23948sdkhjf

Kunstig intelligens skal finde morgendagens supergær

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Projekt til 28 millioner kroner hjælper Carlsberg med nye øltyper

Hvis man tror, at industriel ølbrygning kun er håndværk og ikke tung forskning, kan man passende besøge Carlsbergs forskningslaboratorium i Valby.

Her er laboratorier, kolber, boblende væsker og køleskabe med gærprøver. Det var her, at gæringsfysiolog og laboratorieforstander Emil Chr. Hansen i 1883 isolerede og dermed skabte den senere verdenskendte Carlsberg-gær, og det er her, at Carlsbergs ph.d’er, post-doc’er og gæreksperter udvikler morgendagens øltyper.



Det er også her i den smukke gamle bygning på Gamle Carlsberg Vej, at det danske bryggeri nu introducerer kunstig intelligens - også kendt som AI, artificial intelligence - som det nyeste værktøj i ølbrygningens store værktøjskasse.

- Vi vil gerne så hurtigt som muligt udvikle nogle nye gærtyper af høj kvalitet, som vi kan bruge til at udvide vores produktportefølje og introducere nogle nye smage til forbrugerne, opsummerer Jochen Förster, der er professor og direktør for afdelingen for gær & fermentering i Carlsberg Research Laboratory.

Gær er vigtigt for smagen 
Han er ophavsmanden til det, der nu har udviklet sig til at blive et treårigt forskningsprojekt kaldet Beer Fingerprinting Project til 28 millioner kroner.

Jochen Förster og hans kolleger er specialister i gær og mikroorganismer. Det er dem, der udvikler og tester de gærstammer, som Carlsbergs bryggere efterfølgende bruger til at brygge pilsnere, hvedeøl, pale ales og de mange andre øltyper i Carlsbergs sortiment.

Men det tager tid. Typisk går der fem til seks uger, før Carlsbergs gæreksperter ved, om en gærprøve udvikler sig, som den skal i forhold til fermentering og smagsnuancer.

- Der vil vi gerne på et tidligere stadie kunne sige, ja, det her er en god gærkandidat. Den vokser ikke kun godt og fermenterer godt, den giver også en god smag til øllet, siger Jochen Förster, der tilføjer, at gær har stor indflydelse på smagen i især pilsner- og hvedeøl.

1.000 smage hver dag 
Laboratoriet udvikler hver dag i omegnen af 1.000 forskellige smagsnuancer, som det er umuligt at smage forskel på. Det er her, at den kunstige intelligens kommer ind i billedet.

Hver gærprøve tilsættes kemiske, papirbaserede sensorer, som udvikles af iNano på Aarhus Universitet. Forskellige farvekoder angiver efterfølgende det kemiske indhold. Herefter træder den kunstige intelligens til: Hver sensors farvekode affotograferes, og datasættet lagres i skyen sammen med de hundredevis eller tusindvis af andre sensorprøver.

Via maskinlæring skal en algoritme udviklet af Microsoft herefter trænes til at kunne spotte, om gærprøven udvikler sig efter hensigten. Den kemiske analyse og den efterfølgende databehandling sker på få sekunder og dermed i et helt andet tempo og med en helt anden nøjagtighed end selv den dygtigste kemiker.

- Vi får så mange signaler, at det bliver en meget kompleks øvelse at analysere på smagene. Og det er her, at Microsoft kommer ind med deres AI-løsning, som kan finde de her mønstre, forklarer Jochen Förster.

Han tilføjer, at metoden i første omgang er tiltænkt udviklingen af nye øltyper, men at den også sagtens kunne bruges til at optimere eksisterende gærstammer.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Ginproduktion flytter ind på gods

Danske virksomheders skattebetaling satte rekord

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Ugens grin: Det grådige skattevæsen

Nyhedsbrev

Nu giver Vestfyen den for alvor Jolly-gas

Online Avis Arkiv

Fare på færde: Kagefabrik evakueret

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Nyt fra bestyrelser og direktioner

System Frugt har vendt skuden

Nakskov Mill Foods får ny topchef

Dan Jensens afløser bliver leder af to virksomheder

Efter fem år i fangenskab kan stjålet kalv nu komme hjem til mejeri

Viborg Bryghus skifter direktør

Andelsmejeri tjente seks millioner

- Whiskey-boomet er helt vildt

Knaplund Destilleri er kommet med på en vogn i fuld fart

- Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

Whiskey-elsker har lavet et amerikansk mikrodestilleri i Jylland

Skare Food skærer i overskuddet

Plast: Bryggerier sætter barren højt og fordobler målet

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Milliardmilepæl gav champagnestemning hos Thise

Salget til Færch blev gyldent for Toppac-stiftere

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Nordic Sugar kan nu lave rent dansk øko-sukker

Kokkeriet går i luften med Singapore Airlines

Minister vil af med giftig mademballage

Verdens største Nutella-fabrik i problemer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nyt produkt: Stor Line Vac i rustfrit stål til fødevare, farmaceutika og kemikalier

Færre sygedage pr. medarbejder

SMC opruster salget i Sydjylland

Prevas udvikler nyt software framework til testsystemer

Hvide facader med solceller

Ara-el præsentere ATyS S

Adm. direktør Christian B. Lund, Nørresundby, fylder 60 år den 20. marts 2019.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fødevarer til et sundere liv

Stjernestøv over EOT: Astronaut Andreas Mogensen på plads som speaker

IO-Link - hvad er det?

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Det kan du opleve til Plast og 3D måleteknik 2019

Mangler du noget til din fødevareproduktion?

PRODUKTFOKUS: Ergolash surringer

Rustfrit snekkegear med rustfri motor IP69K washdown

Lær Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

AxFlow servicerer alle kompressor mærker og har alt i efterbehandling...

Online analyse af drikkevand

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Tilfældigheder ramte plet

RPC Superfos modtager CSR-certifikat fra Randers kommune

Sitop 6200 - ny serie af strømforsyninger fra Siemens

Send til en kollega

0.197