23948sdkhjf

Maden skal være social

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Fællesskabet og længslen efter at være sammen bliver det nye sort indenfor fødevarer, spår fremtidsforsker Birthe Linddal fra foodfuture.dk

En af vor tid mest interessante modtrends, er længslen efter mere fællesskab. En længsel, der i den grad også kommer til udtryk, når vi ser på fødevarescenen og det, der foregår der. Sagen er nemlig, at mad skal kunne meget andet end mætte. Og hvad er mere fælles for mennesker gennem hele historien, end netop måltidet, og ikke mindst kampen for at skaffe fødevarer? I årtusinder var kampen for føden og livets opretholdelse det, som bandt mennesker sammen.

Og selvom moderne forbrugere mest af alt gerne vil nyde godt af den individuelle frihed og de mange muligheder, vil de åbenbart også gerne det sociale. Her følger 3 eksempler på, hvordan maden igen er blevet social:

Fællesspisninger
Social Dining vinder an. Moderne forbrugere er vilde med fællesspisninger. Fra Vesterbro til Vestjylland har man de seneste år set en lang række initiativer, der skal få folk til at spise sammen.

Der er folkekøkkener og sociale projekter, som vil skabe større social integration og samvær mellem folk. Der er landbyer, som vil skabe rum for det fælles. Og senest melder stadig flere restauranter sig på banen. Familie-fællesspisninger på ugens hverdage, social dining og langborde kan i den grad bruges til at fylde lokalerne op og holde sig relevant og interessant, i et marked med øget konkurrence.

Socialising supermarkets
Wholefoods i USA er et andet eksempel på, at fremtidens supermarked ikke, som mange ellers forventer, blot skal være et højteknologisk, strømlinet og minimalistisk supermarked, der hurtigt og effektivt kan sikre forbrugerne deres vare. Derimod ønsker forbrugerne en levende og inspirerede markedshal, som summer af liv og sanseindtryk, lokker folk til huse og inviterer til fællesskab.

Allerede nu ser vi flere steder, hvordan begrebet socialising supermarkets/sociale supermarkeder vinder an.

Fremtidens supermarked skal som i gamle dage være et sted, hvor folk kan mødes, handle, spise og mærke, at de er en del af noget større. Stadig flere supermarkeder indretter kaffebarer, spisehjørner, sofaer, snakke-spots og steder at hænge ud. Det handler i den grad om at få folk til at komme.

Fødevarefællesskaber
Landet rundt opstår der stadig flere fødevarefællesskaber, hvor folk går sammen om en fælles fødevareproduktion, urtehave, dyrehold, fællesspisninger og erfaringsudveksling omkring produktionen og maden. En ofte romantisk drøm om fortidens selvforsynende enheder lever i bedste velgående og danner inspiration.

Det er i fællesskaber sammen med andre, at den drøm bedst realiseres i en travl og moderne hverdag anno 2018. Derfor de mange fødevarefællesskaber og bofællesskaber, der vægter det at være sammen om at frembringe maden, distribuere, tilberede og spise maden sammen.

Summa summarum er, at fremtiden helt sikkert kommer til at byde på mange flere nye fælles fødevareoplevelser og tiltag, sociale som kommercielle og en masse midt imellem. En kreativ fødevareverden byder allerede på masser af eksempler.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Suvit: Vi vokser måske lige hurtigt nok

Kødkomet tredobler overskuddet i dugfrisk regnskab

3

Andefejl: Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned

Danish Crown stikker helt af fra konkurrenterne

Royal Unibrew skifter finansdirektør

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.338 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

180 syge efter at have spist nytårsøsters

Online Avis Arkiv

Nøddeekspert skal undersøge tonsvis af stjålne varer

Kødsuccesen Suvit stormer frem - åbner linje nummer tre

Fætre laver plantefars i Viborg

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

50 millioner mælkekartoner bliver helt og aldeles baseret på træ

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Virksomheder går på lærlingejagt under DM i Skills

Crispy Food og Nakskov Mill Foods fusionerer

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

Tidligere Løgismose-boss har planer på Fyn

Danske bagere vandt VM-bronze

Skagen øger sin markedsandel på fisk

1

De vil lave ko-fri mælk i et laboratorium

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

Medejer købt ud af madservicefirma

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Lantmännen får ny CFO

Flensted lukker fabrik i Billund

Burger King tester alternativ til svinekød

Ung æggesælger flerdobler salget efter sur smiley

Fødevarebranchens brikker er blevet allemandseje

Bananimportør scorede 83 millioner

Medarbejdere skyder tocifret millionbeløb i Løgismose Meyers

Alkoholfri øl brager frem

Årets læserhits: Konkurser og fusk er i høj kurs

Spangsberg vinder tvist med spiritusfirma

Fødevarestyrelsen finder færre sorte slagtere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Programmerbar tryksensor fra EGE-Elektronik

Ny instrumenteringsbrochure fra BS

Kemi-tech ApS, 10 år med miljøvenlige specialkemikalier

Udnyt ressourcerne i dit spildevand – det betaler sig

Frode Laursen støtter bæredygtig transport med standarder

Siemens Sentron 5SY1-automatsikring til styrestrømkredse

Salicath - kvalitetsprodukter til mejeri- og levnedsmiddelindustrien

Kom Til Stor Åbningsfest Hos Kärcher

Laserskæring i høj kvalitet

JKS Kandidatbarometer Q1 2020

Nyt kursus i emulsioner i fødevarer

Øget produktivitet og bedre konkurrenceevne

Miljøvenlig og bionedbrydelig er ikke det samme

AC motor med justérbar klemkasse sikrer nem kabelhåndtering

ZIMM Screw Jacks finder du hos ZF Danmark

Germanium glas fra Mirit Glas

Konkurrence - Vind en LEGO TECHNIC® mobilkran!

Kompressorer fra Broomwade fås atter hos Granzow A/S

3D laserscanning sikrer tolerancerne ved EJV Tooling A/S

Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet

Hvordan griber du leverandørstyring an?

KEN HYGIENE SYSTEMS sikrer høj hygiejnesikkerhed

PLM-software partnerskab

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Gibotech Nytårskur stor succes

Send til en kollega

0.141