23948sdkhjf

Daglige data styrker driften

Fabrikschef Jesper Mortensen får daglige data-rapporter fra Langelænder Pølsers SAP-system. Dataene er med til at sikre, at fabrikken hele tiden kan reagere på eventuelle uregelmæssigheder

Data er blevet et vigtigt styringsparameter for Langelænder Pølsers fabrikschef Jesper Mortensen.

Hver eneste dag året rundt autogenererer fabrikkens SAP-system en statusrapport til ham om råvareforbrug, svind og andre parametre. Eller sagt på en anden måde: Er der overensstemmelse mellem det, der kommer ind på fabrikken og det, der kommer ud?

- Hvis der er fejl eller svindprocenter, der skal rettes, kan jeg tage fat i teamlederne, så de i løbet af dagen kan vende tilbage til mig med forslag til, hvordan vi kan rette op på det, forklarer Jesper Mortensen om rapporterne, der genereres af SAP-systemet på basis af data nede fra produktionen.

SAP har Langelænder Pølser benyttet siden 00’erne, men den systematiske tilgang til brug af data er først blevet indført i 2015 efter, at Jesper Mortensen kom til virksomheden.

- I dag ville jeg ikke kunne undvære det. Hvis man kun får den slags data på månedsbasis, kan man nok ikke bruge det til så meget. Hvis man derimod får daglige rapporter, kan man hele tiden nå at korrigere og handle ud fra fejlfindingen. Efter en måned er løbet jo kørt.

Tiltag på vej i pakkeriet
Jesper Mortensen står i spidsen for en fabrik, der i lighed med så mange andre danske fødevareproduktioner er højt automatiseret. Pølsefarsen hakkes og røres på maskine, og otte automatiske pølsestoppermaskiner med ophæng sørger for at fylde tarmene med fars. Også farvningen af de røde pølser foregår i en spraykabine - ligesom man lakerer en bil.

Medarbejderne tager først for alvor over, når pølserne skal røges eller tørres, koges og køles ned.

Sidste etape i produktionen er pakkeriet, og netop her forventer Jesper Mortensen, at der inden for de næste år bliver foretaget nogle investeringer i ny teknologi.

- Der er ingen tvivl om, at der i pakkeriet er nogle tiltag, vi kan foretage, siger Jesper Mortensen, der af hensyn til konkurrencesituationen ikke ønsker at gå mere i detaljer.

Det er i Tyskland, det sner
Helt overordnet erklærer han sig yderst tilfreds med fabrikkens teknologiske niveau.

- Rent teknologisk er vi på højde med vores konkurrenter herhjemme. Og det er det eneste, jeg kigger på, siger Jesper Mortensen.

Vil man se endnu mere automatiserede pølsefabrikker, skal man ifølge ham tage til Tyskland, hvor produktionerne generelt er endnu mere automatiserede end i Danmark - blandt andet foregår ophængningen af pølserne mange steder fuldautomatisk i modsætning til herhjemme.

- Lige præcis inden for forædling og automatisering er tyskerne dem, der er allerlængst fremme. Langt det meste produktionsudstyr kommer også dernedefra.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063