Danskernes forbrug af kvalitetsfødevarer sat under lup

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Producenter kan nu sammenligne sig med andre på markedet

Betyder det noget, at en pakke med kyllingefilet har et mærkat, der angiver, at kødet er dansk? Og hvor vigtigt er det for forbrugerne, at melet i supermarkedet er økologisk?

Den slags spørgsmål om, hvad forbrugerne lægger vægt på, har en gruppe forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet set nærmere på i en undersøgelse af danskernes forbrug og efterspørgsel på kvalitetsfødevarer.

Og det har ikke været nogen helt let opgave. For kvalitet er et diffust begreb, der kun kan måles ved at spørge forbrugerne. Det vil desuden variere fra person til person, på tværs af forskellige spisesituationer og over tid, konstaterer universitetet.

Målet med projektet har derfor ikke mindst været at komme med et bud på et instrument til at følge efterspørgslen af kvalitetsfødevarer i Danmark, baseret på forbrugernes faktiske køb fra september 2015 til august 2017. Der er også set på, i hvilken udstrækning varerne bærer relevante kvalitetsindikatorer, eksempelvis økologi-mærket.

Det forklarer Pernille Nørgaard Videbæk, der er videnskabelig assistent ved MAPP Centret og en af tovholderne på projektet.

- Tidligere undersøgelser har vist, at en række indikatorer så som økologi-mærket, Nøglehulsmærket eller en anprisning af, at varen er produceret lokalt, påvirker forbrugernes opfattelse af kvalitet. Vi har haft data fra et forbrugerpanel, hvor 3.000 husstande ugentligt har indrapporteret, hvad de har købt, men da det ikke fremgår, om produkterne bærer en eller flere af disse indikatorer, har vi været nødt til at indsamle data om varerne i landets største supermarkeder, fortæller hun.

Fire kategorier
Konkret har forskerne valgt at undersøge produkter i fire kategorier: Fersk fjerkræ, mel, kødpålæg og suppe. De har i samarbejde med Coop, Dansk Supermarked og Rema 1000 besøgt butikker i hele landet og scannet alle produkter i kategorierne og angivet, om de har båret en eller flere af de udvalgte kvalitetsindikatorer, for eksempel økologi-mærket. Ved hjælp af stregkoder er det så sammenholdt med data fra forbrugerpanelet.

- Samlet set viser resultaterne for de fire kategorier, at der er en betydelig kvalitetsdifferentiering. Men i alle kategorier står produkter, som er enten uden kvalitetsindikator, eller som kun skilter med dansk oprindelse og/eller Nøglehulsmærket, for størstedelen af omsætningen. I alle kategorier fandt vi desuden en gruppe af eliteprodukter, som kombinerer en bredere vifte af kvalitetsindikatorer, men de udgør kun en lille procentdel af omsætningen, siger Pernille Nørgaard Videbæk.

Eksempelvis skilter 38 procent af sortimentet af pakker med fersk fjerkræ med, at det er af dansk oprindelse og bærer Nøglehulsmærket. Men det står omvendt for 53 procent af den samlede omsætning. På melområdet udgøres 64 procent af omsætningen af produkter, der skilter med mindst én kvalitetsindikator. De mest brugte er ”fri for”-anprisninger, økologi, ernæringsanprisning (Nøglehulsmærket), bæredygtighedsanprisning og Fuldkornsmærket.

Mest bevægelse i markedet for fjerkræ
Forskerne har også analyseret udviklingen over tid - med det forbehold, at der inden for den forholdsvis korte periode ikke kan forventes dramatiske ændringer i efterspørgslen.

- Med disse forbehold kan det konstateres, at markedsandelen af fjerkræ med råvareanprisninger - den gruppe af produkter vi kalder De gode racer - har været i kraftig vækst i perioden. Forandringerne i de andre produktkategorier har været beskedne. Om det er udtryk for en stabil trend, kan der først tages stilling til, når der foreligger data over en lidt længere periode, siger Pernille Nørgaard Videbæk.

- Producenterne kan bruge de nuværende resultater til at sammenligne sig med andre på markedet – og bruge det til at overveje, om man for eksempel. skal arbejde hen mod at få et Nøglehulsmærke – eller om det er irrelevant for forbrugerne. Vi håber også, at vi kan udvide undersøgelsen med en analyse af, om markedet belønner visse kvalitetsindikatorer med højere priser, og hvor høj en eventuel prisforskel bliver, tilføjer hun.

Rapporten fra Aarhus Universitet kan downloades her: Rapport











Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Caspers bornholmske flymad er et hit

Heinz er på vej med Mayochup

Foodservicebranchen vokser videre

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Nyhedsbrev

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Online Avis Arkiv

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Hungry er på pengejagt

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftkvalitet

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

En god business case kræver balance mellem tilbagebetalingstiden og risiko

Indflytningsklart beboelsesmodul med 2 rum og fælles bad/toilet

Nationalt innovationsnetværk sikret og forbliver i Esbjerg

Modula lagerautomater, nu i Danmark

RoboFood - Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

Med IP Maskiner til EuroBlech 2018 i Hannover!

6 stk. VETTER Meister M svingkraner med elektrisk krøj leveret til Alfa Laval i Søborg.

Pro-Consult bliver tilkaldt af en kunde

Miniature gear fra ZF Danmark

Er der forurenende stoffer i din trykluft?

CE-Forum: CE-specialisters opdatering og efteruddannelse

Brug Bürkert resistApp og få styr på kemisk resistens i din automationsløsning

Smukke solceller på Jagtens Hus ved Kalø Bugt

Derfor skal du besøge verdens største WindEnergy messe!

Alle har ret til friske frikadeller

Kursus i værktøjsmodulet PPAP

Bull Salicath ApS

RASCH forhandles af Salicath ApS

Alle Berendsen vaskerier har fået tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet

Nyheder fra CTI/TI Input MODULER

Send til en kollega

0.515