Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

| Af Redaktionen/Ritzau | Tip redaktionen om en historie

Fødevarestyrelsen har været i skraldespanden

Det var efter alt at dømme en hjemmelavet ret, der sidste weekend sendte seks mennesker på hospitalet med alvorlig botulisme, også kendt som pølseforgiftning.

Det viser undersøgelser, som Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi har allerede, da vi fik de første anmeldelser om det her, været ude de steder, hvor de pågældende patienter har spist. Vi har taget prøver af både de rester, der var, og været i skraldespanden og grave rester op af de fødevarer, vi kunne tro, at de havde spist, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Ifølge beredskabschefen viste prøverne den sporedannende bakterie Clostridium botulinum, der kan give pølseforgiftning.
Nikolas Hove understreger, at pølseforgiftning er meget sjælden, både i industrielt fremstillede fødevarer og i hjemmelavet mad.

I alt blev 11 mennesker indlagt på sygehuset i Sønderborg med mistanke om madforgiftning. Siden har seks af de 11 fået konstateret pølseforgiftning.
Gruppen på 11 bestod af pensionister på mellem 65 og 80 år. De havde deltaget i en herrefrokost.

Ifølge JydskeVestkysten fik de tidligere kolleger både dagmartærte, rundstykker og hvad hertil hører af pålæg til brunch. Senere mødtes de til kaffe og kanelstang, og til aftensmad fik de hønsesalat, og kaviarrand pyntet med rejer.
Dagen efter vågnede de mod med symptomer på madforgiftning.

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at oplyse, præcis hvilken ret der menes at have forårsaget pølseforgiftningen.
Symptomer på botulisme blev senere konstateret.

Statens Serum Institut har konstateret, at der rent faktisk var tale om pølseforgiftning ved at sprøjte blod fra patienterne ind i forsøgsmus.
I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 tilfælde af botulisme om året.

Ifølge Nikolas Hove er der flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man vil undgå pølseforgiftning.

- Man skal være opmærksom på, at hvis man har konserves, så må dåserne ikke bule ud. Det kan være tegn på, at der er nogle organismer i konservesdåsen, der ikke skal være der.

- En anden ting, man skal være opmærksom på, er, at hvis man laver retter, så skal man varme dem ordentligt igennem, og så skal man køle dem ordentligt ned, siger han.

/ritzau/


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kaffefirma reddet på stregen

Direktør går fra øllet til rejerne

Fire venner har startet bryghus i Farum

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Nyhedsbrev

Hygiejnen halter igen hos Graasten Salater

Unge bliver grydeklar hos erhvervsskoles cateringfirma

Bøde og politianmeldelse til bageri

Orkla køber egne aktier tilbage

Royal Unibrew køber op i Frankrig

Too Good To Go runder fem millioner reddede måltider

DTU har fundet leder til nyt Foodlab

Nyt destilleri snart klar med snaps

Køb af baconkæmpe er på plads

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Sall Whisky Distillery har huset klar

1

Michelin-kok laver ny restaurant i sin egen stue

Mille Food har købt en ny fabrik

2

Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

Dan Cake med stor million-forbedring

Kult-burgerbar genåbner: Burgerne bliver som før i tiden

’’Wayne’s World’’ åbner i samme lokaler som for 11 år siden

Tre medarbejdere køber sig ind i Flammen

"Verdens bedste bøffer" kommer fra Slagelse

Listeria: Også Lidl kalder søde majs retur

Hedebølge-tomater får nyt liv i ny madspilds-ketchup

Frikadellepølsegas værre end først antaget

Street food klar i Fredericia

Økologiske øl bliver mere og mere populære

Lidl lancerer nye planteprodukter

En million kroner til fyrede fra Scanflavour

Mild fugleinfluenza fundet i andebesætning

Halv million skal hjælpe Arla-fyrede

Kvindelig kok sejrede i Gudhjem

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kontorhoteller er blevet in hos danske virksomheder

Jobsamtalen starter før du aner det

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Lasse er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

IATF 16949:2016 Inspirationsseminar

Nyt high flow filterhus i glasfiber

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

HN Group A/S udstiller på FachPack messen i Nürnberg

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Viborg

Tysk økonomi fortsætter sin fremgang, men Brexit kan presse udviklingen

Intern Auditor Kvalitet

Mezzaniner udgør platformen for indretningen i Skanderborg Ungdomsskole

Er dine filtre klar til sommerferien?

Send til en kollega

0.226