23948sdkhjf

- En skrøne, at man ikke kan dyrke vin i Danmark

Men det kræver ordentligt vejr - og i Skærsågaards tilfælde hjælp fra dygtige, tyske ønologer

Det er en skrøne, at man ikke kan dyrke vin i Danmark, understreger Sven Moesgaard, vinbonde og ejer af vingården Skærsøgaard, der har vundet et hav af priser både i udlandet og i Danmark. Men alt afhænger af den lunefulde danske sommer og et frostfrit forår.

Der må helst ikke komme nattefrost efter, at planten er sprunget ud om foråret. Og så skal sommeren helst være varm og solrig. Især hvis der er tale om rødvinsdruer. Til gengæld er det underordnet, hvordan det danske vintervejr udarter sig.

- Vinplanten er som en bjørn. Den sover om vinteren. Så vintervejret er fuldstændig ligegyldigt, forklarer Sven Moesgaard, der tilføjer, at det danske klima også har sine fordele.

- Vi har eksempelvis to timer længere dagslys om sommeren end i Paris.

Tyr til dansk udstyr 
Sven Moesgaard, som grundlagde Skærsøgaard i 2001, erkender gerne, at han kom sent i gang med at interessere sig for vin.

Til den daglige drift får han hjælp fra to tyske vinbønder, et ægtepar, som begge er uddannede ønologer i den strenge, tyske vinskole.

- De er virkelig dygtige, konstaterer Sven Moesgaard, som derudover også benytter sig af moderne teknologi i form af en ganske dyr vinskanner fra den danske udstyrsleverandør Foss.

Den kan få forholdsvis få sekunder levere en komplet analyse af en vinprøves pH-værdi, syreværdier, restsukkerniveau og meget mere.

- Det er med til at ensarte kvaliteten og er en teknologi, som vi benytter os meget af, siger Sven Moesgaard.

Supplerer med brændevin 
Men derfor er man som dansk vinbonde stadig ekstremt afhængig af godt vejr. Rødvin lykkes kun i nogle år, mens udbyttet andre år er meget lavt.

Derfor supplerer Skærsøgaard vinproduktionen med produktion af blandt andet æblecider og forskellige former for hedvin, heriblandt grappa-lignende brændevin, der fremstilles på de druer, der ikke er gode nok til vinproduktion.

- Men grappa må vi ikke kalde det. Det har italienerne eneret på, siger Sven Moesgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078