- En skrøne, at man ikke kan dyrke vin i Danmark

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Men det kræver ordentligt vejr - og i Skærsågaards tilfælde hjælp fra dygtige, tyske ønologer

Det er en skrøne, at man ikke kan dyrke vin i Danmark, understreger Sven Moesgaard, vinbonde og ejer af vingården Skærsøgaard, der har vundet et hav af priser både i udlandet og i Danmark. Men alt afhænger af den lunefulde danske sommer og et frostfrit forår.

Der må helst ikke komme nattefrost efter, at planten er sprunget ud om foråret. Og så skal sommeren helst være varm og solrig. Især hvis der er tale om rødvinsdruer. Til gengæld er det underordnet, hvordan det danske vintervejr udarter sig.

- Vinplanten er som en bjørn. Den sover om vinteren. Så vintervejret er fuldstændig ligegyldigt, forklarer Sven Moesgaard, der tilføjer, at det danske klima også har sine fordele.

- Vi har eksempelvis to timer længere dagslys om sommeren end i Paris.

Tyr til dansk udstyr 
Sven Moesgaard, som grundlagde Skærsøgaard i 2001, erkender gerne, at han kom sent i gang med at interessere sig for vin.

Til den daglige drift får han hjælp fra to tyske vinbønder, et ægtepar, som begge er uddannede ønologer i den strenge, tyske vinskole.

- De er virkelig dygtige, konstaterer Sven Moesgaard, som derudover også benytter sig af moderne teknologi i form af en ganske dyr vinskanner fra den danske udstyrsleverandør Foss.

Den kan få forholdsvis få sekunder levere en komplet analyse af en vinprøves pH-værdi, syreværdier, restsukkerniveau og meget mere.

- Det er med til at ensarte kvaliteten og er en teknologi, som vi benytter os meget af, siger Sven Moesgaard.

Supplerer med brændevin 
Men derfor er man som dansk vinbonde stadig ekstremt afhængig af godt vejr. Rødvin lykkes kun i nogle år, mens udbyttet andre år er meget lavt.

Derfor supplerer Skærsøgaard vinproduktionen med produktion af blandt andet æblecider og forskellige former for hedvin, heriblandt grappa-lignende brændevin, der fremstilles på de druer, der ikke er gode nok til vinproduktion.

- Men grappa må vi ikke kalde det. Det har italienerne eneret på, siger Sven Moesgaard.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fisker scorede kassen på populære sild

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Nyhedsbrev

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Et stærkt samspil mellem produkt og teknologi

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Garanteret tør trykluft

Interne varenumre - er det et problem?

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger...

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

Send til en kollega

0.249