23948sdkhjf

FødevareDanmark: Stram den lov

Politikerne skal give mindre fødevarevirksomheder en fair chance, mener brancheorganisationen
Torsdag 17. maj er både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd for at give svar på spørgsmål angående offentlige udbud af fødevarekontrakter. Et samråd, der ellers var programsat til 26. april, men måtte rykkes på grund af overenskomstforhandlingerne.

Samrådet sker på foranledning af Staten og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) nylige kæmpeudbud til 1,6 mia. kr. på fødevareområdet - et udbud, som var målrettet tre totalleverandører, og som derved udelukkede små og mellemstore fødevarevirksomheder fra at byde ind. Udbuddet blev siden annulleret af Klagenævnet for Udbud.

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder, håber man, at det kommende samråd nu vil få regeringen til at tage affære.

– Vi har længe gjort opmærksom på, at den måde, hvorpå blandt andre SKI handler fødevarer til landets kommuner, går stik imod det, som er intentionen med Udbudsloven - nemlig at sikre, at også de mindre fødevarevirksomheder får lov til at byde ind på de offentlige opgaver. Som det er nu, sker der en omfattende brug af totalleverandører, og det er ikke i Udbudslovens ånd, siger Torsten Buhl, administrerende direktør, FødevareDanmark.

Frustrerede medlemmer

Han peger på såvel ordlyden i Udbudsloven som det EU-direktiv, der skal sikre små og mellemstore fødevarevirksomheder en rimelig andel af ordrerne til offentlige institutioner gennem delkontrakter.

– Udbudsloven sigter mod, at et offentlige udbud ikke udformes sådan, at det udelukker nogen aktører fra at byde ind eller på anden vis begrænser konkurrencen. Derfor er det også dybt frustrerende for vores medlemmer, når de gang på gang oplever, at de bliver udelukket som følge af blandt andet SKI’s favorisering af de store udbydere på markedet, siger Torsten Buhl.

Han håber, at samrådet nu vil føre til stramninger af Udbudsloven, så det eksempelvis ikke længere er et spørgsmål om, at der kan, men at der skal udbydes flere særskilte delkontrakter, som små og mellemstore fødevarevirksomheder kan byde ind på.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078