Kunstig intelligens skal finde morgendagens supergær

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Projekt til 28 millioner kroner hjælper Carlsberg med nye øltyper

Hvis man tror, at industriel ølbrygning kun er håndværk og ikke tung forskning, kan man passende besøge Carlsbergs forskningslaboratorium i Valby.

Her er laboratorier, kolber, boblende væsker og køleskabe med gærprøver. Det var her, at gæringsfysiolog og laboratorieforstander Emil Chr. Hansen i 1883 isolerede og dermed skabte den senere verdenskendte Carlsberg-gær, og det er her, at Carlsbergs ph.d’er, post-doc’er og gæreksperter udvikler morgendagens øltyper.

Det er også her i den smukke gamle bygning på Gamle Carlsberg Vej, at det danske bryggeri nu introducerer kunstig intelligens - også kendt som AI, artificial intelligence - som det nyeste værktøj i ølbrygningens store værktøjskasse.

- Vi vil gerne så hurtigt som muligt udvikle nogle nye gærtyper af høj kvalitet, som vi kan bruge til at udvide vores produktportefølje og introducere nogle nye smage til forbrugerne, opsummerer Jochen Förster, der er professor og direktør for afdelingen for gær & fermentering i Carlsberg Research Laboratory.

Gær er vigtigt for smagen 
Han er ophavsmanden til det, der nu har udviklet sig til at blive et treårigt forskningsprojekt kaldet Beer Fingerprinting Project til 28 millioner kroner.

Jochen Förster og hans kolleger er specialister i gær og mikroorganismer. Det er dem, der udvikler og tester de gærstammer, som Carlsbergs bryggere efterfølgende bruger til at brygge pilsnere, hvedeøl, pale ales og de mange andre øltyper i Carlsbergs sortiment.

Men det tager tid. Typisk går der fem til seks uger, før Carlsbergs gæreksperter ved, om en gærprøve udvikler sig, som den skal i forhold til fermentering og smagsnuancer.

- Der vil vi gerne på et tidligere stadie kunne sige, ja, det her er en god gærkandidat. Den vokser ikke kun godt og fermenterer godt, den giver også en god smag til øllet, siger Jochen Förster, der tilføjer, at gær har stor indflydelse på smagen i især pilsner- og hvedeøl.

1.000 smage hver dag 
Laboratoriet udvikler hver dag i omegnen af 1.000 forskellige smagsnuancer, som det er umuligt at smage forskel på. Det er her, at den kunstige intelligens kommer ind i billedet.

Hver gærprøve tilsættes kemiske, papirbaserede sensorer, som udvikles af iNano på Aarhus Universitet. Forskellige farvekoder angiver efterfølgende det kemiske indhold. Herefter træder den kunstige intelligens til: Hver sensors farvekode affotograferes, og datasættet lagres i skyen sammen med de hundredevis eller tusindvis af andre sensorprøver.

Via maskinlæring skal en algoritme udviklet af Microsoft herefter trænes til at kunne spotte, om gærprøven udvikler sig efter hensigten. Den kemiske analyse og den efterfølgende databehandling sker på få sekunder og dermed i et helt andet tempo og med en helt anden nøjagtighed end selv den dygtigste kemiker.

- Vi får så mange signaler, at det bliver en meget kompleks øvelse at analysere på smagene. Og det er her, at Microsoft kommer ind med deres AI-løsning, som kan finde de her mønstre, forklarer Jochen Förster.

Han tilføjer, at metoden i første omgang er tiltænkt udviklingen af nye øltyper, men at den også sagtens kunne bruges til at optimere eksisterende gærstammer.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Rejsegilde på Co-Ro’s ”Powerhouse”

Skidt for suppevirksomhed

Capnovas danske suppesats lukker butik og omorganiserer virksomheden.

Danske slagtermestre stævner EU-Kommissionen

Brancheorganisationen Danske Slagtermestre har netop stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Glasfund i pulled pork fra Jensens Bøfhus

Kanonår for dansk restaurationsbranche

Nyhedsbrev

Danish Crown strammer skruen

Slagtere får de mindste lønstigninger

Generation Food Award afholdes for anden gang

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

Grise strømmer til danske slagterier

Rekordsalg af is og sodavand

WeDoBurgers lukker og slukker

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

1

Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Københavns Madhus får ny direktør

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Svaneke Bryghus får ny direktør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

"Hun sikrede fulde huse i løbet af nul komma fem"

Direktør i PanPac Engineering fylder 50 år

SMC’s salgsstab styrkes med bred profil

SMC’s salgsteam Nordjylland opgraderer

Digital ledelse i fokus på Automatik

Verdens største producent af græsfrø vælger automatisk pakke- og palleteringslinje fra Egatec

Demonstration af løsninger, der styrker industriens konkurrenceevne på stand B-1065 på Automatik ´18

TransSteel 2200 svejsemaskine til MIG/MAG, TIG og MMA inkl. tilbehør

Medarbejderrekord hos Gibotech

Pladsbesparende stepmotor - absolut positionering med batterifri sensor

Besøg os på Automatik messen 2018, d. 11. til 13. september på stand 1100

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

SMC’s nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Kompetencegivende kurser

Grib chancen! - HMI Design Masterclass Online Video kursus

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Speci...

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Send til en kollega

0.225