23948sdkhjf

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Fødevarestyrelsen har været i skraldespanden
Det var efter alt at dømme en hjemmelavet ret, der sidste weekend sendte seks mennesker på hospitalet med alvorlig botulisme, også kendt som pølseforgiftning.

Det viser undersøgelser, som Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi har allerede, da vi fik de første anmeldelser om det her, været ude de steder, hvor de pågældende patienter har spist. Vi har taget prøver af både de rester, der var, og været i skraldespanden og grave rester op af de fødevarer, vi kunne tro, at de havde spist, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Ifølge beredskabschefen viste prøverne den sporedannende bakterie Clostridium botulinum, der kan give pølseforgiftning.
Nikolas Hove understreger, at pølseforgiftning er meget sjælden, både i industrielt fremstillede fødevarer og i hjemmelavet mad.

I alt blev 11 mennesker indlagt på sygehuset i Sønderborg med mistanke om madforgiftning. Siden har seks af de 11 fået konstateret pølseforgiftning.
Gruppen på 11 bestod af pensionister på mellem 65 og 80 år. De havde deltaget i en herrefrokost.

Ifølge JydskeVestkysten fik de tidligere kolleger både dagmartærte, rundstykker og hvad hertil hører af pålæg til brunch. Senere mødtes de til kaffe og kanelstang, og til aftensmad fik de hønsesalat, og kaviarrand pyntet med rejer.
Dagen efter vågnede de mod med symptomer på madforgiftning.

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at oplyse, præcis hvilken ret der menes at have forårsaget pølseforgiftningen.
Symptomer på botulisme blev senere konstateret.

Statens Serum Institut har konstateret, at der rent faktisk var tale om pølseforgiftning ved at sprøjte blod fra patienterne ind i forsøgsmus.
I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 tilfælde af botulisme om året.

Ifølge Nikolas Hove er der flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man vil undgå pølseforgiftning.

- Man skal være opmærksom på, at hvis man har konserves, så må dåserne ikke bule ud. Det kan være tegn på, at der er nogle organismer i konservesdåsen, der ikke skal være der.

- En anden ting, man skal være opmærksom på, er, at hvis man laver retter, så skal man varme dem ordentligt igennem, og så skal man køle dem ordentligt ned, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079