23948sdkhjf

Maden skal være social

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Fællesskabet og længslen efter at være sammen bliver det nye sort indenfor fødevarer, spår fremtidsforsker Birthe Linddal fra foodfuture.dk

En af vor tid mest interessante modtrends, er længslen efter mere fællesskab. En længsel, der i den grad også kommer til udtryk, når vi ser på fødevarescenen og det, der foregår der. Sagen er nemlig, at mad skal kunne meget andet end mætte. Og hvad er mere fælles for mennesker gennem hele historien, end netop måltidet, og ikke mindst kampen for at skaffe fødevarer? I årtusinder var kampen for føden og livets opretholdelse det, som bandt mennesker sammen.

Og selvom moderne forbrugere mest af alt gerne vil nyde godt af den individuelle frihed og de mange muligheder, vil de åbenbart også gerne det sociale. Her følger 3 eksempler på, hvordan maden igen er blevet social:

Fællesspisninger
Social Dining vinder an. Moderne forbrugere er vilde med fællesspisninger. Fra Vesterbro til Vestjylland har man de seneste år set en lang række initiativer, der skal få folk til at spise sammen.

Der er folkekøkkener og sociale projekter, som vil skabe større social integration og samvær mellem folk. Der er landbyer, som vil skabe rum for det fælles. Og senest melder stadig flere restauranter sig på banen. Familie-fællesspisninger på ugens hverdage, social dining og langborde kan i den grad bruges til at fylde lokalerne op og holde sig relevant og interessant, i et marked med øget konkurrence.

Socialising supermarkets
Wholefoods i USA er et andet eksempel på, at fremtidens supermarked ikke, som mange ellers forventer, blot skal være et højteknologisk, strømlinet og minimalistisk supermarked, der hurtigt og effektivt kan sikre forbrugerne deres vare. Derimod ønsker forbrugerne en levende og inspirerede markedshal, som summer af liv og sanseindtryk, lokker folk til huse og inviterer til fællesskab.

Allerede nu ser vi flere steder, hvordan begrebet socialising supermarkets/sociale supermarkeder vinder an.

Fremtidens supermarked skal som i gamle dage være et sted, hvor folk kan mødes, handle, spise og mærke, at de er en del af noget større. Stadig flere supermarkeder indretter kaffebarer, spisehjørner, sofaer, snakke-spots og steder at hænge ud. Det handler i den grad om at få folk til at komme.

Fødevarefællesskaber
Landet rundt opstår der stadig flere fødevarefællesskaber, hvor folk går sammen om en fælles fødevareproduktion, urtehave, dyrehold, fællesspisninger og erfaringsudveksling omkring produktionen og maden. En ofte romantisk drøm om fortidens selvforsynende enheder lever i bedste velgående og danner inspiration.

Det er i fællesskaber sammen med andre, at den drøm bedst realiseres i en travl og moderne hverdag anno 2018. Derfor de mange fødevarefællesskaber og bofællesskaber, der vægter det at være sammen om at frembringe maden, distribuere, tilberede og spise maden sammen.

Summa summarum er, at fremtiden helt sikkert kommer til at byde på mange flere nye fælles fødevareoplevelser og tiltag, sociale som kommercielle og en masse midt imellem. En kreativ fødevareverden byder allerede på masser af eksempler.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Gærgigant vil skabe 20 nye job i tom fabrik

Han vil reducere forbruget af skadelige kemikalier i fødevareindustrien

2

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Turnaround begynder at virke hos Haarslev Industries

Foss i nyt samarbejde med DTU

Nyhedsbrev

15.149 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Toprestaurant overtager slagteri

Online Avis Arkiv

Tilbagekalder kyllingepølser med listeria

3

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevaretransportør million-investerer i klimaet

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Regeringen vil gøre det dyrere at overdrage virksomheder

2

Bone’s fik ret: Skal alligevel ikke kyle salatbaren ud

Fødevarestyrelsen bøjer sig i sag om tonsvis af mad

Fiskekoncern skal fyre cirka 33 ansatte

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

Nakskov Mill Foods bruger 30 millioner på ærte-satsning

Flammen lukker alle restauranter på søndag

Lars Seier har købt en kendt café

Kina-ordrer har krævet blod, sved og tårer

Danske virksomheder er blevet mere tilfredse med kommunerne

Her er vinderen af DM i hotdog

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Nyt nationalt partnerskab skal styrke fiskerierhvervet

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Bagermestre får ny direktør

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Svensk Tetra Pak-milliardær er død

Minister kræver forklaring i sag om oksekødsrapport

Dansk landsby-destilleri på whisky-verdenskortet

Omstridt slikgrossist begæret konkurs

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Værdifuldt tre-parts samarbejde

Hvidfiskforædlere mødes i København

Ny rørledning på plads – fremover får dobbelt så mange husstande i Løsning varme fra Daka

HCS tilbyder professionel TV-inspektion af kloaksystemer

Hør om de nye krav i FSSC 22000 version 5

Prolink S10-0 PP (polypropylene) med Friktions Top (FRT1).

Vi kan endelig fortælle jer vores hemmelighed...

Træt af lange kabler?

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Kom på kursus i produktionsplanlægning

Kom bakterier og sporer til livs

Mød AVN Gruppen på Hi-messen

Fremtidens produktion: Løsninger til smart, minimeret montage

Har du planlagt dit besøg på DiaLabXpo?

Fibox udstiller igen på HI messen

Kom med Løwener til Tyskland for at besøge Messer Cutting System.

Oplev Best Practice for boltede flangesamlinger

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Det kræver innovative partnere og fremtidssikre løsninger at matche mejeribranchens udvikling

SEMIFLEX præcisions koblinger

Danske RMIG køber tysk selskab og styrker sin markedsposition

Vi tæller ned.

Burst-sæderengøring: Mindre vand, mindre spild

Fødevarekonference 2019

Mød AAG på hi-messen

Send til en kollega

0.152