser af ...

Ny medarbejder søges!

RS Components annoncerer global distributionsaftale for industriprodukter f...

SMC lancerer kompakt ionizer af stavtypen

Send til en kollega

0.244