Østlige øko-markeder har potentiale

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Rapporter: Masser af grokraft i Kina, Sydkorea og Japan

Der er potentiale for større dansk økologisk eksport til de tre mest købestærke asiatiske lande. Men virksomhederne skal løse en del udfordringer for at trænge ind på de tre markeder, viser ny undersøgelse.

Sammenlignet med de mere modne markeder for økologiske fødevarer i Danmark og andre vestlige lande er øko-markederne i Kina, Sydkorea og Japan endnu kun på spirestadiet. Men der er grokraft i spirerne, øko-salget bliver så småt større år for år i alle tre lande, og dermed åbner sig nye muligheder for danske virksomheder, som vil satse de nødvendige ressourcer på et asiatisk eksporteventyr.

Det gælder også for fisk og skaldyr; en varegruppe som generelt står stærkt i de tre lande, men hvor økologi-andelen indtil nu har været ganske beskeden.

Det viser tre rapporter, som Karen Hamann fra IFAU Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling har udarbejdet for netværket Bio Aus Dänemark.
Rapporterne handler specifikt om afsætningspotentialet for økologiske fisk og skaldyr i de tre lande, men mange af konklusionerne gælder også for de økologiske markeder i landene generelt.

Kina er stort øko-marked

Størst vækst i det økologiske salg er der i Kina, som på grund af sin enorme befolkning og den voksende købestærke middelklasse er verdens fjerdestørste marked for økologiske fødevarer, kun overgået af USA, Tyskland og Frankrig. De økologiske varers andel af fødevareforbruget i Kina anslås i dag til at være 1,5 procent.

Det er klart højere end i de to andre lande. For Japan anslås det, at økologiske produkter udgør 0,5 procent af det samlede fødevareforbrug, og i Sydkorea er der tale om samme størrelsesorden.

- I alle tre lande er den økologiske andel af markedet tydeligvis i vækst; men der er tale om nye og umodne markeder, og der skal gøres en indsats for at dyrke dem op. Det gælder især for økologiske fisk og skaldyr, siger Karen Hamann.

Ringe kendskab til økologi

En stor udfordring er, at de asiatiske forbrugere ikke har samme viden om økologi som de europæiske. Ej heller har de samme holistiske opfattelse af begrebet som forbrugerne i vesten, hvor økologi i høj grad opfattes som en samlet løsning på mange problemer; eksempelvis med pesticider i maden, dyrevelfærd og miljø.

- I de tre asiatiske lande, vi har undersøgt, er der mere fokus på enkeltstående elementer som pesticidfri kost eller miljøvenlige indkøb. Der er ikke særlig stor viden om økologisk certificering, og hvad den står for. Det giver nogle særlige udfordringer for kommunikationen om de økologiske produkter, fortæller Karen Hamann.

- Det gælder om at koble økologi til fødevaresikkerhed, som betyder rigtig meget i de asiatiske lande, og hvor vi i Danmark i forvejen er kendt for en meget høj status. Samtidig skal økologi kobles med sensorisk kvalitet, som ikke mindst er et vigtigt parameter, når det gælder fisk og skaldyr. Hvis man kan gøre det, er man godt på vej mod den stærke fortælling, som kan retfærdiggøre merprisen for økologiske produkter, tilføjer hun.

Optimisme er bekræftet
Administrator Malene Aaris fra Bio Aus Dänemark, som har bestilt de tre markedsundersøgelser på vegne af netværkets fiskeproducenter, er blevet bestyrket i sin opfattelse af, at der er potentiale for øget dansk økologisk eksport til Asien. Det samme har hun erfaret gennem Bio Aus Dänemarks aktiviteter i Japan.

- Asiaterne efterspørger smagfulde og sikre produkter af høj kvalitet. Men man skal som eksportør være opmærksom på, at det er klogt at underspille den økologiske certificering, i forhold til hvad man er vant til i Europa. I stedet skal man slå på produkternes høje sikkerhed og velsmagen, forklarer hun.

De tre rapporter vil snart kunne rekvireres gratis ved henvendelse til Bio Aus Dänemark.

BILLEDTEKST:
Fisk og skaldyr fra økologisk akvakultur er blandt de danske økologiske produkter, der er et voksende marked for i Japan, Sydkorea og Kina.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Rejsegilde på Co-Ro’s ”Powerhouse”

Skidt for suppevirksomhed

Capnovas danske suppesats lukker butik og omorganiserer virksomheden.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Glasfund i pulled pork fra Jensens Bøfhus

Danske slagtermestre stævner EU-Kommissionen

Brancheorganisationen Danske Slagtermestre har netop stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre.

Kanonår for dansk restaurationsbranche

Nyhedsbrev

Danish Crown strammer skruen

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Slagtere får de mindste lønstigninger

Generation Food Award afholdes for anden gang

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

Grise strømmer til danske slagterier

Rekordsalg af is og sodavand

WeDoBurgers lukker og slukker

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

1

Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Københavns Madhus får ny direktør

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Svaneke Bryghus får ny direktør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

"Hun sikrede fulde huse i løbet af nul komma fem"

Direktør i PanPac Engineering fylder 50 år

SMC’s salgsstab styrkes med bred profil

SMC’s salgsteam Nordjylland opgraderer

Digital ledelse i fokus på Automatik

Verdens største producent af græsfrø vælger automatisk pakke- og palleteringslinje fra Egatec

Demonstration af løsninger, der styrker industriens konkurrenceevne på stand B-1065 på Automatik ´18

TransSteel 2200 svejsemaskine til MIG/MAG, TIG og MMA inkl. tilbehør

Medarbejderrekord hos Gibotech

Pladsbesparende stepmotor - absolut positionering med batterifri sensor

Besøg os på Automatik messen 2018, d. 11. til 13. september på stand 1100

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

SMC’s nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Kompetencegivende kurser

Grib chancen! - HMI Design Masterclass Online Video kursus

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Speci...

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Send til en kollega

0.182