23948sdkhjf

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Under overskriften "Big business i at løse verdens udfordringer" bød de 12 østjyske kommunder i Business Region Aarhus på paneldebat med blandt andre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen mens tre østjyske borgmestre anført af Michelin kok Per Mandrup trak i forklædet og havde premiere på en helt ny ret udviklet til lejligheden:

En økologisk omelet med orm, gærflager og kålfrikadeller svitset i hvidblomstret rapsolie og anrettet på en bund af frisk spinat og blomster.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne tage omeletten med mig. Det smagte virkelig godt. Men det, jeg kan tage med mig, er, at vi her i landet har store kompetencer inden for fødevareproduktion, og dem skal vi fastholde. Det er ikke kommet af sig selv. Vi har kompetencerne, fordi vi er gode til at skabe samarbejde mellem forskere, fødevareproducenter og forbrugere, sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen efter arrangementet.

- Østjylland er en af de helt store aktører på det danske fødevaremarked. Vi kom til debatten med et koncept der både ansporede til nye ideer og skabte begejstring over, hvor dygtig Danmark og Østjylland allerede er til at skabe bæredygtige fødevarer. Målet med arrangementet var at sætte fokus på, at vi skal arbejde endnu mere med gode løsninger på verdens madudfordring og klimaproblemer. Og det gør vi ved at holde fast i vores konkurrencefordele, sagde Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Norddjurs Kommune.

Produkter fra Østjylland
I retten indgik orm fra Enorm i Hedensted, gærflager fra De Danske Gærfabrikker i Norddjurs, hampefrø fra Møllerup Gods i Syddjurs, hvidblomstret rapsolie fra Knold og Top i Odder, spinat fra Samsø og kål fra Yding i Horsens samt grisekød fra Danish Crown i Randers.

Derudover blev en række fødevareløsninger brugt som innovative eksempler fra Østjylland. Det gælder særlige måtter fra Airlaid i Favrskov, som suger fugt fra fødevarer og dermed bidrager til at holde varerne friske i længere tid, SPX i Silkeborg, der laver produktionsudstyr og en løsning fra Arla og Grundfoss i henholdsvis Viborg og Aarhus Kommuner, som betyder, at der nu kan produceres ost samtidig med, at gylle fra køerne bruges til at drive mejeriet og overskudsvarmen varmer husene i området op.

De tre borgmestre som sammen med Michelin kok Per Mandrup stod for at tilberede retten var Uffe Jensen, Odder kommune, Kasper Glyngø, Hedensted Kommune og Jan Petersen, Norddjurs Kommune og formand for Business Region Aarhus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078